Ankara’da hanımlar Risâle-i Nur Bilgi Yarışması yapıldı. Cebeci Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmada lise öğrencileri çeşitli kitaplardan farklı kategorilerde yarıştılar. Şiirlerin ve Risâle-i Nur’dan bazı bölümlerin sahnede seslendirildiği programın sunuculuğunu Neslihan Ölç’ün yaptı. Programda konuşan Eğitimci Aysel Vapur ise gençliğin insan hayatında güzel olduğu kadar oldukça dalgalı ve hareketli his dünyasıyla kritik ve tehlikeli bir dönem olduğuna ve kurtuluş çârelerine dikkat çekti.
Kur’ân tefsiri Risâle-i Nur’un böylesine önemli bir devrede, gençlere hayatın değişmeyen gerçeklerini hatırlatıp dünyadaki varlığımızın mânâ ve maksatlarını bildirdiğini belirten Vapur, “Bediüzzaman Said Nursî insanın bu dünyaya gönderiliş maksadının ancak imanla gerçekleştiğini belirtir. Zira gençler, sıhhatli ve istikametli bir hayatı ancak iman ve İslâm dairesinde bulabilirler. Ömür sermayesini Yaratıcısının takdir ettiği vazifeleri yerine getirmeleri, hayatın anlamını ancak burada bulabilirler” diye konuştu.
RİSÂLELERİ DİKKAT VE
TEFEKKÜRLE OKUMAK…
Yaşadığımız hayatın her geçen gün giriftleşen çok yönlü alâka ve irtibatlarla, haberleşme teknolojisinin dünyayı âdeta ‘küçük bir köy’ haline getirmiş olması ve kitle iletişim araçlarıyla her şeyi dünya hayatından ibaret gören dünyevîleşme zihniyetinin telkininin tahribatının büyük olduğunu belirten Aysel Vapur, şunları söyledi: “Bu mânevî tahribat genç dimağları darmadağın etmekte, yaratılış maksatlarından alıkoymaktadır. Onun içindir ki Bediüzzaman, gençlere daima Nur Risâlelerini okumalarını, zamanın ahlâksızlık felâket ve helâketinden sakınmalarının, dünyevî saadete de vesile olacağını ders verir.”
Gençlere çok okumaları gerektiğini tavsiye eden Aysel Vapur, Risâle-i Nurun meziyet ve hususiyetlerini sıralarken, “Hem zamanın her türlü günâhlarından korunabilmemiz, hem de manevî duygularımızın takviye edebilmemiz için Risâle-i Nurları günlük okumanın ehemmiyeti ve bu vesile ile talebe-i ulum sınıfına dâhil olabilmenin önemli bir şartı” olarak dikkat ve tefekkürle okumanın önemini özetledi.
Vapur konuşmasını Zübeyir Gündüzalp’in tavsiyeleriyle tamamladı; “Şimdi oku kabirde okuyamazsın, satır satır, kelime kelime oku. Dem ve damarlarımıza karışacak şekilde okumak. İstidatları inkişaf ettirmek için çok okumak. Oku, oku, her gün oku. Okudukça oku ki, ruhun nur-u İlâhî ile parlasın. Kalbin nur-u Kur’ân’la temizlensin. Aklın nur-u İslâm’la işlesin ve yükselsin…”
YARIŞMACILARA
ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Yarışmanın sonunda dereceye giren öğrencilere, ödülleri dağıtıldı. Programda lise seviyesinde üç gruba ayrılan; Elif Altuner, Nuriye Sultan Kostak, Saliha Nur Yılmaz, Sümeyye Gürbüz, Tûbanur Erdem, Habibe Gezer, Aslıhan Yıldız, Feyza Kurun ve Büşra Demirdağ isimli yarışmacı öğrenciler, Meyve Risâlesi’nden sorulan sorulara verdikleri cevaplarla Risâle bilgilerini konuşturdular.
Soruların çoğunu cevaplayarak birinci olan Elif Altuner, Nuriye Sultan Kostak ve Habibe Gezer’e program sonunda hediyeleri verildi.
Programda ayrıca daha önce üniversite öğrencileri arasında yapılan yarışmada dereceye girenlere de ödülleri dağıtıldı. Birinci-ikinci sınıflar kategorisinde Dilek Nur Polat’a birincilik, Handenur Yaman ve Zeynep Günaydın’a ikincilik, Rabia Tuba Yıldız da üçüncülük ödülü verilirken; üçüncü-dördüncü sınıf kategorisinde Şule Akdemir’e birincilik, Özlem Coşkun’a ikincilik, Nuray Yıldız da üçüncülük ödülü takdim edildi.
Yine ortaokul seviyesi sınavı birincisi Süeda Şahin’e, ikincisi Semanur Diniz’e ve üçüncüsü Sümeyra Önder’e de hediyeleri dağıtıldı. Kompozisyon yarışmasında birinci olan Şeyma Erdoğan da tebrik edilerek hediyesi verildi.
Kalabalık bir dâvetli topluluğunun izlediği yarışma programının sonunda düzenlenen gıda kermesi büyük ilgi gördü. Dâvetliler bu tür programları fevkalâde istifadeli ve Risâ-le-i Nur’un okunmasını teşvik edici olduğunu belirttiler.
|