Sanayi üretimi Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 düşüş gösterdi. Sanayi üretimi, 2008 yılı Ocak ayında yüzde 11,6 artmıştı. En yüksek düşüş oranı yüzde 60,3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalâtında gerçekleşti. Bunu, yüzde 55,7 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalâtı ve yüzde 32,1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalâtı takip etti.
FAİZ VE ANAPARA ÖDEMELERİ ZORDA
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, iş dünyasının bankalardan kullandığı borçlu cârî ya da rotatif kredilerin dönem faizlerinin Mart ayında ödendiğini hatırlatarak, “Mart sendromuna girdik. Faiz ve anapara ödemelerimiz kırmızı alarm veriyor” dedi.
SANAYİ üretimi Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 düşüş gösterdi. Sanayi üretimi, 2008 yılı Ocak ayında yüzde 11,6 artmıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 24,2, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 6 geriledi. Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, 2009 yılı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44,6 ile sermaye malı imalatında görüldü. Sözkonusu sınıflamasına göre diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 25,4, aramalı imalatının yüzde 24, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 10,1 ve enerji üretiminin yüzde 6,4 oranında düştüğü gözlendi. İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının Ocak ayında, 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 60,3 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 55,7 ile Radyo, TV, Haberleşme Teçhizatı ve Cihazları İmalatı ve yüzde 32,1 ile Büro Makineleri ve Bilgisayar imalatı takip etti. Alt grupta yer alan kalemlerden tekstil ürünleri imalatında yüzde 28,3, ana metal sanayinde yüzde 24,1, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 20,2 düşüş gözlendi. Derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 31,1, mobilya imalatı başka yerde sınıflandırılmayan (b.y.s) diğer imalatlarda yüzde 20,1, b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatında yüzde 21,5, b.y.s makine ve teçhizat imalatında yüzde 22,5, makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 30,6, plastik ve kauçuk ürünleri imalatında yüzde 24,6, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 29,4 gerileme gözlendi. İmalat sanayi alt kalemlerinde artış gözlenenler, yüzde 1 ile gıda ürünleri ve içecek imalatı, yüzde 0,7 ile tütün ürünleri imalatı oldu. Aylık bazda bakıldığında, Ocak’ta toplam sanayi üretimi yüzde 5,2 geriledi. Ocak’ta imalat sanayindeki azalma yüzde 7,2, madencilik sektöründeki azalma yüzde 1,7 oldu. Elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 5,9 artış meydana geldi. Ankara / aa
|