"Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Taşımacılık sektöründe yatırım zamanı

EYÜP Lojistik Kara ve Deniz Nakliyat Tic. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Baltık, taşımacılık sektörünün önünün açık olduğunu belirterek, sektöre yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Eyüp Lojistik Kara ve Deniz Nakliyat Tic. AŞ, 150 araçlık filosunu 2008 yılında yaptığı 13 milyon avroluk yatırımla, 250’ye çıkarttı. Şirket en son olarak, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde Otokar tarafından üretilen 100 adet treyleri filosuna kattı. Taşımacılık sektöründe çok iddialı olduklarını ifade eden Baltık, sektörü Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde değerlendirdiklerini kaydetti. Hedeflerinin Avrupa’nın en iyi lojistik şirketi olmak olduğunu bildiren Baltık, bu inançla çalıştıklarını ve bunu başaracaklarına inandıklarını belirtti. Baltık, şunları dile getirdi: ‘’Çin Ulaştırma Bakanlığıyla görüşmelerimiz var. Arabalarımızı Çin’e gönderip, Çin’den malı alıp Türkiye, Gürcistan ve İran’a taşımacılık yapmayı planlıyoruz.”

/ Sakarya

10.08.2008


 

Çiftçi tarımda modern sulamaya geçiyor

AKSARAY Valisi Sebati Buyuran, 947 çiftçinin, yaklaşık 21 mil-yon YTL’lik kredi kullanarak modern sulama sistemleri kurduğunu ve her yıl azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmaya başladığını bildirdi.

Buyuran, yaptığı açıklamada, küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının yer altı sularının her yıl önemli ölçüde azalmasına sebep olduğunu, suyun hoyratça kullanıldığını ifade etti. Mevcut durumun korunması için ciddî tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Buyuran, ‘’Bu önlemlerin en başında, tarımda damla sulama ve yağmurlama sistemine geçerek vahşi sulama olarak adlandırılan salma sulama sisteminden vazgeçmenin geldiğini belirtti.

Aksaray’da damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemine çok hızlı bir geçişin olduğunu belirten Buyuran, Tarım İl Müdürlüğünün çiftçileri bilinçlendirmek için eğitim çalışmaları yaptığını kaydetti.

Damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemleri ile ilgili Ziraat Bankası kredisi kullanan çiftçi sayısında artış olduğunu belirten Buyuran, ‘’5 yılda geri ödemeli olarak 947 çiftçimiz yaklaşık 21 milyon YTL’lik kredi kullanarak modern sulama sistemlerini kurmuş ve her yıl azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmaya başlamıştır’’ dedi. Tuz Gölü havzasında bulunan Aksaray’ın yaz aylarında su konusunda daha çok sıkıntı yaşadığını vurgulayan Vali Buyuran, Aksaray ve bütün Türkiye çiftçisinin modern sulama tekniklerine geçmesinin zorunlu hale geldiğini kaydetti.

10.08.2008


 

Çiftçi, Ilgın Şeker Fabrikası’nı istiyor

PANCAR Ekicileri, Danıştay İdarî Dâvâ Daireleri Kurulunun, özelleştirme programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yürütmesini durdurduğu Ilgın Şeker Fabrikası’na talip oldu.

Alınan bilgiye göre, Şeker-İş Sendikası’nın, Türkşeker’in kamu hisselerinin özelleştirme programına alınmasına ilişkin 8 Ekim 2007 tarihli ÖYK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a açtığı dâvâ, Danıştay 13. Dairesinin, söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulması istemini reddetmesiyle sonuçlanmıştı. Bunun üzerine davacı Şeker-İş Sendikası, 13. Dairenin kararına itiraz ederek, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istedi. Sendikanın bu itirazı, Danıştay İdarî Dâvâ Daireleri Kurulu’nca kabul edilerek, aralarında Ilgın Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu 3 şeker fabrikasının bütün çalışanlarıyla birlikte özelleştirme programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yürütmesi oy çokluğuyla durduruldu. Ilgın Akşehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır, gelinen bu aşamada, halen devletin elindeki en büyük şeker fabrikalarından biri olan Ilgın Şeker Fabrikası’na çiftçiler olarak talip olduklarını söyledi.

‘’Konya Şeker örneğinde olduğu gibi, Ilgın Şeker Fabrikası’nın da çiftçiye devredilmesiyle atılım yapacağını düşünüyoruz’’ diyen Yazır, ‘’Ilgın Şeker Fabrikası’nı, bir kooperatif fabrikası yapalım istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

10.08.2008


 

İskenderun Körfezi demir çelikle büyüyor

HATAY'IN Dörtyol ilçesinde kurulu İskenderun Demir Çelik Fabrikasının (İSDEMİR) yassı mamulde deneme üretiminde başarılı sonuç alması ve yıl sonunda seri üretime başlama hedefi doğrultusunda, firmaların, körfez ve çevresine olan ilgisinin artarak devam ettiği bildirildi.

1970’li yıllarda Kamu İktisadî Teşebbüsü (KİT) olarak kurulan ve ‘’devletin sırtında kambur’’ olarak görülen İSDEMİR, 2001 yılında özelleştirilmesinin ardından İskenderun Körfezi’ndeki yatırımlara yön vermeye başladı. OYAK bünyesine katılmasının ardından yoluna hızlı ve emin adımlarla devam eden İSDEMİR’in, modernizasyon ve dönüşüm yatırımları kapsamında, 3,5 milyon ton/yıl kapasiteli sıcak haddehane tesisinde montaj ve testleri tamamlayarak 2 Ağustos tarihinde deneme üretiminden başarılı sonuç alınması, yıl sonunda da seri üretime başlama hedefi, ham maddesi yassı mamule dayalı firmaların yöreye ilgisini de artırıyor. İSDEMİR’in 2009 yılı sonuna kadar ürettiği yassı mamulü yıllık 6 milyon tona çıkarmayı he-deflemesi, firmalardan, Dörtyol ve İskenderun ilçesi ile Payas beldesinden Osmaniye sınırına kadar olan bölgedeki arsalara gelen talebi de arttırdı. Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, kayıtlı aktif firma sayısının geçen yıla göre yüzde 20 oranında artarak bin 500’e ulaştığını, ortaya çıkan talep doğrultusunda daha önce dekarı 15 bin YTL’den satılan arsaların fiyatının da 150 bin YTL’ye kadar ulaştığını söyledi. Geçen yıl ‘’Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’’ arasına Dörtyol’dan 8 firma girerken bu yıl sayının İskenderun ile birlikte 15’e çıktığını anlatan Talay, gelecek yıllarda bu rakamın daha da artacağını bildirdi.

10.08.2008


 

Bursa’nın tekstil ihracatı 1 milyar doları aştı

TEKSTİL ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin önemli merkezlerinden Bursa’dan, yılın 7 ayında yapılan ihracat, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 4, tekstilde yüzde 6,3 oranında arttı.

Bu dönemde, Bursa’daki tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ihracatı, 1 milyar 19 milyon 710 bin dolara ulaştı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kayıtlarından derlenen bilgiye göre, geçen yılın Ocak-Temmuz ayları arasında 360 milyon 600 bin dolar olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, bu yıl aynı dönemde yüzde 4’lük artışla 375 milyon 66 bin doları buldu. Tekstilde ise geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 606 milyon 241 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat, bu yıl yüzde 6,3 oranında artarak 644 milyon 644 bin dolara ulaştı.

10.08.2008


 

Projeyi getir, parayı al

BÖLGESEL bazda 2009 yılı sonuna kadar 26 ilde kurulacak ‘’Kalkınma Ajansları’’ kanalıyla bölgelerin kalkınmasına uygun projelere 850 milyon YTL hibe kaynak aktarılacak.

Edinilen bilgiye göre, kaynak aktarılacak projeler, yarışma ortamında, şeffaf ve objektif kriterlere göre seçilecek. Projelerin orijinal ve ortak çalışma ürünü olması, kalkınmaya, gelişmeye ciddi katkı sağlaması, inovasyon ve kümeleme stratejisi ile ulusal kalkınma hedeflerine uygun olmasına dikkat edilecek. Projeleri, kalkınma ajansının bulunduğu bölgede sadece sivil toplum örgütleri, vakıflar ya da akademisyenler değil, vatandaşlar da, yaşadıkları ilin gelişimi ve kalkınmasına yönelik ihtiyaçlarına göre, aralarında tarım ve hayvancılığın da bulunduğu ekonominin değişik sektörleri ile eğitim ve diğer alanlarda hazırlayabilecek. Bu sistemde kalkınma ajansı personelinin, sadece başvuruları alan, toplayan, dağıtan ve komitenin tarafsız çalışmasını temin eden gözlemci rolü olacak.

10.08.2008


 

“Türkiye, büyümede geri adım atıyor”

DOĞU ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, düşük kur ve girdi maliyetlerindeki artışın Türkiye’nin küresel anlamda rekabet gücünü düşürdüğünü belirtti.

Kadoğlu; “Doğu ve Güneydoğu’daki firmaları bu durumdan en fazla etkilenen kesimi oluşturuyor” dedi. Enflasyonun tekrar çift haneli rakamlara dönmesinin büyümeye ciddi bir darbe vurduğunu aktaran Kadoğlu, “Türkiye’nin büyüme meselesindeki başarı hikâyesinden geri adım atmış oluyoruz. Elektriğin ardından doğal gaza da yapılan ve yılbaşından itibaren yüzde 35’e ulaşan zam, küresel anlamda rekabet etmek isteyen sektörlerimize yüksek oranda girdi maliyeti olarak yansıdığından rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Zaten dar olan etki alanımızı iyice zorluyor.” dedi. Elektrik ve doğal gaz zamları ile bölgede aktif sektörlerin yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki rekabet güçlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Kadooğlu, dolar kurundaki düşüşün ise ihracat şansını iyice zorlaştırdığını dile getirdi. Kadooğlu, hükümetten, Doğu ve Güneydoğu’ya pozitif ayrımcılık beklerken bu uygulamaların bölge sektörlerinin belini kırdığını kaydetti.

10.08.2008


 

İhracatta yeni hedef: 136 milyar dolar

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, 2002 yılında 36 milyar dolarla teslim alınan Türkiye ihracatını 2008 yılında 136 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bakan Tüzmen, bazı açılışlara katılmak üzere geldiği Mersin’de, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ihracat artışında önemli bir aşama kaydettiğini söyledi. İhracat artışının temelinde yatan unsurların başında 1999 yılında başlanan stratejiler doğrultusundaki çalışmaların yattığına işaret eden Tüzmen, ihracatı önemsediklerini ve ilerlemenin bu sayede hızlanacağına inandıklarını vurguladı. Çevre ülkelerle ticaretin artırılması yönünde 2002 yılında başlayan çalışmalarla büyük hareketlilik yaşandığını anlatan Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’İhracatın ivme kazanmasında, yapılan bu çalışmaların yanı sıra öncelik verilecek sektörlerin seçimi de önemli rol oynadı. Bu kapsamda, elektronik, makine imalat sanayi ve otomotiv gibi sektörlere ağırlık verdik. Böylelikle de ihracatta art arda önemli gelişimler yaşandı’’ dedi. İhracattan beklenen meyvenin alınmaya başlandığını vurgulayan Tüzmen, şöyle konuştu: ‘’2002 yılında 36 milyar dolarla teslim aldığımız Türkiye ihracatını 2008 yılında 136 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kolay bir hedef değil. Ama bunu başaracağımıza inanıyorum. Geçtiğimiz günlerde ihracatçılarla bir araya geldiğimizde bunu konuştuk. Herkesin bildiği gibi program hedefimiz 119 milyar dolardı. Ama ihracatçımızın başarılı çalışmaları sayesinde kendimize yeni bir hedef belirledik.’’

10.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır