Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, açıklanan ekonomik tedbir paketiyle ilgili olarak, ''Paketler iyi, ama henüz duran çarkları döndürecek boyutta değil, darboğazın aşılmasına yetmez'' değerlendirmesinde bulundu.
KRİZİ DAHA AĞIR YAŞIYORUZ
Dolaylı olarak krize düşen Türkiye'nin, direkt krize düşen birçok ülkeden daha ağır bir süreç yaşadığını belirten Koca, “Tüketimde önemli bir hareketlenme yok, ihracat azalmaya, üretim yavaşlamaya, işsizlik rekor düzeyde artmaya devam ediyor” dedi.
Bu paketle çarklar dönmez
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, açıklanan ekonomik tedbir paketine ilişkin, ‘’Paketler iyi ama henüz duran çarkları döndürecek boyutta değil’’ değerlendirmesinde bulundu.
Mustafa Koca, yaptığı yazılı açıklamada ekonomik stresin boyutlarının büyüyerek devam ettiğini, bu durumun endişeleri her geçen gün artırdığını ve hemen her sektörde sıkıntıların baş gösterdiğini bildirdi. Son açıklanan ekonomik tedbir paketinde de bir kısım tedbirlerin yer aldığını ve halka fayda sağlayacağının umulduğuna dikkati çeken Koca, şunları kaydetti: ‘’Ancak, eksik kalan, işin tamamını kuşatamayan bir önemli arıza var. Açıklanan paketleri de yiyip bitiren bir anlamda etkisiz kılan, gereken faydayı bir türlü sağlayamayan bir arıza var. Kısa dönem çalışma ödeneği, cansuyu kredileri, ihracatı destekleme kredisi, ÖTV’lerin KDV’lerin düşürülmesi... Bütün bunlar ülkemizdeki ekonomik darboğazın aşılmasına yeterli desteği sunamıyor. Halen tüketimde önemli bir hareketlenme görülmüyor, ihracat azalmaya devam ediyor, üretim yavaşlamaya ve dolayısıyla işsizlik artmaya devam ediyor. İşsizlik rekor düzeylere ulaşmış bulunuyor.’’ Koca, dolaylı olarak krize düşen Türkiye’nin, direkt krize düşen birçok ülkeden daha ağır bir süreç yaşadığını ifade ederek, şöyle devam etti: ‘’Bu önemli bir durum. Şimdiye kadar makro rakamlarının AB standartlarının üzerinde olduğu söylenen ülkeye ne oldu da krizden bu kadar keskin bir şekilde etkilendi? Sanayi üretiminde uzun yıllardır resesyon yaşayan Japonya eksi yüzde 30’la birinci, biz eksi yüzde 21 ile ikinci sıradayız. Hindistan, Arjantin gibi ülkeler dahi bizden daha az etkilenme yaşıyorlar. Hatta ihracatımızın yüzde 55’ini yaptığımız AB ülkeleri dahi bizden daha iyi durumda gözüküyorlar.
Maalesef ülkemizin dış pazar yapısı sağlıklı bir dağılım özelliği olan yerleşik hüviyet kazanmamış. Halen ülkemizde bütünlük havası yok. Özel sektörle Hükümet ayrı propagandaların peşinde. İç tüketim maalesef sadece psikolojiye bağlı olarak hareket halinde. Paketler iyi ama henüz duran çarkları döndürecek boyutta değil. İşçilerin geri çağrılacağı havada değil. Tüketimi harekete geçirecek ağırlıkta ve güven verici özellikte değil.’’
|