"Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Savaşın kazananı yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Financial Times gazetesinde yayınlanan yazısında, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan savaşla ilgili olarak, “Bu çatışmanın kazananları yok” diye yazdı.

ŞEVARDNADZE: BÜYÜK HATA YAPTIK

Gürcistan’ın eski cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ise, Gürcistan’ın yeterli hazırlık yapmadan Güney Osetya’ya girmesinin “büyük bir hata” olduğunu söyledi.

Tiflis 6 maddelik planı kabul etti

GÜRCİSTAN, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile yaptığı görüşmelerde hazırlanan 6 maddeli barış planını kabul etti.

Planda, Sarkozy’nin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmeleri sırasında bazı değişiklikler yapıldı ve bu değişikliklere Medvedev’in de onay verdiği açıklandı. Saakaşvili ve Sarkozy düzenledikleri basın toplantısında planını değiştirilmiş halinin kabul edildiğini açıklarken Saakaşvili, ‘’Bu bir siyasal belge ve ilkelerde tam bir görüş birliği içerisinde olduğumuzu düşünüyorum’’ dedi. İki lider değişikliğin, ‘’Güney Osetya’nın gelecekteki statüsünün yapılacak müzakerelerde ele alınması’’ maddesi dahil bazı bölümlerin belgeden çıkarılması şeklinde olduğunu kaydettiler. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tiflis’in, Fransa Cumhurbaşkanı’nın ziyareti sırasında sunduğu barış anlaşması metninde yaptığı değişikliğe Moskova’nın bir itirazının olmadığını söyledi.

Lavrov, Mosokva’da düzenlediği basın toplantısında, “metnin netleştirilmesinin kabul edildiğini” belirterek, Sarkozy’nin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’i Tiflis’ten arayarak değişikliklerle ilgili bilgilendirdiğini kaydetti. Gürcistan, Sarkozy’nin, Moskova’da Medvedev ile yaptığı görüşmelerde hazırlanan 6 maddeli barış planını kabul etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya’ya yönelik askeri operasyonlarının, Gürcistan’ı ele geçirme ve hükümeti devirme girişimi olduğu iddialarını sert dille eleştirdi. Lavrov, Financial Times gazetesinde yayınlanan yazısında, Rusya’nın askeri eyleminin, “kışkırtma olmaksızın vatandaşlarına yönelik saldırıya orantılı bir cevap” olduğunu belirtti. Moskova’nın Gürcistan’ın hiçbir parçasını işgal ya da ilhak eğiliminde olmadığını ifade eden Lavrov, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını yineledi. Lavrov, önümüzdeki birkaç gün içinde Gürcistan’ın askeri girişimlerde bulunmaktan kaçınması ve askerlerini bölgeden uzak tutması şartıyla

Rusya’nın, geçici olarak düşmanlıklara son verilmesi eylemini kalıcılaştırmak için gereken diplomatik adımları atmaya devam edeceğini söyledi. Rus bakan, “dev doğu komşusunun saldırısına uğrayan, birkaç milyon vatandaşlı cesur Gürcistan cumhuriyeti” anlayışıyla çatışmanın “gerçek bir Davud ve Calut” yorumu olarak ele alınmasına tepki gösterdi. Çatışmayı Rusya’nın çıkarmadığını kaydeden, bunun Rusya’nın tercihi olmadığının altını çizen Lavrov, “Bu çatışmanın kazananları yok” diye yazdı.

Rus Tankları’nın Gori’ye girdiği yalanlandı Bu arada, Gürcistan Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya, 50 Rus tankının, Güney Osetya’ya sınır kenti Gori’ye girdiğini ileri sürüldüyse de bu iddia Rusya tarafından yalanlandı..

/ Tiflis

14.08.2008


 

Gürcistan: Kaybımız büyük

Gürcistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandre Lomaia, Gürcü ordusunun savaşta ağır kayıp verdiğini bildirdi. Lomaia telefonla yaptığı açıklamada, “Ağır askerî kayıp verdik. Teçhizat ve silâhlarımızın önemli bölümü ezici Rus askerî gücü tarafından imha edildi” dedi.

RUSYA Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Gürcistan’ın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’ya saldırısının ardından Rusya’nın müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda 74 Rus askerinin öldüğünü söyledi. Nogovitsin, Mosokva’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın misilleme operasyonu sonucu çıkan çatışmalarda 74 Rus askerinin öldüğünü, 171 askerin yaralandığını ve 19 askerin kayıp olduğunu kaydetti.

Bu arada, Gürcistan, Rusya ile çatışmalarda Gürcistan tarafında çoğu sivil 175 kişinin öldüğünü bildirdi.Gürcistan Sağlık Bakanı Aleksandre Kvitaçvili, ölü sayısında belirgin bir artış olduğunu belirterek, Rusya ile çatışmalarda çoğu sivil 175 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Tiflis, daha önceki ölü sayısını 40’ı sivil 92 kişi olarak açıklamıştı.

Rusya da Gürcü askerlerinin Güney Osetya’ya yönelik saldırısında 1600 civarında sivilin öldüğünü açıklarken, bu rakam bağımsız gözlemciler tarafından abartılı bulundu.

/ Moskova

14.08.2008


 

İran İçişleri Bakanının diploma skandalı

İRAN İçişleri Bakanı Ali Koran’ın Oxford Üniversitesi’nden aldığını ileri sürdüğü fahri hukuk doktorası diploması sahte çıktı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın atadığı ve bakanlığı geçen hafta Meclis tarafından onaylanan Ali Koran, bakanlığa getirilmesi için sahip olduğu nitelikler arasında, “uluslararası hukuk alanında yaptığı katkılar” nedeniyle Oxford Üniversitesi’nden Haziran 2000’de aldığı fahri hukuk doktorasını göstermişti. Meclis’teki oylamalardan önce yapılan tartışmalarda İçişleri Bakanı Koran’ın diplomasının sahte olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Bunun üzerine Koran, “Akademik niteliklerim hakkında şüphe oluşacağını bilseydim, master ve doktora diplomalarını milletvekillerine dağıtırım” demişti.

Koran daha sonra göreve başlaması nedeniyle yaptığı tanışma amaçlı basın toplantısında, fahri hukuk doktorası “diploması”nın fotokopilerini basına dağıtmıştı. İran’da yayın yapan “Elif” adlı bir internet sitesinin Oxford Üniversitesi’ne başvurması üzerine diplomanın sahte olduğu ortaya çıktı. Oxford Üniversitesi’nin, Elif sitesinde yayımlanan resmi yanıtında, “Ali Koran’ın Oxford Üniversitesi’nden ne fahri doktora ne de başka bir derece aldığı” bildirildi. Oxford Üniversitesi ayrıca Koran’ın “diplomasındaki” imza sahibi kişilerin “Oxford Üniversitesi’nde bir süre çalıştıklarını, ancak asla hukuk alanında çalışmadıklarını ve hiçbirinin verilen akademik derecelerle ilgili belgeleri imzalama” yetkilerinin olmadığını bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın hukuk işlerinden sorumlu yardımcısı, yeni İçişleri Bakanı’nın doktorasının sahte olup olmadığını araştıranlar hakkında soruşturma açma ve cezalandırma tehdidinde bulunurken, diplomanın sahte olduğunu ortaya çıkaran Elif adlı internet sitesi kapatıldı.

Daha sonra değişik internet sitelerinde yer alan haberlerde, İçişleri Bakanı’nın diploma olarak basına dağıttığı belgenin sahte olduğunu ortaya koyan birçok İngilizce yazım ve imla hatası, biçim hatası ve mantık hatası olduğu belirtildi. Bu gelişmelerden sonra Meclis Başkanı Ali Laricani, İçişleri Bakanı’nın “diploması” hakkında soruşturma açtı. Laricani önceki gün Meclis Eğitim Komisyonu’ndan, İçişleri Bakanı’nın “diploması” hakkında “ortaya atılan şüphelerin” soruşturulmasını istedi. Bu arada, Oxford Üniversitesi’ne yazı yazarak İçişleri Bakanı’nın fahri hukuk doktorasının sahte olduğunu ortaya çıkaran Elif internet sitesinin, Meclis Stratejik Araştırmalar Merkezi başkanı Ahmed Tevekkuli’ye yakın olduğu belirtildi. Muhafazakar kanada mensup, ancak Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a muhalif olan ünlü politikacılardan biri olan Tevekkuli’nin, bu göreve tekrar getirilmesi Cumhurbaşkanı Ahmedinejad kanadının uzun süren direnişlerinin ardından, ancak Meclis Başkanı Ali Laricani’nin ağırlığını koyması ile geçen hafta mümkün olmuştu.

/ Moskova

14.08.2008


 

Gorbaçov: Rusya toprak genişletme amacında değil

ESKİ Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Rusya’nın topraklarını genişletme amacı taşımadığını, ancak bölgede meşru çıkarlarını korumaya çalıştığını savundu.

Washington Post gazetesinde, ‘’Kafkaslar’da barışa giden yol’’ başlıklı bir makalesi yayınlanan Gorbaçov, Güney Osetya’da olanların herkesi şoke ettiği ve acı içinde bıraktığını belirtirken, on binlerce kişinin mülteci konumuna düştüğünü, köy ve kasabaların yıkıntı haline geldiğini ve hiçbir şeyin bu can kaybı ve yıkımı haklı çıkaramayacağını, bunun ‘’herkes için bir uyarı’’ olduğunu ifade etti. Gorbaçov, 7 Ağustos gecesi Gürcistan ordusunun Güney Osetya’ya roket saldırısında bulunduğunu ve Rusya’nın da cevap vermek zorunda kaldığını belirterek, bu olayları, ‘’küçük, savunmasız Gürcistan’a karşı saldırı’’ olarak nitelemenin ‘’iki yüzlülük ve insanlıktan uzak bir tutum’’ olduğunu savundu. Mihail Gorbaçov, bu trajedinin köklerinin, Gürcistan’ın ayrılıkçı liderlerinin 1991 yılında, Güney Osetya’nın özerk statüsünü kaldırma kararında yattığını, bu durumun Gürcistan’ın toprak bütünlüğü için bir ‘’saatli bomba’’ haline geldiği yorumunu yaptı. Her seferinde Gürcü liderlerin kendi iradelerini, güç kullanarak Güney Osetya ve Abhazya’da dayattığını öne süren Gorbaçov, bu tutumun durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti. Batının bu tutumuna ek olarak Gürcistan’a NATO üyeliği sözü verilmesinin, Gürcistan liderliğine, Güney Osetya’da istediği gibi davranma cesaretini verdiğini ileri süren Gorbaçov, ‘’şimdi Gürcistan askeri saldırısı püskürtüldü ve Gürcü hükümetiyle onun destekçileri, pozisyonlarını yeniden düşünmeli’’ ifadesini kullandı.

/ Washington

14.08.2008


 

Rusya’ya Gürcistan cezası

İLERİ düzeyde sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G7 grubu, Rusya’yı da aralarına alarak oluşturdukları G8’i, Rusya’yı ortaklıktan çıkararak feshetmeyi tartışıyor.

ABD yönetim kaynaklarına göre Gürcistan’ı işgalinden ötürü Rusya’ya karşı alınabilecek önlemler arasında Rusya’nın bu kulüpten dışlanması, ‘’orta vadeli tedbirlerden biri’’ olarak değerlendiriliyor. G7 ülkeleri ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya. Amerikalı yetkililer, Avrupalı müttefikleriyle yaptıkları müzakerelerde, simgesel düzeydeki önlemler almak zorunda kalınmasının rahatsızlık yarattığını, Rusya’nın katıldığı veya ev sahipliği yaptığı toplantılara veya etkinliklere katılmama gibi sembolik önlemlerin, Rusya’nın davranışları üzerinde uzun vadede bir etkide bulunmayacağını bildiklerini belirtiyorlar. Rusya’ya karşı şiddetli bir kınamaya ihtiyaç olduğunu belirten yetkililer, buna karşın henüz net bir kararın olmadığını, ABD, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkeler arasında, Rusya’nın G8’den dışlanması, OECD üyeliğine davet kararının gözden geçirilmesi ve bir dizi diğer kınama önlemine ilişkin danışma görüşmelerinin sürdüğünü vurguladılar.

/ Washington

14.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır