İranlI bilim adamları, aşırı sıcak içilen çayın boğaz kanserine sebep olabileceğini bildirdi. Araştırmaya göre, sıcaklığı 71 dereceyi geçen çay, boğazda kanserli tümörlerin gelişmesine sebep oluyor. Sıcaklığı 71 dereceyi geçen çayı içmek, ısısı 65.5 derecenin altında olan ılık bir çayı içmeye oranla sekiz kat daha fazla kansere yakalanma riski taşıyor. Araştırmacılar, çok sıcak içeceklerin en az dört dakika soğumaya bırakılmasını tavsiye ediyor. İngiliz Tıp Dergisi (British Medical Journal)’da yayınlanan araştırmayı, Tahran Üniversitesi Tıp Bilimleri bölümünde görevli bir grubun, kuzey İran’da yer alan Gülistan adlı bölgede, 300 boğaz kanserine yakalanmış kişi ile 571 sağlıklı erkek ve kadının çay içme alışkanlıklarını inceleyerek hazırladıkları belirtildi. Dubai / cihan
|