Amerİka Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Ermeni asıllı Amerikalıları, ABD Başkanı Barack Obama ve kendi yaşadıkları bölgenin milletvekiline birer mektup yazarak, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımaları yönünde baskı yapmaya çağırdı.
Cumhuriyetçi Parti Illinois milletvekili ve ABD Kongresindeki Ermeni dostluk gurubunun eş başkanı Mark Kirk de, “yeni Kongre ve yeni yönetimle birlikte, tanıma konusunda iyimseriz” dedi.
Nisan ayı yaklaşırken, ABD’deki Ermeni lobi grupları da 1915 olaylarına ilişkin tezlerine destek çabalarını yoğunlaştırıyor. Ermeniler, seçimden önce tezlerini tanıma sözü veren Barack Obama üzerinde baskı kurma gayretinde. Ermeni lobisi ayrıca, ABD’de yaşayan Ermenilerden, bulundukları bölgeyi temsil eden milletvekillerine de Ermeni iddialarını Amerikan Kongresinde tanıma çabalarına destek vermeye çağırmalarını da istiyor.
|
“Hamas ile hahamların bir barış yapması, Hamas ile İsrail devletinin barış yapmasından daha kolay" diyen İsrailli Haham Menahem Froman, Türkiye'ye, Hamas liderleri ile hahamları Türkiye'de buluşturması çağrısında bulundu. Froman, Rahle cezaevinde tutulduğu sırada ziyaret ettiği Hamas lideri Mahmud Zahar'la, serbest bırakıldıktan sonra onun daveti üzerine Gazze'de bir kez daha görüştüğünü söyledi.
TOPRAK KAVGASI ANLAMSIZ
Haham Froman, Hamas'ın İsrail tarafından öldürülen manevî lideri Şeyh Ahmed Yasin'le de görüştüğünü ve onun kendisine “Sen ve ben, beş dakikada barış yapabiliriz. Çünkü ikimiz de dindarız..Çünkü ikimiz de Yaratıcının Allah olduğunu, toprak için kavga etmenin anlamsızlığını kabul ediyoruz” dediğini aktararak, onunla görüşme sebebini “Barış neredeyse ben oraya gitmeye hazırım” diye açıkladı.
Barış dindarlarla kolay
İsraİllİ Haham Menahem Froman, Ortadoğu’da en acil çözümü gereken sorunun, İsrail-Filistin barışının sağlanması olduğunu belirtip, “İsrail ve Filistin toplumu arasında en doğal arabulucunun Türkiye olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan, bölge barışını sağlayabilecek tek ikilidir” dedi.
Haham Froman, Hamas ile İsrail tarafı arasında “güven eksikliği” bulunduğunu ifade ederken de bu güveni sağlayacak olan tarafın da Türk hükümeti ve özellikle Başbakan Erdoğan olduğunu vurguladı; “Hamas’ın Türkiye’nin taleplerini kabul etmesi ihtimali çok yüksektir” diye konuştu. İsrailli haham, Hamas açısından hahamlarla bir barış anlaşmasına varılması ihtimalini İsrail devleti ile Hamas arasında bir anlaşmaya varmaktan daha kuvvetli görüyor ve bunun için Türkiye’ye, Hamas liderleri ile hahamları Türkiye’de buluşturulması çağrısında bulunuyor. Batı Şeria’da, Kudüs’e yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki bir tepede kurulu olan Tekoa Yahudi yerleşimindeki evinde, soruları cevaplandıran Haham Menahem Froman, bölge ve Ortadoğu barışında Türkiye’ye büyük rol çizdi ve Erdoğan’ın son söylediklerine kızmak yerine, bundan iyi bir sonuç çıkarıp, barış için yararlanmanın yoluna bakmak gerektiğini ifade etti.
HAMAS LİDERLERİYLE İLİŞKİLER
1945 doğumlu Haham Froman, İsrail ve Filistinliler arasında bir barışın mümkün olacağına bütün kalbiyle inanıyor. Geçmişte, Hamas örgütünün önde gelen liderlerinden Mahmud Zahar ve Şeyh Ahmed Yasin ile “tanışıklığı ve görüşmüşlüğü” olduğunu söylüyor. Haham, Mahmud Zahar’ı Ramle’de cezaevinde iken ziyarete etmiş. Sonra Netanyahu döneminde serbest bırakıldığında da Zahar’ın daveti üzerine, 15 yıl kadar önce de Gazze’de ziyaretine gittiğini söyledi. “Niye” sorusuna karşı da “Hayatımın başından beri hayatın, barışın ne olduğunu düşünüyorum. Barışın anlamı, hayatla bütünleşebilmektir. Biz Yahudiler olarak bu ülkeye geldik. Burada Araplar da var. Hepimizin arasında iyiler var, kötüler var. Önemli olan, insanın önce kendisiyle, sonra hayatın gerçekleriyle barışık olması; yapabileceği iyi şeyleri elinden geldiğince yapması...
Şeyh Ahmed Yasin ile de görüştüm. Şeyh Yasin bana ‘Sen ve ben, beş dakikada barış yapabiliriz. Çünkü ikimiz de dindarız.. Çünkü ikimiz de patronun Allah olduğunu, toprak için kavga etmenin anlamsızlığını kabul ediyoruz’ dedi. Niye onlarla görüştüm. Barış neredeyse ben oraya gitmeye hazırım” şeklinde cevap verdi. Haham Menahem Froman’ın Filistinliler’in efsanevi lideri Yaser Arafat ile de sıcak bir dostluğu olmuş. Hatta, Arafat’la görüşmelerinden birine eşini de götürmüş. O sırada yanlarında olan birinin, Arafat’a, hahamın kızının bir hafta sonra evleneceğini söylediğinde, Arafat, Froman’a, eşine, kızıyla müstakbel damadı için hediyeler vermiş.
HAHAMLARLA BARIŞ DAHA KOLAY
“Pek çok kimse bilmez ama, Arafat dindar bir adamdı ve bana ‘Benim için inanan bir Müslüman olmak, Filistin Devlet Başkanı olmaktan daha önemlidir’ dedi” diye konuşan Froman, din olgusunun Hamas ile barışın sağlanmasında temel taş olabileceğini savunup şöyle devam etti: “Hamas ile hahamların bir barış yapması, Hamas ile İsrail devletinin barış yapmasından daha kolay” diyen Haham, bir yıl kadar önce, Batı Şeria’daki Filistin şehirlerinden El Halilli gazeteci Halid Amayre ile bir barış anlaşması taslağı kaleme almış. Söz konusu taslak, Haham Froman tarafından İsrail hükümetine, Amayre de tarafından da Hamas’a verilmiş. Din temeline dayalı; kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması dahil, tüm sorunları çözecek, bir ateşkes sağlayacak bir anlaşma taslağı olduğunu savunan Haham Froman’a göre, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, kendisine “Onlar (Hamas) imzalarsa, ben de imzalarım” cevabını vermiş. Taslağı alan Hamas’ın Şam’daki Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’dan de aynı cevap gelmiş: “Onlar (İsrail) imzalarsa ben de imzalarım.”... Neden bu anlaşmanın gerçekleşmediği sorusuna ise Haham şu karşılığı verdi: “Ortada bir güven eksikliği var. Bu güveni sağlayacak olan da Türk hükümeti ve başta Başbakan Erdoğan’dır.” Türkiye’nin halkının büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olduğunu, Yahudiler’le iyi ilişkileri bulunduğunu ve doğal olarak Filistin ve diğer Arap ülkeleri ile de ilişkilerinin iyi olduğunu söyleyen Haham Froman, Türkiye’nin Hamas’la iyi ilişkiler içinde bulunduğunu belirtip, “İki toplum arasında en doğal arabulucunun Türkiye olması kaçınılmaz” diye konuştu.
|