MÜSTAKİL anayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi’nin ev sahipliğinde, Genel Merkez yönetimi ve 28 şube başkanını buluşturan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kaplan’a MÜSİAD’ın hazırlamış olduğu KOSGEB raporu takdim edilirken Anadolu’nun Ticarî Kaplanları’nın temsilcileri sorunlarını KOSGEB Başkanı’na birebir ilettiler.
Toplantının ardından MÜSİAD’ın ve 28 Şube Başkanı’nın görüşleri doğrultusunda hazırlanan Genel İdare Kurulu (GİK) Sonuç Bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı. 28 Şube Başkanı’nın imza koyduğu sonuç bildirisinde; “İstikrarlı büyüme, işsizliğin azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturması ve sosyal kalkınmanın ülke sathına yayılması konularına yaptıkları her geçen gün artan KOBİ’lere gereken önemi vermenin vakti gelmiştir. 2008’de yavaşlaması beklenen Türkiye’nin büyümesini tekrar yükselişe geçirmenin yolu KOBİ’lere gerekli desteğin ve önemim verilmesinden geçer” denildi.
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’a da sunulan GİK Sonuç Bildirisi’nde dikkat çeken başlıklar şöyle:
KOBİ’ler için yeni strateji şart!
“Gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsi KOBİ’lerin doğması, büyümesi ve gelişmesi için uygun ortamı hazırlayacak politikalar geliştirmekte ve uygulamaktadırlar. Hızla gelişen Türkiye’de KOBİ’ler için uygulanacak yeni politikaların ve stratejilerin bir an önce belirlenmesi bekliyoruz. Elbette hükümet politikalarının yanında, KOBİ dediğimiz işletmelerimizin de yeni döneme yönelik hazırlıklarını en üst ve etkin düzeyde gerçekleştirmeleri için belli başlı kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir.”
KOSGEB’den somut adımlar bekliyoruz
“KOSGEB’ten yeni destekleme enstrümanlarının ortaya çıkarılması ve faizsiz istihdam ve ihracat kredileri ile KOBİ’lerin canlanmasını sağlayacak somut adımları arttırmasını beklemekteyiz. Bu konuda sınırlı kaynaklarına rağmen KOSGEB’in son yıllarda bu zor görevi yürüttüğü başarılı projeler olduğunu biliyor ve memnuniyetle karşılıyoruz.”
KOBİ’lere etkin şekilde ulaşılmalı
“KOBİ’lerin yararlanmasına yönelik destek mekanizmaları geliştirmekte ancak, KOBİ’ler kendilerine sunulan kaynaklardan haberdar olmamakta, olamamaktadır. KOBİ’lere devlet tarafından ayrılan kaynağın yalnızca yüzde 40’ının kullanılması bunun en güzel örneğini göstermektedir. KOBİ destek ve teşvikleri için sağlam temelli bir sistem halen kurulamamıştır. Ülkemizde imalatçı KOBİ niteliğindeki 300 bin işletmenin ne yazık ki sadece 10 bin kadarı bu desteklerden yaralanabilmektedir. Teşvik ve desteklerden yararlanabilen KOBİ oranı %3’ler düzeyindedir. Bu meyanda KOBİ’lere etkin erişim modelleri geliştirilmelidir.”
Devir birleşerek büyüme devri
“Bölgelerarası dengesizliğin giderilmesinde ve kalkınmanın tabana yayılmasında çok önemli sosyal rolleri bulunan KOBİ’lerin artık “küçük güzeldir” anlayışını bir yana bırakmaları şarttır. Küçük işletmelerin gelişebilmesi ve ülke ekonomisinin büyümesi için güçlü ortaklıklar kurmaktan başka alternatifleri yoktur. Artık devir, “birleşerek büyüme” devridir.”
|