"Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

250 bin Müzekart satıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Müdürü Tolga Yusuf Tuyluoğlu, Türkiye genelinde yaklaşık 250 bin ‘Müzekart’ satıldığını söyledi.

Tuyluoğlu, Müzekart’a gösterilen ilgiden son derece memnun olduklarını, 23 noktada satışların sürdüğünü kaydetti.

Müzekart’a İstanbul’dan ilginin büyük olduğunu vurgulayan Tuyluoglu, ‘’Müzekart Topkapı, Ayasofya ve Kapadokya’da çok daha fazla ilgi görüyor. Türkiye’nin her bölgesinden büyük ilgi var, ancak çok sayıda müzeye sahip olan İstanbul’da ilgi daha büyük. Daha önce İstanbul’a gelen turistler her bölge için ayrı ayrı alınan giriş ücretleri nedeniyle müzelere yeterli düzeyde ilgi göstermiyorlardı. Müzekart ile birlikte turistler, 20 YTL karşılığında İstanbul’da yer alan 16 müzeyi de gezme imkânına sahip oluyor’’ diye konuştu.

Müzekart uygulamasının 18 Haziran 2008 tarihinde başladığını belirten Tuyluoglu, ‘’proje başladığı günden bu yana Türkiye genelinde yaklaşık 250 bin ‘Müzekart’ sattık. Bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz’’ dedi.

KONYA’DA TEK MÜZE GEZİLDİĞİ İÇİN İLGİ AZ

Konya Müzesi Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı, Müzekart’a Konya’da beklenen ilginin gösterilmediğini söyledi.

Mevlana Müzesinde uygulamanın başladığı 18 Hazirandan bugüne kadar 412 ‘Müzekart’ sattıklarını ifade eden Bakırcı, ilginin az olmasını ise şöyle açıkladı:

‘’Konya’ya gelen turistler sadece Mevlana Müzesini ziyaret ediyor. Mevlana Müzesinin giriş ücreti ise 2 YTL. Giriş ücretinin düşük olması ve başka müzelerin ziyaret edilmemesi Müzekart’a olan ilgiyi azaltıyor. Diğer illerde ise durum farklı. İstanbul’da ve Kapadokya’da giriş ücretlerinin yüksek olması ve çok sayıda müze ve ören yerinin bulunması turistleri Müzekart’a yönlendiriyor.’’

Mevlana Müzesinde yaz döneminde her gün yaklaşık 2 bin yabancı turisti ağırladıklarını da dile getiren Bakırcı, ‘’geçtiğimiz hafta sonu müzemizi toplam 17 bin 300 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Temmuz ayında ise 116 bin 708 yerli, 72 bin 166 yabancı turist müzemizi gezdi’’ diye konuştu.

MÜZEKART UYGULAMASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle Türk halkını müzelerle buluşturmak amacıyla Müzekart projesini hayata geçirdi. Müzekart ile 7’den 70’e herkes Türkiye’deki 300’ü aşkın müze ve ören yerini bir yıl boyunca 20 YTL karşılığında dilediği kadar gezebilecek.

Müzekart, tüm müze ve ören yerlerindeki gişelerden, Ankara Müzekart Merkez Ofisinden, DÖSİMM İstanbul İşletme Müdürlüğünden, TURSAB merkezinden, belirlenmiş seyahat acentelerinden ve internet üzerinden ‘’www.muzekart.com’’ adresinden temin edilebiliyor.

Müzekart satın almak için Müzekart satış noktalarına fotoğraflı bir kimlikle başvurulması yeterli oluyor.

14.08.2008


 

İzmit’in tarihine ışık tutacaklar

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyelerinin araştırması, bir zamanlar İskenderun, İskenderiye, Roma, Kudüs ile birlikte Roma İmparatorluğu’nun en önemli 5 şehrinden biri olan Nikomedya’yı gün ışığına çıkaracak.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı ve Yunan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Adak’ın başkanlığında yürütülen epigrafi çözümü çalışmalarıyla antik dönemde aile, toplum, siyasi yapı, ekonomik durum, meslekler gibi pek çok konuda bilgi toplanarak İzmit’in geçmişine ışık tutulacak. İki yılda tamamlanması planlanan araştırma kapsamında 400-500 yazılı eser incelenecek. Prof. Dr. Mustafa Adak, epigrafi ve tarihi coğrafya ağırlıklı çalışmalar yürüttüklerini, Anadolu’nun pek çok bölgesinde ve müzelerinde çalışmaları olduğunu söyledi.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeki eserlerden ilk defa 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından fuar alanında muhafaza edildikleri dönemde haberdar olduklarını bildiren Adak, ‘’Amacımız, antik dönemde toplumun siyasi yapısı, ekonomik durumu, aileler, meslekler gibi pek çok konuda verilen bilgileri toplamak, bunları değerlendirerek hem İzmit’in geçmişini hem de o dönemin bazı özelliklerini araştırarak açığa çıkarmaktır’’ dedi. Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde çok çeşitli yazıtlar, mil taşları, mezar yazıtları bulunduğuna değinen Adak, ‘’Yazıtlar şahıslar ve meslekleri hakkında bazen şiirsel bir formla bilgi veriliyor. Onur yazıtları var, bu yazıtlarda kentin önde gelen kişilerinin kent, halk veya eyalet için neler yaptığı yazıyor’’ diye konuştu.

14.08.2008


 

7 asırlık cami yıkıldı, yıkılacak

İZMİR’İN Ödemiş ilçesine bağlı doğal koruma alanındaki tarihi Birgi beldesinin ilk camilerinden biri olan Güdük Minare Camisi’nin restore edilmemesi halinde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Aydınoğulları Beyliği döneminden kalan ve tek kubbeli mescit geleneğini taşıyan Güdük Minare Camisi, bakımsızlık nedeniyle harabeye dönüştü. Mülkiyeti İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve 14. yüzyılda Kurt Gazi tarafından yaptırıldığı rivayet edilen caminin restorasyonu için 1998 yılında kurul kararı alındığı, ancak çatısında çıkan bir sorun nedeniyle projenin iptal edildiği öğrenildi. Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, ‘’Birgi tarihi bir kent. Biz de tarihimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yıkık durumda bulunan bu caminin restorasyonu için İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunuyoruz’’ dedi.

14.08.2008


 

1 yılda 400 sema

TÜRKİYE’DEKİ ilk ve tek resmî sema grubunu bünyesinde barındıran Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 2008 yılının 8 aylık döneminde yurt içinde ve yurt dışında 150 civarında sema gösterisi icra etti.

Topluluğun yıl sonuna kadar yapacağı programlarla bu rakamın 400’ü bulacağı bildirildi. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, 50 kişiden oluşan Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun semayı Türkiye’de özüne sadık kalarak, tüm kurallarına uygun şekilde yapan ilk ve tek sema grubu olduğunu söyledi.

14.08.2008


 

“Altın Eller”, Taksim Gezi Parkı’nda

KÜLTÜR Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’Altın Eller Geleneksel Türk El Sanatları ve Yerel Tatlar Festivali’nin altıncısı, 20-29 Ağustosta İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, geleneksel el sanatlarıyla geçimini sağlayan ustaların maddi yönden desteklenmesi ve bu sanatların gelecek kuşaklara aktarılması için 2005 yılından beri ‘’Altın Eller Geleneksel Türk El Sanatları ve Yerel Tatlar Festivali’’ düzenliyor. Geleneksel Türk el sanatlarının korunması ve yaşatılması amacını da taşıyan festivalin bu seneki organizasyonuna, 35 ilden gelen el sanatları ustalarının yanı sıra Türk mutfağını tanıtmak için geleneksel gıda üreticileri de katılacak. Festivalde, ahşap işçiliği, geleneksel giysili bebek yapımcılığı, çömlekçilik, baston yapımı ve taş işçiliği gibi sanat eserleri de sergilenecek.

14.08.2008


 

Cezaevi’ndeki Selçuklu kitabeleri okunacak

TARİHî Sinop Cezaevi’ndeki Selçuklu kitabelerinin okunmasına yönelik çalışma başlatıldığı bildirildi.

Sinop Müzesinde görevli arkeolog Fuat Dereli, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Scott Redford başkanlığında tarihi Sinop Cezaevi’ndeki Selçuklu kitabelerinin okunmasına yönelik çalışma başlatıldığını söyledi. Dereli, çalışmanın 1 hafta, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi denetiminde ve Sinop Müzesi’nden bir görevlinin de aralarında bulunduğu 5 kişilik ekiple sürdürüleceğini bildirdi. Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun da kitabelerin Selçuklular zamanında kale surlarının ve duvarlarının onarımı sırasında kullanıldığını belirterek, ‘’Kalenin surlarında ve kale içindeki duvarlarda bulunan çok sayıdaki kitabe okunduktan sonra tercümeler kitap olarak yayımlanacak’’ dedi.

14.08.2008


 

Yapı Kredi Kültür Sanat’tan Osmanlıca dersleri

YAPI Kredi Kültür Sanat tarafından 13 Ekimden itibaren Osmanlıca dersleri verilmeye başlanacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Yücel Demirel’in yönetimindeki Osmanlıca dersleri yeni başlayanlar için toplam 40 saat olacak. Kurs, 13 Ekim-26 Aralık tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Osmanlıca dersi pazartesi ve cuma günleri, 18.30-20.30 saatleri arasında verilecek.

14.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır