"Gerçekten" haber verir 10 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Bursa’da Mevlid sempozyumu

Mevlid-i Şerif’in yazılışının 600. yıl dönümü sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 16-17 Nisan tarihleri arasında Bursa’da ‘Yazılışının 600. yılında Bir Kutlu Doğum Şaheseri Mevlid Sempozyumu’ düzenleniyor.

Sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun yanı sıra Balkanlar’dan ve Kafkaslar’dan başta olmak üzere dünyanın çeşitli diyarlarından 80’e yakın bilim adamı katılacak. Sempozyom kapsamında düzenlenecek konserde ise Türkçe’nin yanısıra Arnavutça, Boşnakça ve Gürcü dillerinde mevlit okunacak.

16 Nisan’da Tayyare Kültür Merkezi’nde başlayacak olan sempozyum 2 gün sürecek. Sempozyomun Koordinatörü Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, bu sene Süleyman Çelebi Mevlidi’nin yazılışının 600. yılı olduğunu kaydetti. Kemikli, Süleyman Çelebi’nin Bursa’da Ulu Cami’de görev yaptığı dönemde kaleme aldığı Mevlid’in 600 yıldır, sadece Mevlid Kandillerinde okunan bir metin değil, sevinçli ve acılı günlerinde de gönülleri kuşatan, çoğaltan, huzura erdiren bir şaheser olduğunu söyledi. Kemikli, “Mevlid, Türkiye’den başka, Romanya’dan Bosna-Hersek’e bütün bir Rumeli’de, Kafkaslar’da ve Kuzey Irak’ta da okunan sınırları aşmış bir eserdir. Mevlidin yazılışının 600. yılı dolayısıyla, 13-17 Nisan 2009 tarihleri arasında Bursa’da bir kısım faaliyetler düzenlenecektir. Bilindiği gibi, 13-17 Nisan 2009 tarihleri arası Kutlu Doğum Haftası’dır. Süleyman Çelebi de Mevlid’i, Kutlu Doğum’u vesile ederek yazmıştır. Bu bakımdan Mevlid’in yazılışının 600. yılı dolayısıyla Süleyman Çelebi’yi, Türkçenin şaheseri olan Vesiletü’n-necât’ını ve bu eserle oluşturduğu geleneği anmak anlamlı olacaktır. Mevlid’in yazılışının 600. yılı etkinliklerini, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’yle Diyanet İşleri Başkanlığı ortaklaşa düzenlemektedir” dedi.

FAALİYET PROGRAMI

13 NİSAN 2009 sabahı saat 09:00’da Süleyman Çelebi’nin Türbesinde bir basın toplantısıyla başlayacak olan faaliyetler şöyle: 13-17 Nisan 2009 tarihleri arasında Tayyare Kültür Merkezi Cemal Nadir Sergi Salonu’nda Süleyman Çelebi’nin İzinde adıyla bir karma sergi açılacak. 13-17 Nisan 2009 tarihleri arasında Türkiye Diyanet Vakfı Şehreküstü’nde İl Müftülük binasının yanında Kitap Fuarı açacak. 16-17 Nisan 2009 tarihlerinde Tayyare Kültür Merkezi’nde ‘Yazılışının 600. Yılında Bir Kutlu Doğum Şaheseri Uluslararası Mevlit Sempozyumu’ yapılacak. 16 Nisan 2009 akşamı, Tayyare Kültür Merkezi’nde Mevlithanlar Buluşması ve Tevşih İlâhileri Konseri olacak. Mevlithanlar, farklı dillerden mevlit okuyacaklar. Sadrettin Özçimi ve İbrahim Benlioğlu gibi değerli sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek olan konserde, Türkçeden başka, Arnavutça, Boşnakça ve Gürcü dillerinde mevlit okunacak ve son olarak 17 Nisan’da Mevlidin yazıldığı Ulucami’de Mevlit okutulacak. 16-17 Nisan 2009 günlerinde bilim adamları, uzmanlık alanlarına göre hazırladıkları bilimsel tebliğleri sunacaklar. Bosna Hersek, Tataristan, Makedonya, Bulgaristan ve Irak gibi farklı ülkelerden katılımcıların yer aldığı bu bilimsel etkinlikte, konuşmacılar ülkelerinden görsel malzemeler de getirecek.

10.04.2009


 

8. Milletlerarası Hat Yarışmasına başvurular başladı

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı’na (İKT) bağlı İslâm, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nce (IRCICA) düzenlenen ‘’8 Milletlerarası Hat Yarışması’’na başvuralar başladı.

IRCICA’dan yapılan yazılı açıklamada, klâsik İslâm hat san'atının korunması, teşviki, yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla IRCICA tarafından geleneksel olarak 3 yılda bir düzenlenen yarışmanın dünyada alanında ilgi gören, ilk ve tek yarışma olduğu belirtildi.

Yarışmanın ilk olarak 1986 yılında merhum Hamid Aytaç adına düzenlendiği ve 1989’da Yakut el-Mustasimi, 1992’de ölümünün 1000. yılı münasebetiyle İbnü’l- Bevvab, 1997’de Şeyh Hamdullah, 2000’de Seyyid İbrahim, 2003’te Mir İmadu’l-Haseni ve 2006’da hattat Haşim Muhammed Bağdadî ile devam ettiği hatırlatılan açıklamada, 8. yarışmanın da Suriyeli tanınmış hattat Muhammed Bedevi el-Diranî adına düzenleneceği ifade edildi.

Açıklamada, yarışmanın jürisinin İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Türkiye, Suudi Arabistan, Cezayir, Fas, İran, Suriye ve Mısır’dan hat sanatçıları Ahmet Ziya İbrahim, Hasan Çelebi, Prof. Dr. Uğur Derman, Dr. Muhammed Şerifi, Mus’ad Hudayr el-Bursaidi, Ubayde Muhammed Salih al-Benki, Hamidi Bel’id, Dr. Abdurrida Behiye, Celil Resulî, Mehmet Özçay ve Davut Bektaş’tan oluştuğu kaydedildi. Yarışma koordinatörünün Muhammed Tamimî, yardımcısının ise Said Kasımoğlu olduğu bildirilen açıklamada, Nisan ayının başından bu yana başvuruların başladığı, yarışmaya son kayıt tarihinin 30 Ekim 2009, eserlerin son kabul tarihinin 28 Şubat 2010’da sona ereceği, jüri toplantısının 2010 yılının Nisan ayında gerçekleşeceği, sonuçların ise aynı yılın Mayıs ayında açıklanacağı belirtildi.

10.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis