Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, AB ve demokratikleşme yolunda yapılması gereken reformların gerçekleştirilmesine anayasanın birçok hükmünün engel teşkil ettiğini, bu sebeple anayasanın değiştirilmesinin söz konusu reformların yolunu açacağını belirterek, yeni genel seçimler yaklaşmadan anayasa değişikliği çalışmalarının başlatılmasını istedi.
YENİ ANAYASA SORUMLULUĞU İKTİDARA AİT
Kılıçkaya, “Herşeye rağmen anayasa değişikliğinin ve reformların sorumluluğu iktidar partisine aittir. Bu değişiklikler gerçekleştirilemezse gelecekte kimse muhalefet partilerini suçlamayacaktır. İktidar olmak sorumluluk makamında olmaktır. İktidar partisi anayasa değişikliğinin ve reformların yapılmasında en azından usul yönünden muhalefete bahane bırakmamalıdır” dedi.
HUKUKÇULAR Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya, Avrupa Birliği (AB) ve demokratikleşme yolunda yapılması gereken reformların gerçekleştirilmesine anayasanın birçok hükmünün engel teşkil ettiğini, bu sebeple anayasanın değiştirilmesinin söz konusu reformların yolunu açacağını söyledi.
Kılıçkaya, yaptığ açıklamada, 1982 yılının Türkiye’si ile bugünün Türkiye’si arasında dağlar kadar fark olduğunu belirterek, o günün şartları ve o günün Türkiye’si için tasarlanmış anayasanın artık büyüyen ve gelişen Türkiye Cumhuriyetine yetersiz ve dar geldiğini söyledi. Kılıçkaya, “Bugün gelişen şartlarda oluşan ihtiyaçlar karşısında anayasanın birçok hükmünde değişiklik yapma zorunluluğu doğmuş bulunmaktadır. Geçmişte olduğu gibi bir paketle bu değişikliklerin yapılması yerine anayasanın bütünü üzerinde kapsamlı bir çalışma ile Anayasanın ülkemizin ve günün şartlarına göre yeniden yapılması Türkiye Cumhuriyetinin daha çok büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacaktır” dedi.
82 ANAYASASI REFORMLARA ENGEL
Geçen 27 yıl içinde yapılan birçok değişiklikle anayasanın kırk yamalı bohça halini aldığını söyleyen Kılıçkaya “AB ve demokratikleşme yolunda yapılması gereken reformların gerçekleştirilmesine anayasanın birçok hükmü engel teşkil etmektedir. O nedenle Anayasanın değiştirilmesi, söz konusu reformların yolunu açacaktır… Ülkemiz seçimden henüz çıktı. Yakın zamanda da seçim bulunmamaktadır. Yeni genel seçimler yaklaşmadan anayasa değişikliği için çalışmaların vakit geçirilmeksizin başlatılması gerekmektedir” diye konuştu.
YENİ ANAYASANIN ŞİMDİ TAM ZAMANI
Kılıçkaya, TBMM merkezli ancak sivil toplum kuruluşlarını, yargıyı, üniversiteleri, meslek odalarını, sendikaları, askeri ve sivil bürokrasiyi içine alan bir komisyon oluşturmak suretiyle ön hazırlık yapılıp, TBMM genel kuruluna getirilerek mutabakatın oluşması halinde doğrudan milletvekillerince veya yeterli mutabakatın oluşmaması halinde referandum yapılmak suretiyle yeni anayasa yapılması gerektiğini belirtti. Sinan Kılıçkaya şöyle devam etti:
“Her şeye rağmen Anayasa değişikliğinin ve reformların yapılması sorumluluğu iktidar partisine aittir. Bu değişikliklerin gerçekleştirilememesi halinde gelecekte kimse muhalefet partilerini suçlamayacaktır. İktidar olmak sorumluluk makamında olmaktır. İktidar partisi Anayasa değişikliğinin ve reformların yapılmasında en azından usul yönünden muhalefet partilere bahane bırakmamalıdır. Toplumun her kesiminin temsil edildiği bir komisyon tarafından hazırlanacak taslağın anayasal, hukuki ve demokratik açıdan Türkiye Cumhuriyeti mevcut koşullarına uygun, yeterli bir Anayasa olacağına kanaatimiz tamdır. Türkiye’nin hak ettiği Yeni Anayasa’nın şimdi tam zamanıdır.”
|