“Keşke olayı erken algılayabilseydik, istihdamın ve ihracatın düşüşünü, sanayinin sıkıntılarını daha erken algılayabilseydik de daha etkin tedbirler alabilseydik. Bugün bu rakamlar bu oranda çıkmasaydı. Bu anlamda artık sözün bittiği, rakamların konuştuğu bir dönemdeyiz. Artık kimsenin itirazı yok. Çünkü rakamlar konuşuyor.”
SANAYİ KÜÇÜLDÜ, İŞSİZLİK ARTTI, GÜVEN DİBE VURDU
“Sanayi üretiminde Ağustos'ta yüzde 3,6 ile başlayan azalış oranı Kasım'da yüzde 13,3'e, Aralık'ta 17,6'ya yükseldi. İşsizlik rakamlarındaki artış bir ayda yüzde 95'e çıktı. 2008 Mart'ından itibaren sürekli gerileyen tüketici güven endeksi Aralık'ta 52,3 ile en dip noktaya ulaştı. Karşılıksız çek artış oranı yüzde 45'i buldu.”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, global malî krizin sektör üzerinde etkilerinin rakamsal olarak gelmeye başladığını söyledi.
GSO Şubat Meclis Toplantısı’nda konuşan Koçer, birkaç ay önce hislerle sahada hissedilenlerin bugün rakamlara yansıdığını belirtti. Koçer, “Keşke bu rakamlarla gelmeden önce olayı erken algılayabilseydik, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu durumu istihdamın düşüşünü, ihracatın düşüşünü, sanayinin sıkıntılarını daha erken algılayabilseydik de daha etkin tedbirler alabilseydik. Bugün bu rakamlar bu oranda çıkmasaydı. Bu anlamda artık sözün bittiği, rakamların konuştuğu bir dönemdeyiz. Artık kimsenin itirazı yok. Çünkü rakamlar konuşuyor. Durum gerçekten çok ciddi. Ama biz bu ciddiyeti hâlâ anlatabilmiş değiliz” dedi.
Sanayi üretiminde Ağustos’ta yüzde 3,6 ile başlayan azalış oranının Kasım’da yüzde 13,3’e, Aralık ayında da 17,6’ya yükseldiğini söyleyen Koçer, işsizlik rakamlarındaki artışın bir ayda yüzde 95’e çıktığını ifade etti. Koçer, “Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği reel kesim güven endeksine göre 2008 yılının mart ayından itibaren sürekli gerileyen endeks Aralık ayında 52,3 ile en dip noktaya ulaştı. Karşılıksız çek artış oranı yüzde 45, hazine faize yüzde 13,5, banka kredisi yüzde 25’lerde, talep durdu, iş durdu, kredi durdu” diye konuştu.
SANAYİDEKİ SIKINTI KRİZ ÖNCESİNE DAYANIYOR
BANKALARIN yaptığı sert frenin piyasayı kilitlediğini ifade eden Koçer, kredi kartı faizlerinin durumunun daha vahim olduğunu dile getirdi. Koçer, saydığı oranların sanayinin girdiği darboğazı gösterdiğini kaydetti. Tüketimin durduğunu ve alım gücünün bittiğini belirten Koçer, bu durumda piyasaları kendi kaderine bırakamayacaklarına dikkat çekti. Düşüşlerin devam etmemesi için çok acil önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Koçer, sanayideki sıkıntının geçmişinin küresel krizin öncesine dayandığını dile getirdi. Sıkıntıların sadece küresel krize bağlanmasının teşhis ve sonrasındaki tedavi uygulamasını engelleyeceğini belirten Koçer, sorunlara acilen çözün üretilmediği takdirde, Türkiye’nin küresel kriz için çok daha ağır faturalar ödemek zorunda kalacağının altını çizdi.
|