ILO’nun 8. Avrupa Bölge Toplantısı’nda ülkelerini temsil eden işçi, işveren ve hükümet temsilcileri, “ekonomik krizin, gerilimleri, siyasî belirsizlikleri, hatta güvenlik risklerini tahrik eden bir küresel sosyal durgunluğa doğru gittiği” uyarısında bulundu.
İLO'NUN 8. Avrupa Bölge Toplantısı’nda ülkelerini temsil eden işçi, işveren ve hükümet temsilcileri, ‘’ekonomik krizin, gerilimleri, siyasi belirsizlikleri, hatta güvenlik risklerini tahrik eden bir küresel sosyal durgunluğa doğru gittiği’’ uyarısında bulundu. Portekiz’in başşehri Lizbon’da gerçekleştirilen toplantı, 6 Şubat’ta, ‘’ekonomik gerilemeyi durdurmak, gelecek için daha temiz, güçlü ve adil bir ekonomi oluşturma’’ çağrısıyla başladı. Toplantı çerçevesinde, ILO Genel Direktörü Juan Somavia’nın yönettiği bir panel düzenlendi. Panele Luksemburg, Moldava, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti başbakanları da katıldı. Somavia, konuşmasında, ILO’nun ekonomik kriz dolayısıyla yaşanacak iş kayıpları tahminini, 50 milyon olarak açıkladı. Hükümet, işçi ve işverenlerden bundan sonraki süreçte 6 konuya yoğunlaşmalarını isteyeren Somavia, bunları şöyle sıraladı:
Kredi akışı ve talep oluşturulması. En muhtaç kesimler başta olmak üzere sosyal koruma ve istihdam politikalarının genişletilmesi. İş yerinde temel hak ve prensiplere saygı gösterilmesi. Üretken iş yerlerinin desteklenmesi. Sosyal diyalog ve üçlü yapının derinleştirilmesi. Zayıf ve muhtaç ülkelere kalkınma yardımlarının arttırılması. Toplantıya ülkelerini temsilen katılan işçi, işveren ve hükümet temsilcileri, ‘’ekonomik krizin, gerilimleri, siyasî belirsizlikleri, hatta güvenlik risklerini tahrik eden bir küresel sosyal durgunluğa doğru gittiği’’ uyarısında bulundular.
Türkiye İşçi Delegesi ve Türk-İş Dış İlişkiler Uzmanı Uğraş Gök, Genel Direktör Somavia’nın hazırladığı raporda yer alan Türkiye ile ilgili konulara ilişkin genel kurulda bir konuşma yaptı. ‘’Zaman işçileri işten çıkarma ya da ücretlerini azaltma zamanı değil, istihdamı arttırma ve tüm düşük ve dar gelirlilerin satın alma güçlerini arttırma zamanıdır’’ diyen Gök, fakat krizin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkarmalar ya da ücretsiz izinler gibi işçi ve sendika karşıtı politikaların uygulandığı bir eğilimle karşılaştıklarını belirtti.
|