Türkİye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Ege Bölgesi’ndeki işadamlarının en büyük şikayetinin Teşvik Yasası olduğunu belirterek, “Teşvikin illere göre değil, bölgesel ve özellikle sektörel olması gerektiği sıklıkla vurgulanıyor” dedi.
Bölge ve yakın illerdeki 12 ili kapsayan Ege Bölgesi Raporu’nu Aydın Nazilli’de düzenlediği basın toplantısında açıklayan TUSKON Başkanı Meral, Ege Bölgesi’ndeki işadamları ve STK’ların en büyük şikayetlerinden birinin Teşvik Yasası olduğuna işaret etti. Uşak ve Afyon’da teşvik uygulanırken Manisa, Denizli ve İzmir’de uygulanmamasının bu illerdeki sanayicilerin rekabet gücünü engellediğini vurgulayan Meral, şunları kaydetti: “Denizli havaalanına 15-20 dakika uzaklıktaki Afyon Dazkırı bölgesi teşvik alırken Denizli’nin alamaması, Denizlili mermercinin aleyhine bir durum oluşturuyor. Bölgenin en önemli sektörleri arasında yer alan mermercilik ABD’deki mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiriyor.” Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri olan ve 40 milyar dolara yaklaşan cari açığın özellikle kriz döneminde dikkat edilmesi gereken bir rakam olduğunu söyleyen Meral, yabancı marka da olsa üretim yerinin Türkiye olduğuna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Raporda görüşlerine yer verilen Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, ildeki 100 bin işçinin 50 bininin tekstilde istihdam edildiğini, eskiden işsizlik oranı sıfır olan şehirde işten çıkarmaların başladığını kaydetti. Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Kuvvet ise teşvikin Uşak ekonomisine ve sanayisine büyük katkı yaptığını ifade etti.
DÜNYAYLA REKABET GÜCÜ AZALDI
Raporda, Türkiye’de işçi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyet edildi. Buna göre döviz 1,2 YTL iken işçi maliyetleri 750 dolara kadar çıktı. Türkiye’nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan’la rekabet gücü kalmadı. Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50’den fazlasına ulaştı. OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi, firmalar üzerinde büyük bir maliyet oluşturuyor. Buna enerji fiyatlarının yüksekliği de eklenince uluslar arası rekabet imkânsız hale geliyor. Raporda, “Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kâra razı olmakta” tesbitine yer verdi.
EGELİ MÜTEŞEBBİS NE İSTİYOR?
Dünya bor rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’de yer alırken, bunun yüzde 41’i de Kütahya’da bulunuyor. Bu zenginliğin işlenmesi için tesis kurulmalı. Teşvik politikasının yeniden ele alınması gerekiyor. İstihdam üzerindeki yükler azaltılmalı. İşletmelerin birleşmeleri teşvik edilmeli. İhtisas organize sanayi bölgeleri yaygınlaşmalı. Tarım arazilerinin parçalanmasının önüne geçilmeli. Tarımsal sanayiye geçişin desteklenmesi önemli. Teşvik primleri, ekim yapılmadan önce açıklanmalı. Bitki kontrol laboratuvarları yaygınlaşmalı.
|