Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ‘’İslâm kültüründe ve medeniyetinde kitap, çok merkezi bir konumdadır. İslâm medeniyeti bir bilgi medeniyetidir’’ dedi.
Bardakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Sultanahmet Camii’nin avlusundaki 27. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kur’ân-ı Kerim’in ilk âyetinin ‘’oku’’ olduğunu hatırlatarak, İslâm dininin kitaba ve bilgiye verdiği önemi vurguladı.
Bütün kâinatın, Allah’ın hikmetleriyle dolu bir kitap olduğuna vurgu yapan Bardakoğlu, Kur’ân-ı Kerim’in de kâinat kitabının bir özeti olduğunu belirtti.
Bardakoğlu, fen bilimleri, matematik, cebir, coğrafya, tıp ve hayatın her alanında İslâm bilginlerinin çok önemli eserler meydana getirdiklerini de hatırlatarak, ‘’Kâinat kitabının özeti olan Kur’ân-ı anlayan, hazmeden Müslümanlar iç dünyalarındaki yansımaların ürünü olarak yeni yeni eserler meydana getirmektedir’’ diye konuştu.
İnsanların bir de hayat kitapları bulunduğuna dikkati çeken Bardakoğlu, ‘’İslâm kültüründe ve medeniyetinde kitap, çok merkezi bir konumdadır. İslâm medeniyeti bir bilgi medeniyetidir. Her konuda düşünmeyi, kafa yormayı ibadet sayan bir kültürüz’’ görüşünü dile getirdi.
Camilerin birer bilgi ve okuma merkezi haline gelmesini de istediklerini anlatan Bardakoğlu, şunları kaydetti.
‘’Bilgi arttıkça kendimize güvenimiz artar. Bilgimiz arttıkça ötekini daha iyi anlarız. Ön yargılardan kurtuluruz. Keşke Müslümanlar hakkında ön yargıyla davranan çevreler, özellikle batıdaki, İslâm ve Müslüman korkusunu stratejinin önemli bir parçası haline getirmiş batılı belli çevreler Müslümanları ve İslâmı, İslâm medeniyetini daha yakından tanıyabilseler. Bilgimiz arttıkça birbirimizi daha iyi anlarız. Ön yargılardan kurtuluruz. Öz güvenimiz artar. Birbirimize sevgimiz ve saygımız artar. Onun için bilgi arttırmaktan, bilgiye giden yolları açmaktan başka çaremiz yok.’’
TELEVİZYONLARDAKİ PROGRAMLAR
Bardakoğlu, İslâm dini hakkında yalan yanlış bilgilerin toplumda kök salmasını istemediklerini de belirterek, şöyle devam etti: ‘’Allah’a hamd olsun bu Ramazan ayına huzur içinde girdik. Birkaç olumsuz örnek hariç, TV’lerimiz ve diğer iletişim araçlarımız ciddî olarak din konusunu ele almakta ve halkımızı bilgilendirmekte. Gönül ister ki İslâm dini konusunda hiç magazin türü haberler olmasın.’’
NOBRE’NİN KUR’ÂN OKUMASI
Bardakoğlu, bir gazetede ‘’Kur’ân-ı Kerim okuduğunu ifade eden Beşiktaş’ın Brezilya asıllı futbolcusu Mert Nobre için Diyanet İşleri Başkanlığının seferber olduğu’ yönünde yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:
‘’O haberde beni rahatsız eden ‘Müftüyü göndeririz’ ifadesi. İlmin ayağına gidilir. İslâma ilgi duyanlar müftülüğün ve başkanlığın kapısını çalarlar, biz onlara yardımcı oluruz. ’’
Bardakoğlu, Kur’ân-ı Kerim’i Portekizce basma imkânı olursa basacaklarını da söyledi.
Fuar, 26 Eylüle kadar açık kalacak.
YENİ ASYA NEŞRİYAT DA FUAR’DA
HER yıl Ramazan ayının ilk haftasında açılen ve yoğun ilgiyle karşılanan fuara; İstanbul’da 108 ve Ankara’da 70 olmak üzere toplam 178 yayınevi katıldı. Yeni Asya Neşriyat da fuardaki yerini aldı. Yeni Asya Neşriyat Sultanahmet’te 53, Kocatepe’de ise 37 nolu standlarda okuyucularıyla buluştu.
Fuarda kredi kartıyla satışın da yapılacağını belirten Yeni Asya Neşriyat Satış ve Pazarlama Müdürü Faik Altun, “Fuarda en çok ilgi gören yayınlarımız arasında ilk sırayı yine Risâle-i Nur Külliyatının yeni tanzimle hazırlanmış küçük, orta ve büyük boyları ile Küçük Risâleler aldı. Bunun yanında Cevşen ve Tesbihatlar ve özellikle yeni hazırlanan orta boy Cevşen yoğun ilgi görüyor. Ayrıca Bediüzzaman Said Nursî’nin İstanbul Hayatı, Nur Menzilleri, Yakarışlar gibi yep yeni eserler ile Nefis Muhasebesi gibi hiç eskimeyen eserler de görücüye çıktı ve oldukça ilgi görmekte” şeklinde konuştu.
Altun, bütün okuyucularımızı Yeni Asya Neşriyat standına dâvet ettiklerini belirtti.
|