Geleneksel el ve süsleme san'atlarına olan ilgiyi arttırmak için açılan kurslar sayesinde kursiyerler bir eğitmen kadar başarılı olabilecek seviyeye geliyor.
Türk-İslâm san'atındaki incelikleri öğrenerek, eserleri tek düze olarak incelememeyi öğrenen kursiyerler, böylece geniş bir bilgi birikimine de sahip oluyor.
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açılan tezhip ve minyatür kursuna katılan her yaştan ve meslekten insan da hem san'at icra ediyor, hem de bakanlık tarafından onaylı bir belgeye sahip olarak bu konudaki yeteneğini tescilliyor.
Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde tezhip ve minyatür kursuna katılanların, sanatla uğraşmanın kendilerine verdiği pozitif enerjiyle öğrenme istekleri de artıyor. 2004 yılında açılan kurslara her geçen yıl ilginin artmasının, san'ata olan bakış açısının da bu vesileyle değişmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, kursiyerlerin aldıkları eğitim sonucunda eğitmen kadar başarılı olabilecek düzeye geldiklerine dikkat çekiyor.
Bu başarıların kendilerini de mutlu ettiğini ifade eden Küçükdağlı, her kursiyerin kurs bitiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı belgeye sahip olmalarını da yeteneğin tescillenmesi adına önemli gördüğünü belirtiyor. Orman mühendisi olan ve 2 yıl önce kursa başlayan Songül Özkan, müzelere ve san'at merkezlerine gittiğinde eserleri tek düze incelediğini fakat kursa katıldıktan sonra Türk İslâm san'atının ince noktaları hakkında fikir sahibi olduğunu ifade ederek, bunun genel kültüre de katkısının büyük olduğunu vurguluyor.
Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünde okuyan ve tatil için Kahramanmaraş’a gelen Sümeyye Boz da, daha önceleri de ilgilendiği Türk İslâm san'atıyla ilgili çalışmalar yapıyor. San'atla uğraşmanın insanı sakinleştirdiğini kaydeden Boz, ruhun da bu sayede dinginleştiğini belirtiyor.
2 yıldır hat san'atı ile uğraşan biyoloji bölümü öğrencisi Emin Ethem Turgut ise bu işle uğraşmanın kendisine pozitif enerji yüklediğini söylüyor. 52 yaşındaki emekli öğretmen Muzaffer Kaplan da, 15 yıldır hüsn-ü hatla uğraştığını, tezhibin de hattın elbisesi olduğunu belirterek, bu san'at dalında uğraş verdiğini dile getiriyor.
|