Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, anayasa değişikliği konusunda topu CHP’ye attı. Çiçek, “Ana muhalefet partisinin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğini sayısal olarak yapmak mümkün, ama anayasa değişikliği bir Meclis çoğunluğu değil, bir uzlaşı meselesidir” dedi.
Yeni anayasayı CHP engelliyor
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’Ana muhalefet partisinin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğini sayısal olarak yapmak mümkün ama anayasa değişikliği bir meclis çoğunluğu değil, bir uzlaşı meselesidir’’ dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerden sonra anayasa değişikliğini yeniden gündeme getireceklerini açıkladığı hatırlatılıp, bu değişikliğin kapsamına yönelik soru üzerine, Çiçek, 1982 Anayasası’nın yapıldığı günden beri tartışıldığını kaydetti. Bu anayasada çok sayıda değişiklik yapıldığını belirten Çiçek, birçok kesimin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu dile getirdiği kaydetti. Siyasi partilerin de bu konuda sayısız açıklamaları olduğunu, herkesin yeni bir anayasaya vurgu yapmış olmuş olmasına karşın bir bütünlük içinde anayasa değişikliğinin gündeme gelmediğini belirten Çiçek, 2007 seçimlerine giderken parti olarak bir hazırlık yaptıklarını, 6 hukukçunun taslak metin hazırladığını söyledi. AKP’nin bu taslak üzerinde bir çalışma yaptığını da kaydeden Çiçek, şöyle konuştu: ‘’Hemen işin başında ‘nereden çıktı bu iş’ demeye getirildi. ‘Usul ve üslup’ yanlış dendi. ‘Usul üslup yanlışsa, buyurun siz getirin gündeme, biz destek verelim’ dedik. Çünkü bizim maksadımız üzüm yemek, yeni bir tartışma başlatmak değil. Bir toplumun en temel yasasını içerikten yoksun tartışırsanız yapamaz hale getirirsiniz.”
TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın muhalefet partilerine uzlaşı içinde bu konuya bir çözüm arayışı teklifinde bulunduğunu, ancak sadece TBMM İçtüzüğü değişikliği konusunda mutabakat sağlandığını kaydeden Çiçek, siyasetin finansmanı, seçimlerle ilgili konularda ana muhalefet partisinin olumlu bir tavır ortaya koymadığını ifade etti. Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ana muhalefet partisinin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğini sayısal olarak yapmak mümkün ama anayasa değişikliği bir meclis çoğunluğu değil, bir uzlaşı meselesidir. Siz çoğunluğunuzla anayasa değiştirirsiniz ama 82 Anayasa gibi ertesi gün toplumda tartışma başlar, gerginlik başlar. Bu da Türkiye’ye zarar verir. Ana muhalefet partisi geniş anlamda bir anayasa değişikliğini maalesef olumlu bulmadı. Halen neyi, nereye kadar olumlu buluyor açıklığa kavuşmuş değil. Kamu Denetçiliği Kanunu çıkardık. Bu AB için önemli... Batı hukukunda da önemli çözüm olarak görülüyor. Anayasa Mahkemesi ‘anayasal dayanağı olmadığı’ için iptal etti. Kurumun kendisine itiraz etmiyor, ‘anayasal dayanağı yok’ diyor. Kamu denetçiliği ile ilgili anayasa değişikliğini yaparız.’’
|