MERSİN’İN Gülnar ilçesinde geçen ay çıkan orman yangınında simsiyah görüntü alan ağaçlar, yüzde 50 oranında değer yitirse de, kesilerek ekonomiye kazandırılmaya çalışılıyor
Gülnar ilçesinden neredeyse sahile kadar uzanan yangın alanında yaz ortasında olunmasına karşın yanan ağaçların sonbaharı andıran görüntüsü, yol güzergâhı boyunca, aradan bir ay geçmesine karşın varlığını sürdüren ağır is kokusu, mis gibi çam kokusuna alışkın yöre halkı ve yaz aylarında tatil için bu yöreyi tercih edenlerde tabiî olarak burukluk yaşatıyor.
En büyük teselli ise yanan alanlardaki hummalı çalışma. Dış görünüş itibarıyla tamamen yanmış gibi görünen ağaçların kesim sonrası ekonomik değerini önemli oranda kaybetse de yeniden kazanımı ve yenileme çalışmaları gelecek için umut veriyor. Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, evlerinin yanı sıra, hayatlarını üzerine kurdukları ormanların bir anda yok olmasıyla sıkıntılı günler yaşayan Gülnar’ın köylerinde yaşayan vatandaşların, yeni bir hayat kurmanın ve geçimlerini sağlamanın mücadelesini verdiklerini söyledi.
Bölgedeki ormanın bir an önce eski haline gelmesi için yenileme çalışmalarını yürüttüklerini ve bu çalışmalarda köylüleri istihdam ettiklerini kaydeden Gözükara, ‘’Yanarak zarar gören ağaçları kesip satarak bir yandan ekonomiye kazandırırken, kesimi gerçekleştiren köylülere de veriyoruz’’ dedi.
Bölgede 200 adet kesim motorunun çalıştığını söyleyen Gözükara, ‘’her motoru bir aile kullanıyor. Aile bireyleri ağaçları kesip, istifliyor. Kestikleri ağaç miktarına göre ödeme yapıyoruz. Her aileye günlük 30-40 YTL ödüyoruz’’ diye konuştu.
|