Röportaj |
ERDOĞAN AKDEMİR |
BURSA’DA İKAMET EDEN 40 YILLIK OKUYUCUMUZ MUSTAFA ŞAHİN: |
Yeni Asya’yı her zeminde anlatmalıyız Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Mustafa Şahin. 1954 yılında Van’da doğdum ve 2004 yılına kadar da Van ilinde yaşadım. Memuriyet hayatım Van’da geçti, Defterdarlık’ta görev yapıyordum. 2002 yılında emekli oldum ve 2004 yılında ise Bursa’ya yerleştim. .
Risâle-i Nur ve Yeni Asya’yı nasıl tanıdınız ve 40 yıldır sizi Yeni Asya’ya bağlayan sebepleri anlatır mısınız?
Ben 1967 yılında Ticaret Lisesi orta kısmını bitirdikten sonra ağabeyimin teşviki ile hafızlık kursuna gittim. Mikail Yaprak ve İzzet Oflas çok samimî arkadaşlarımdı. Hafızlığa niyetim sol görüşlü bir öğretmenimi çok kızdırmıştı. Ağabeyime, "Bu çocuk çok zeki, niçin okuldan aldın, istikbali ile oynuyorsun?" türünden bir sürü caydırıcı fikirler ileri sürmüştü. Benim de zaten meylim vardı, hemen kabul ettim ve Van Kur’ân Kursuna kaydımı yaptılar ve 1969 yılına kadar devam ettim. Hafızlığa çalıştığım sırada bir arkadaş vasıtasıyla Risâle-i Nur’larla tanıştım, gerçi ailece Nurlardan haberdar idik, bilhassa büyük ağabeyim Risâle-i Nur Talebesi idi. Ama biz, yaşımız küçük olduğundan mes’eleleri bilemiyorduk. Zira benim rahmetli babam, Van’da Üstad’la defalarda görüşmüş bahtiyarlardandı. Tabiî ben bunu daha sonra abimden dinledim ve çok sevindim. Risâle-i Nur’ları tanıyıp sohbetlere devam ederken bir taraftan da Kur’ân'ı hıfzetmeye devam ediyordum. Van’da o dönemde hafızlık kursu gelişmediği için ben de hafızlığı tamamlayamayacağımı anladım ve tekrar liseden okuluma devam ettim. Ancak 20 cüz Kur’ân'ı hıfzetmiştim. Tabiî Risâle-i Nur’ları tanıdığımız dönemde biz çocuk sayılırdık, o dönemde gazete olarak İttihad gazetesi vardı ve onu okuyorduk ve istifade ediyorduk. Daha sonra Yeni Asya çıkınca çok sevindik ve zaten ailece Risâle-i Nur’lardan haberdar olduğumuz için ağabeylerim Yeni Asya’ya abone oldular ve biz de o şekilde gazete ile tanıştık ve 40 yıldır Allah’a şükürler gazetemiz elimizde. Şuna şükrediyorum ki beni tanıyan arkadaşlarımda bu hususu bilirler ki, hiç kimse bana "40 yıldır neden gazeteni kestin okumuyorsun, neden şu partiye bu partiye oy verdin veya destekliyorsun ve neden derslere gelmiyorsun veya mesleğe uymayan bir halin var" diye soru sormadı.
Yeni Asya, Risâle-i Nur mesleğini temsil edebiliyor mu?
Evet, zaten temsil etmeseydi elimizde Yeni Asya olamazdı. Ben şunu söylemek istiyorum: Üstad Hazretleri malûmunuz üç vazifeyle görevli. Üstad Hazretlerinin bu üç vazifesini hakkıyla, tavizsiz ve tevilsiz kabul eden ve de uyan Yeni Asya camiasıdır. Bu itibarla bu üç vazifeden biri olan siyasî ve içtimaî hayatımıza ait tesbit ve tahlillerde Yeni Asya’nın hizmeti çok büyüktür. Yeni Asya’nın da Risâle-i Nur mesleğine ayine olması kadar normal ne olabilir?
Yeni Asya ile ilgili bir hatıranız var mı?
Çok hatıralar vardır, ama şu anda hatırladığım hatırayı anlatayım: Yıl 1986. Turgut Özal Başbakan. Başbakanlıktan Valiliklere gelen tamimde 'Başbakanın gezileri sırasında kamuda görevli personel basın mensuplarının haber yapmasında ve haberleri iletmesinde yardımcı olacaklar' denilmekteydi. İşte Özal’ın Van Gezisi sırasında o zamanlar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazısı yazan Yalçın Doğan, benim odama geldi ve telefonu kullanmak istediğini söyledi. Ben de 'Buyurun' dedim. O sırada masamda Yeni Nesil gazetesi vardı yanılmıyorsam. Hemen şunu sordu: "Bu gazeteyi sen mi okuyorsun?" Ben de 'Evet' dedim ve konuya girdik. Ben Yeni Nesil’in yayın çizgisini anlattım, baskılar ve demokrasi dışı uygulamalara karşı geldiğini, demokrat çizgimizi, her fikre saygı duyduğumuzu, kavgayla, kaba kuvvetle, baskı ile hiçbir şeyin halledilmeyeceğini, Nurculuğu ve Nur mesleğini dilim döndüğünce anlattım. Yalçın Doğan ise bundan etkilendiğini ve dediklerimi tasdik ettiğini hatırlıyorum. Yalçın Doğan Beyle daha sonra Odalar Birliğinin Van’da yaptığı toplantıda da karşılaşmış ve geçmişteki sohbetimizi ona hatırlatmıştım. O da hâlâ konuşmalarımızı hatırladığını söylemişti. Nur Talebesi fikirlerini her zeminde söylemeli, anlatmalı. Bizim çekineceğimiz hiçbir şey yoktur.
Yeni Asya’nın size, ailenize neler kazandırdığını anlatır mısınız?
Evvela bir nebze yukarıda izah etmeye çalıştığım gibi, gazeteler genellikle siyasî yazı yazan yayın organları oldukları için üç hizmetten biri olan siyasî ve içtimaî hayatımıza ait tesbitler gazete vasıtasıyla yapıldığı için içtimaî birliği teminde önemli bir hizmet yapmaktadır. Bundan dolayı siyasî ve içtimaî birliğimizin tesisinde Yeni Asya’nın hizmetleri çok büyüktür. Allah hizmeti geçenlerden razı olsun, vefat eden ağabey ve kardeşlerimize de rahmet etsin. |
ERDOĞAN AKDEMİR 17.07.2009 |