İNGİLTERE BİRLEŞİK KRALLIĞI MÜSLÜMAN KADINLAR AĞI YÖNETİCİSİ SHAİSTA GOHİR, ŞERİAT MAHKEMELERİNİN YARARINI ZAMANIN GÖSTERECEĞİNİ SÖYLEDİ.
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi, “Ekstremizmle Mücadele Projesi” kapsamında İngiltere’den gelen 6 Müslüman kanaat önderini ağırladı. Toplantıda konuşan Birleşik Krallık Müslüman Kadınlar Ağı yöneticisi Shaista Gohir, “Avrupa’da bulunan Müslümanlar olarak bizim bakış açımız Batı’nın içindeki İslâm değil, Batı’nın İslâm’a bakış açısı” dedi.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı (FCO) tarafından yürütülen “Britanya’da İslâmiyet’in Tanıtılması Projesi (Projecting British Islam/PBI)” bünyesinde oluşturulan delegasyon, Bahçeşehir Üniversitesi’ni ziyaret etti. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Teras Cafe’de gerçekleştirilen sohbet toplantısına, Britanya İslam Cemiyeti Başkanı Dr. Zahoor Qureshi, Birleşik Krallık Müslüman Kadınlar Ağı yöneticisi Shaista Gohir, Birmingham Üniversitesi Etnik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi Misafir Öğretim Üyesi Aftab Ahmad Malik, www.muslimcafe.tv editörü Navid Akhtar, Birleşik Krallık Müslüman Bilimadamları Birliği Başkanı Dr. Anas Al Shaikh Ali ve Birmingham Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Fatim Jumabhoy ile çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin “Ekstremizmle Mücadele Projesi” kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye ve İngiltere’de Siyasal ve Sosyal Bakımdan İslâm Olgusunun Küresel Barışa Katkısını Artırma Yolları” konulu sohbette konuşan Birmingham Üniversitesi Etnik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi Misafir Öğretim Üyesi Aftab Ahmad Malik, pazartesi gününden bu yana Ankara, Gaziantep ve İstanbul’u gezdiklerini söyledi. Türkiye’de çeşitli temsilcilerle görüşmeler yaptıklarını anlatan Malik, “Parlamenter, akademisyen, din bilimcileri, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldik. Bundan çok memnunuz” dedi.
Basın mensuplarının İngiltere’deki şeriat mahkemelerinin diğer toplumlara örnek olup olmayacağını sorması üzerine Birleşik Krallık Müslüman Kadınlar Ağı yöneticisi Shaista Gohir, şeriat mahkemelerinin yararını zamanın göstereceğini söyledi.
Gohir, “Şeriat konseylerine başvurucu olarak giden kadınlar arasından hem pozitif, hem negatif deneyimler yaşandığına dair iki farklı türde bize geri bildirim geliyor. Dolayısıyla araştırma yapıp, ancak bu sorunuzun cevabını verebiliriz diye düşünüyoruz. Kesin olan bir şey var ki hiçbir şekilde kadınların bu şeriat konseylerini kullanmaya zorlanmıyor olmaları gerekir” diye konuştu.
11 Eylül saldırısından sonra İngiltere’nin Müslümanlara karşı gösterdiği ilginin samimî olup olmadığı sorusuna ise Gohir, “Terör olaylarından sonra İngiliz hükümeti ve İngiltere’deki Müslüman cemaati bunun bir daha olmasını engellemek için karşılıklı diyalog halinde olunması gerektiği üzerinde mutabık kaldılar. Son dönemde Amerika’da gerçekleşen gelişmelerle geleceğe biraz daha umutla bakabiliyoruz. Avrupa’da bulunan Müslümanlar olarak bizim bakış açımız Batı’nın içindeki İslâm değil, Batı’nın İslâm’a bakış açısı. Biz bu şekilde yola çıkıyoruz. Dolayısıyla İngiliz hükümetinin de, sizin tabirinizle yatıştırıcı olarak bu tedbirleri aldığını düşünmüyoruz” cevabını verdi.
|