Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Sadrettin Konevi, İbn-i Arabi ve Mevlânâ gibi zamanın büyük âlim ve mütefekkirlerine ait eserlerin bulunduğu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nin, Anadolu’nun en kapsamlı koleksiyonunu depolarında saklayan önemli bir kütüphane olduğunu söyledi.
Bekir Şahin, Konya’nın Anadolu Selçuklu Devleti’ne başşehirlik yapmış, kültürel derinliği olan bir şehir olduğunu belirtti.
Bunun da Konya’da kurulan yazma eser kütüphanelerini çok özel bir konuma getirdiğini ifade eden Şahin, ‘’Konya, İstanbul’dan sonra en fazla yazma eserin bulunduğu ildir. Kütüphaneye her geçen gün kazandırılan yeni eserler de Konya’nın bu alandaki üstünlüğünü pekiştirecektir’’ dedi.
Şahin, Konya Bölge Yazma Eserler ve Yusufağa Yazma Eserler Kütüphanesi’nin vatandaşların bağışladığı ve bazı kurumların devrettiği kitaplarla her geçen gün zenginleştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Kütüphanemizde Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda yazma eser bulunmaktadır. Bugün Sadrettin Konevi, İbn-i Arabi ve Mevlânâ gibi zamanın büyük âlim ve mütefekkirlerine ait eserlerin bulunduğu kütüphanemiz, Anadolu’nun en kapsamlı koleksiyonunu depolarında saklayan önemli bir kütüphane durumunda. Anadolu’nun 62 ayrı kütüphanesinde bulunan nadir matbu ve el yazması kitaplar burada toplanmıştır. Yurt dışından da değişik kütüphanelerle dijital kopya değişimi yoluyla binlerce eser kütüphane koleksiyonuna katıldı.’’ Bugüne kadar binlerce yazma ve matbu eseri devir, satın alma ve bağış yoluyla kütüphaneye kazandırdıklarını dile getiren Şahin, ‘’Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait toplam 83 bin 602 adet eserin bulunduğu Konya Bölge Yazma Eserle Kütüphanesi, Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanların hafıza merkezi olmaya aday’’ diye konuştu.
Bekir Şahin, kütüphanedeki bu kitapların bilgisayar ortamına aktarılarak yerli ve yabancı araştırmacıların kullanımına açıldığını belirterek, kütüphanedeki tarihî yazma eserlere, orijinaline çok yakın el işçiliğiyle cilt yaptıklarını bildirdi. Kütüphane bünyesindeki restorasyon merkezinde de yıpranan tarihî eserlerin onarıldığını anlatan Şahin, paha biçilmez önemdeki bu eserlerin bir kısmının, özel olarak çelik kasa şeklinde yapılan, 3 ayrı görevlinin bir araya gelmesiyle açılabilen çok özel bir bölümde muhafaza edildiğini sözlerine ekledi.
Konya / aa
|