14 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Gıda güvenliğine dikkat

Akdenİz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, damacana su kullanımında pompanın temizliğinin büyük önem taşıdığını, bu sebeple belli aralıklarla çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi gerektiğini bildirdi.

Gıda güvenliği ve hijyen konusunda bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, alışverişlerde özellikle et, tavuk, balık, süt gibi riski yüksek ürünlerin alımı için güvenilir noktaların tercih edilmesini önerdi. Kırık, çatlak, pis yumurtaların satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şu uyarılarda bulundu: ‘’Alışverişlerinizde, ürünlerin ambalaj etiketi (son kullanma tarihleri) kontrolünü yapın. Hazır kıyma almayın. Buzdolabında veya dondurucuda saklanması gereken ürünleri alırken dolabın iyi çalıştığını kontrol edin. Alışverişiniz uzun sürecekse, donmuş gıda ve et, süt ürünlerini alışverişinizin sonunda alın.’’

Gıdaların, etiketin üzerinde belirtildiği şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, evlerdeki buzdolapları ve dondurucuların iyi çalışıp çalışmadığının kontrolünün de sağlıklı gıda güvenliği için önemli olduğunu söyledi. İçme sularının, güvenilir ve kalitesinden emin olunan kaynaklardan alınması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şöyle dedi: ‘’Yaşanılan binada su deposu varsa, hangi periyotlarda ve uzman kuruluşlar tarafından dezenfekte edildiğini apartman yöneticisinden sık sık kontrol edin. Damacana su kullanıyorsanız, pompasını, belirli aralıklarla çamaşır suyu ile dezenfekte edin ve iyice durulayın.’’ Yemek hazırlığına başlamadan önce, ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Et ve sebzelerde kullanılan tabla ve bıçaklarınızı iyice yıkamadan başka bir yemek hazırlığında kullanmayın. Donmuş gıdaların çözündürme işlemini, mikrodalga fırında veya bir gün öncesinden buzdolabında yapınız. Çözünmüş gıdaları tekrar dondurmayın.’’

Bir yemeğin birden fazla kez ısıtılmaması gerektiğine de dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan tüketilmemesini önerdi. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, deterjanların, gıdalardan ve gıda kaplarından uzak tutulması gerektiğini bildirerek, temizlik malzemelerinin birbiriyle karıştırılarak kullanılmasının zehirlenmeye yol açabileceği uyarısında bulundu.

14.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK KALKMALI

  Gül: Kıbrıs’ta yıl sonunda referandum istiyoruz

  Sınır kapısı açılırsa kaçakçılık biter

  Bağış: AB yolunda önemli aşamalar kaydettik

  Topbaş’tan Çapkın’a ziyaret

  Kırkpınar ağası teslim oldu

  Üzmez’i üzecek karar

  Ortaöğretimde tercih yapma süreci başladı

  Şemdinli dâvâsına görevsizlik talebi

  3. köprü, ormana zarar vermeyecek

  Yüksek Hızlı Tren seferleri artıyor

  Levent Kırca hakkında 216. maddeden suç duyurusu

  Adıyaman’da çatışma: 1 korucu şehit oldu

  ŞEHİT POLİSİN FAİLİ YAKALANDI

  Teröristlerin kaçırdığı 2 kişi 26. gün serbest bırakıldı

  CHP yine AYM’ye gitti

  Genç Siviller, CHP'yi protesto etti

  Liseler için tercih başladı

  VERİLER UYUŞMADI, ÇOCUKLAR OKULSUZ KALDI

  İstiklal Caddesi’nde kayısı için yürüdüler

  95 bin muhtaç aileye yardım

  Denizli’de 4 büyüklüğünde deprem

  ‘Serinleyelim’ derken soyuldular

  Yağış etkili olmaya devam edecek

  Gıda güvenliğine dikkat

  Binlerce şizofren tedâvi şansını kaçırmış

  Endeavour yine gidemedi

  Sabah bel ağrısı hastalık habercisi

  Sigara menopoz sonrasında da tehlikeli

  Askerler arkalarını görebilecek

  Kalorifer sistemi 2 bin yıldır var

  İtalya’da tecavüze karşı hadım çözümü

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.