Kurbanlıklar zamlanacak |
TÜRKİYE'DE koyun sayısındaki azalma yanında, domuz gribi dolayısıyla Ortadoğu’daki ülkelerin koyun talebinin Türkiye’ye yönelmesi fiyatların artmasında etkili oldu. Kurban Bayramı’nın yaklaşması sebebiyle, besicilerin ellerindeki hayvanı satmaması da fiyatların artışını tetikledi. Ankara Ticaret Borsası verilerine göre, 2008 yılı sonları, 2009 yılı başlarında 9-10 lira arasında değişen kuzu karkas etinin kilogram (Kg) fiyatı, bugünlerde 16-17 liradan işlem görüyor. Kuzu etinin fiyatında yüzde 60’a varan artışta, küçükbaş hayvan varlığındaki azalma yanında, Ortadoğu ülkelerinin, koyun ithalatında domuz gribi riski nedeniyle Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler yerine Türkiye’ye yönelmeleri de etkili oldu. Uzmanların verdiği bilgiye göre, dünyada domuz gribi salgının artması üzerine İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkeler, Türkiye’ye yöneldi. Bu talebin etkisiyle, Türkiye’nin hayvan ihracatında, Ocak-Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 303’ün üzerinde artış meydana geldi. Geçen yılın Ağustos ayında 934 bin dolar olan hayvan ihracatı yüzde 85,5 artarak 1 milyon 732 milyon dolara, geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde 5 milyon 445 milyon dolar olan hayvan ihracatı da bu yıl yüzde 303,1 artışla 21 milyon 950 bin dolara yükseldi.Ocak-Ağustos döneminde 80 bin 918 baş koyun ihraç edildi. Ankara / aa
Emekliler ete hasret
TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan araştırmaya göre, bazı emeklilerinin evine hiç et girmiyor. Araştırmaya katılan emeklilerinin yarısının evine ise ayda 1 kilogramdan az et giriyor. Dernek, 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla emeklilerin ekonomik ve sosyal durumunu belirle-meye yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Emekli aylığından başka geliri olmayan emeklilerin oranı yüzde 86’ye çıkarken, yüzde 11’i halen bir işte çalışı-yor. Kendi evinde ikamet eden emekli oranı yüzde 67 düzeyinde bulunurken, emeklilerin yüzde 22’si halen kirada oturuyor. TİED’in yaptığı araştırmada öne çıkan bazı sonuçlar şöyle: ‘’Emeklilerin yüzde 10’nun evine hiç et girmiyor. Emeklilerin yüzde 48’inin evine ise ayda 1 kilogramdan az et giriyor. Emekli ailelerinin yüzde 8’i günde 1 ve daha az, yüzde 47’si 1-3, yüzde 33’ü 4-6, yüzde 12’si 6’dan fazla ekmek tüketiyor. Emeklilerin yüzde 48’inin sürekli bir hastalığı bulunuyor. Emeklilerin yüzde 42’si yılda birkaç kez, yüzde 40’ı ayda birkaç kez, yüzde 8’i de haftada birkaç kez hastaneye gidiyor.” Ankara / aa |
12.10.2009 |