İstanbul İl Özel İdaresi, Topkapı Sarayı’ndaki restorasyon faaliyetlerine devam ediyor.
İdare, son olarak saray içinde iki ayrı bölümün restorasyonunu daha tamamladı. İl Özel İdaresi Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ali Erdem ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nedret Apaydın, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Hüseyin Kaya’nın nezaretinde, Topkapı Sarayı’nda restorasyonu tamamlanan bölümleri inceledi.
BAĞDAT KÖŞKÜ, ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜ
IV. Murat’ın Bağdat seferi sırasında başlanan ve 1639 yılında yapımı tamamlanan “Bağdat Köşkü”, İl Özel İdaresi tarafından 1.387.000 YTL harcanarak yeniden restore edildi. Köşk, günlük saray hayatında padişahın dinlenme mekânı olduğu gibi önemli tarihî olaylara da sahne oldu. Köşk, I. Abdülhamit (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerinde ise Has Odalar kütüphanesi olarak kullanıldı. Köşkte yapılan çalışmalarla; dış ve iç cephe kaplamalarını oluşturan çinilerin temizliği, restorasyon ve konservasyonu, alçı tepe pencerelerinin onarım ve temizliği, mermer yüzeylerin temizliği, saçaklarda gerekli yerlerde ahşap onarımlar ve bütün saçaklarda yağlıboya imalatları, taş döşemelerde temizlik, tümleme ve onarım gerçekleştirildi.
“MATBAA-İ AMİRE”,
SERGİ SALONU OLACAK
TopkapI Sarayı içerisinde bitirilen diğer iş ise Matbaa-i Amire binalarının Topkapı Sarayı Müzesi geçici depoları olarak düzenlenmesi ve onarılması oldu. Bu çalışma da, saray içerisinde gerçekleştirilen önemli bir çalışma olarak değerlendirildi. İl Özel İdaresi’nin 2.156.000 YTL harcayarak gerçekleştirdiği restorasyon ve onarım sayesinde, Osmanlının ilk matbaası olan bu alan, sarayın depolarında duran tarihî eserlerin burada sergilenmesi için özel olarak dizayn edildi.
|