Türkiye İstatistik Kurumu, 2008 Kasım Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin sanayi üretimi Kasım ayında 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 13,9 oranında azaldı.
KÜRESEL krizin etkisiyle sanayi üretiminden kötü veriler gelmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kasım ayında sanayi üretimi yüzde 13.9 azaldı. Sanayi üretiminde Kasım 2001’den beri en büyük düşüş yaşandı. Üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.9 artarken, imalat sanayi sektöründe yüzde 15.5 azaldı. Elektrik, gaz ve su sektöründe de üretim yüzde 4.7 düşüş kaydetti.
Sanayi üretiminde yedi yıl aradan sonra ilk defa dört ay üst üste küçülme görüldü. Üretim Ağustos’ta yüzde 4.1, Eylül’de yüzde 5.2 ve Ekim’de yüzde 8.5 azaldı. Büyümenin üçüncü çeyrekte eksi olması bekleniyor. Dördüncü çeyreğin ilk iki ayı olan Ekim ve Kasım’da yaşanan düşüş de ekonomide daralma olacağını ortaya koyuyor. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 29.1 ile sermaye malı imalatında görüldü. Ara malı imalatı yüzde 16,9, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 8.7, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 6 düşüş oldu. İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 41.2 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti. Onu, yüzde 27.2 ile tıbbî, hassas aletler ile saat imalatı ve yüzde 25.7 ile ana metal sanayi imalatı izledi.
TEKSTİL FİRMALARI KAPANIYOR
ANTALYA Tekstil ve Ham Maddeleri İhracatçı Birliği (ATHİB) Başkanı Azize Kalkavan, Isparta, Burdur ve Antalya’da onlarca tekstil firmasının üretimine son verdiğini bildirdi. Kalkavan, tekstil sektörünün sıkıntılarını içeren Batı Akdeniz İlleri Tekstil Raporu hazırladıklarını belirterek, raporu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığına ilettiklerini kaydetti. Antalya, Burdur ve Isparta’da son bir yıl içinde onlarca tekstil firmasının üretimine son verdiğini vurgulayan Kalkavan, ‘’düşük enflasyon temeline dayalı para politikası, yüksek enerji ve işçilik giderleriyle uluslar arası rekabete yenik düştüler. Tekstil sektöründen geçinen binlerce aile işsiz kaldı. Kalan bir kaç firma da üretimlerini minimum düzeye indirdi’’ dedi. Antalya / aa
KONFEKSİYONA İNDİRİM MORALİ
EKONOMİK sıkıntıların öncelikli etkilediği sektörler arasında ilk sırada yer alan konfeksiyonda, bu yıl her zamankinden erken başlayan kış indiriminin piyasalara moral verdiği, artan satışların devamı için yaz sezonunun da Ocak ayı sonunda açılacağı bildirildi. Meteks Tekstil Yönetim Kurulu ve Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Mehmet Işıkay, Türkiye’de krizin fazla abartıldığını savundu. Konfeksiyonda ilk etapta bir talep daralmasının yaşandığını ancak, cazip kampanyalarla bunun çok kısa sürede giderildiğini ifade eden Işıkay, ‘’Müşteri trafiğinde söylendiği kadar sıkıntı yaşanmadı. Bir dönem alış veriş trafiği bıçak gibi kesildi ancak, bu uzun sürmedi. Çünkü, markalı, markasız tüm firmalar öylesine cazip kampanyalar yaptılar ki müşterinin bunu görmezden gelmesi mümkün değildi’’ dedi. Işıkay, hareketliliği sürdürmek için 2009’un yaz sezonunu ocak ayı sonunda açacaklarını belirtti. Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş da, ‘’Piyasaları biraz da olsa rahatlatabilmek için Aralık ayı boyunca sürdürdüğümüz alış veriş günleri amacına ulaştı’’ dedi. Adana / aa
|