BM Güvenlik Konseyi, Gazze’de âcil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de “âcil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes” çağrısında bulunan karar tasarısına “evet” oyu verdiler. ABD ise oylamada çekimser oy kullandı.
KATLİÂMIN BİLANÇOSU: 800 ÖLÜ, 3 BİNİ AŞKIN YARALI
İsrail ordusunun katliâmı ise BM’nin çağrısına rağmen sürüyor. BM, İsrail ordusunun, bu hafta başında Gazze Şeridi’nde onlarca sivili barındırdığı bir evi bombardımanda vurması sonucu 30 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. BM Çalışma ve Yardım Ajansı da, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğunu açıkladı. Bu arada, dünkü saldırılarda da bir foto muhabiri ile annesi ve eşi öldü. Ayrıca biri çocuk beş kişi daha hayatını kaybeti.
İsrail BM’yi takmadı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katıldığı, dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in başkanlık ettiği konsey toplantısında önceki gece yapılan oylamada, karar tasarısı kabul edildi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de ‘’acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes’’ çağrısında bulunan karar tasarısına ‘’evet’’ oyu verdiler. ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD’yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti. İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze’de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze’ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze’deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor. Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze’ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor. Bu kapsamda, hem Mısır’ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabaların da memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor. Kararda, Filistinler’in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği’nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor. Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, ‘’İsrail ve Filistin’in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği’’ de vurgulanıyor.
|