Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine atanması sırasında Türkiye’nin itirazına çeşitli çevrelerden gelen yorumları eleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times'a verdiği demeçte, bu konudaki bazı yaklaşımların kaygılandırıcı olduğunu belirtti.
Gül: Eleştiriler rahatsız edici
CumhurbaşkanI Abdullah Gül, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği’ne atanması sırasında Türkiye’nin itirazına çeşitli çevrelerden gelen yorumları eleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, bu konuda bazı yaklaşımların farkında olduklarını ve bunu kaygılandırıcı bulduğunu belirerek, “Bu çok tehlikeli ve bizi rahatsız ediyor” dedi. Gül, röportajın başında ABD Başkanı Barack Obama’nın başkan olarak ilk denizaşırı ikili ziyaretini Türkiye’ye yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan konusunda iki ülke arasında zaman zaman ilişkileri normalleştirme çabaları bulunduğunu, ancak bu çabaların Ermenistan ziyaretinin ardından hız kazandığını anımsatarak, bu ziyaretin bir Türk Cumhurbaşkanı’nın ilk kez Erivan’a gitmiş olması dolayısıyla tarihî bir ziyaret olduğunu, o zamandan beri de telefon ve diğer iletişim yollarıyla ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda karşılıklı kesin bir anlayışın olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan konusunda ise, Türkiye’nin daha önce iki kez ISAF komutasını üstlendiğini, şimdi de Afganistan’daki güçlerin komutasını üstleneceğini hatırlattı. Abdullah Gül, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği sürecinde yaşananlarla ilgili olarak da NATO gibi bir savunma teşkilâtında bu durumların karar mekanizmasında ele alındığını ve bir karara varıldığını hatırlatarak, Türkiye’nin 1952 yılından beri NATO’nun aktif ve önemli katkı sağlayan bir üyesi olduğunu, Soğuk Savaş sırasında Türkiye’nin kaynaklarını Avrupa savunması için harcadığını, bunun takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Rasmussen’in adaylığını diğer ülkelerle telefonda görüştüklerini, bazı soruları olduğunu ve endişelerini paylaştıklarını ifade eden Gül, şimdi geleceğe bakmak gerektiğini, yeni genel sekreterin başarılı olması için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Bu çerçevede çeşitli çevrelerden gelen bazı yaklaşımların farkında olduklarını ve bunu kaygılandırıcı bulduğunu belirten Gül, “Bu çok tehlikeli ve bizi rahatsız ediyor” dedi. NATO’ya katkıları çok daha küçük ülkelerin bile bazı önemli stratejik konularda veto hakkı kullandığını ya da kararları engellediğini belirten Gül, bu durumda bir ülke önemli ve hayatî katkı sağlayıcı ülkeyse, bazı endişeleri varsa bunların dinlenip çözülmesi gerektiğini hatırlattı. Şantaj yapmadıklarını ya da mantıksız bir talepte bulunmadıklarını vurgulayan Gül, Avrupa kültürü olan uzlaşmacılıkla modern, akılcı, mantıklı bir şekilde davrandıklarına dikkati çekti. Sonunda bir anlayışa varıldığını, belirli Avrupa ülkelerinden gelen yorumlar karşısında şaşırdığını belirten Gül, bunun Avrupa ruhuna uygun bulmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs’ın da parçası olduğu AB-NATO işbirliğindeki güçlükler konusunda Türkiye’nin bir jestte bulunup bulunmayacağına dair soruya, bu konuda bir jest yapılacaksa bu jestin kendilerine yapılması gerektiğini, kendilerinin daha fazla katkıda bulunduğunu, daha fazla stratejik katkı ve fedakârlık yaptıklarını söyledi.
|