- Camilerin en az yüzde 30’unda Kamu İnternet Erişim Merkezi kurulması düşünülürken, kurumsal portal üzerinden, yaşlı, özürlü, entelektüel, genç gibi kullanıcı gruplarına göre dinî bilgiler yayınlanması ve Kur’ân kursu düzenlenmesi öngörülüyor.
Bİlİşİm okuryazarı, çağdaş bilgi ve teknolojiye yatkın, teknoloji konusunda toplumun yönlendirilmesine katkıda bulunacak din görevlileri yetiştirmeyi planlayan Başkanlık, kurumsal portalı üzerinden, yaşlı, özürlü, entelektüel, genç gibi kullanıcı gruplarına dinî bilgiler yayınlanacak, Kur’ân kursu düzenleyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2009-2013 yılları arasındaki stratejik planını hazırladı. Buna göre, nitelikli dinî bilgi üretilmesi, nitelikli din görevlisi sayısının arttırılması, toplumun bütün kesimlerini kuşatacak bir din hizmeti verilmesi, töre cinayeti, aile içi şiddet, madde bağımlılığı ve ayrımcılık gibi toplumsal sorunların çözümünde dinî açıdan etkin rol alınması ve kurumun özlük hakları açısından cazip hâle getirilmesi planlanıyor.
Yurt dışındaki vatandaşlara da yer verilen stratejik planda, gurbetçilerin kimliğini koruyacak, bununla birlikte yaşadıkları toplumla bütünleşmelerine katkı sağlayacak din hizmeti götürülmesi de hedefleniyor. Teknolojik imkânlardan en üst seviyede yararlanılması amaçlanan stratejik planda, nitelikli dinî bilgi üretilmesini sağlayacak Bilgi Yönetim sisteminin, önümüzdeki 4 yıl içinde kurulması öngörülüyor. Dinî soruları ve cevaplarını içeren bir veri tabanı oluşturulması, vakitlerin normal oluşmadığı coğrafyalarda namaz vakitlerinin belirlenmesi de hedefler arasında bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine gidilerek, camilerin en az yüzde 30’unda Kamu İnternet Erişim Merkezi kurulması düşünülürken, kurumsal portal üzerinden, yaşlı, özürlü, entelektüel, genç gibi kullanıcı guruplarına göre dinî bilgiler yayınlanması ve Kur’ân kursu düzenlenmesi öngörülüyor. Personelin eğitim seviyesinin yükseltilmesi için başlatılan çalışmalar sürdürülürken, ihtisaslaşma teşvik edilecek. Diyanet personelinin yarısının dinî yüksek öğrenimli olması amacıyla ilâhiyat fakülteleri ile İlâhiyat Lisans Tamamlama Programı (İLİTAM) kontenjanlarının arttırılması yönünde çalışmalar yapılacak. İLİTAM yıllık harç bedellerinin iki taksit yerine beş veya on taksit halinde ödenmesi için girişimlerde bulunulacak. Bilişim okuryazarı, çağdaş bilgi ve teknolojiye yatkın, teknoloji konusunda toplumun yönlendirilmesine katkıda bulunacak din görevlileri yetiştirilmesi için YÖK ve Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılacak. Ankara / aa
|