|
|
|
IMF: Mâlî kriz henüz bitmedi |
IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan, küresel mâlî krizin en kötüsünün sona erdiğini söylemenin zor olduğunu söyledi. Dominique Strauss-Khan, G-8 Zirvesi çerçevesinde bulunduğu Japonya’da verdiği mülâkatta, mâlî krizin reel sektöre etkisinin henüz hissedilmediğini vurguladı.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel finans krizinin daha ne kadar süreceğini bilmenin zor olduğunu söyleyerek, bundan sonraki kredi zararlarının ABD konut sektöründe neler olacağına bağlı olduğunu belirtti. IMF Başkanı Strauss-Kahn, “Kesin olan, finansal krizin reel sektör için sonuçlarının hâlâ önümüzde durduğudur” dedi. Japonya’nın kuzeyinde yapılmakta olan G8 toplantısı sırasında soruları cevaplandıran Kahn, doların, orta vadeli denge değerine yakın olduğunu vurguladı. Khan, Euro’nun değerli, Çin para birimi yuanın ise değerinin altında olduğunu kaydetti. Enflasyonun, en büyük küresel ekonomik tehdit olduğunu belirten Kahn, özellikle Latin Amerika ve Afrika’daki bazı yükselen piyasalarda enflasyonun kontrolden çıktığını vurguladı. Kahn, ülkelerin, enflasyona karşı daha sıkı para politikası izlemesi gerektiğinin de altını çizdi.
|
/ Toyako
10.07.2008
|
|
|
Belirsizlik artık bitmeli |
Türkiye Genç İş adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Hazim Sesli, yerli ve yabancı yatırımcıların şu anda yatırımlarını beklemeye aldığını belirterek, ‘’Belirsizlik süreci bir an önce ortadan kalkmalı. Türkiye’nin bir an önce yoluna devam etmesi gerekiyor’’ dedi.
TÜRKİYE Genç İş adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli, yerli ve yabancı yatırımcıların şu anda yatırımlarını beklemeye aldığını belirterek, ‘’Türkiye’nin bir an önce yoluna devam etmesi gerekiyor’’ dedi. Türkiye’nin şu anda bulunduğu karamsar ortamdan dolayı işadamlarının sıkıntılı olduğunu belirten Hazim Sesli, “Geçtiğimiz yıl hem cumhurbaşkanlığı hem genel seçim ve referandum yaşandı. 2007 yılını kaybetmiştik, 2008 yılını kazanacağımızı düşünürken belirsizlikler meydana geldi. Yüzde 7’ler seviyesinde seyreden büyüme trendinin düşmesiyle birlikte, yılda 700 bin insana iş sağlayacak yatırımların beklemeye alınması iyi olmadı” dedi.
Belirsizlik sürecinin bir an önce kalkması gerektiğine işaret eden Sesli, “Türkiye’nin bir an önce yoluna devam etmesi gerekiyor. Bu eğer partinin kapatılmasıysa Türkiye önümüzdeki yılda iki seçime birden gidebilir, kapatılmama kararı çıkacaksa da mevcut hükümetinin bir an önce ekonomik olağanüstü hal ilan edip, ekonomiye odaklanıp yeniden Türkiye’deki yatırımların artırılması ve yeniden yüzde 7 büyüme trendi yakalanıp, işsizliğin ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.
Hazim Sesli, kapatılma davası konusunda yargının vereceği karara saygılı olmak gerektiğini ifade ederken, “Demokrasiden vazgeçmemek gerekir. Eğer kapatma kararı alınırsa; demokrasiye saygı duyup, seçime gidilmeli ve seçimin sonucuna da uyulmalı” dedi. Dünya ekonomisinin bir kriz yaşadığını, Türkiye’de faizler ve enflasyon yüksek olsa da Merkez Bankası’nın politikalarının sağlam olduğunu ve dik durduğunu kaydeden Sesli, Türkiye’de büyük tehlikelerden birisinin gelen kısa vadeli sıcak para olduğuna işaret etti. Sesli, “Bu riski atabilmemiz için Türkiye’de belirsizliğin ortadan kalkıp, yabancı yatırımcıların Türkiye’nin önümüzdeki 5-10 yılını satın alabilecekleri ortam oluşturulmalı. O zaman Türkiye krizden çıkar” dedi.
TÜGİK çatısı altında 64 dernek, 6 federasyon, 6 bin üye bulunduğunu anlatan Sesli, üyeleri arasında yatırım yapanlar olduğunu, ancak hem yerli hem de yabancı yatırımcıların belirsizliğin ortadan kalkmasını beklediğini vurguladı. Sesli, yabancıların yatırım yapmak istediğini belirterek, “Ben, Uşak organize sanayi bölgesinin başkanlığını da yapıyorum. Bölgede birçok yabancı yatırımcının arsa talepleri var, ama sonuçlandıramıyorlar. Belirsizlikten dolayı yatırımlarını beklemeye aldılar” dedi.
|
10.07.2008
|
|
|
Boşa akan sulardan 58 milyar dolar gelecek |
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özel sektörün, Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile bin 461 hidroelektrik santrali için başvuru yaptığını, bu sayede yılda 65 milyar kilovat/saat enerji ve yıllık 58 milyar dolar gelir elde edileceğini söyledi.
Bakan Eroğlu, 61 hidroelektrik santralinin (HES), DSİ Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, çok heyecanlı ve mutlu olduğunu ifade etti.
Bakanlığından önceki dönemde suların boşa akması sebebiyle yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık enerjinin zayi olduğunu anlatan Eroğlu, ‘’O zaman, Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği çıkarıldı. Bu bir milattır. Çünkü düşünün 50-60 yıldan bu yana potansiyelin ancak 12 bin megavatlık bir kısmı değerlendirilebilmiş. Bu da yüzde 20-25’e tekabül ediyor. Yani 130 milyar kilovatlık potansiyelin ancak 30 milyar kilovatlık kısmı kullanılabilmiş’’ diye konuştu. Türkiye’nin 2010 yılı enerji ihtiyacının 230 ila 237 milyar kilovat/saat, 2020 yılında ise 406-499 milyar kilovat/saat olacağının tahmin edildiğini belirten Eroğlu, enerji talebindeki yıllık artışın yüzde 8 civarında olduğunu kaydetti. Eroğlu, iş adamlarının yatırım yapacakları en önemli alanın enerji sektörü olduğunu ifade ederek, Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile özel sektörün, bin 461 hidroelektrik santrali için başvuru yaptığını belirtti. Eroğlu, ‘’Bunun toplam kurulu gücü 20 bin 646 megavattır. Yani 65 milyar kilovat/saat yılda enerji elde edilecek. Yani nereden bakarsan 58 milyar dolarlık bir gelir, yılda boşa akan sulardan elde edilecek’’ dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, ‘’Türkiye geçen yıl dışarıya enerji hammaddeleri için 34 milyar dolar ödedi. Bu rakam bu sene tahmini 52 milyar dolar’’ dedi. Unakıtan, elektrik piyasasını tam rekabete açana kadar elektrikte özelleştirmelere de devam edeceklerini bildirdi.
|
Cemil YÜZER
/ Ankara
10.07.2008
|
|
|
En düşük memur maaşı 1.016 YTL |
MEMURLAR Temmuz maaşlarını yüzde 3.96 zamlı alacak. Artış sonrasında hizmetli maaşı 1.016 YTL’ye yükselecek.
Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği katsayıların ardından 15 Temmuz’da ödenecek yeni maaşları hesapladı. Memur maaşlarında, yılın ilk yarısı için verilen enflasyon farkı ve Temmuz zammı ile birlikte yüzde 3.96 artış yapıldı. Ayrıca Bütçe Kanunu uyarınca, ilave kurumsal ödemesi olmayan personele ödenen denge tazminatı da 111 YTL’den 135 YTL’ye çıkarıldı. Kamuda hizmetli olarak görev yapan 13. derecenin 3. kademesindeki kamu görevlisinin eline 959 YTL yerine 1.016 YTL geçecek. 9’un 1’inde işe başlayan üniversite mezunu bir devlet memurunun halen 980 YTL olan aylık maaşı 1.039 YTL’ye yükselecek. Genel müdür maaşı 3 bin 570 YTL’den 3 bin 710 YTL’ye, müsteşar maaşı 3 bin 919 YTL’den 4 bin 73 YTL’ye çıkacak. 1’in 4’ündeki kıdemli bir öğretmenin maaşı 1.434 YTL, uzman doktorun maaşı da 1.835 YTL olacak. 9’un 2’sindeki polis memuru 1.615 YTL, 1’in 4’ündeki mühendis 1.825 YTL, profesör 3 bin 158 YTL maaş alacak. Devlet memurları ve sözleşmelilere ayrıca bu ay 14 günlük zam farkı da ödenecek.
|
/ Ankara
10.07.2008
|
|
|
Elektrik fiyatları artmaya devam edecek |
TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, “Elektrik fiyatları, artan akaryakıt fiyatlarından dolayı önümüzdeki dönemde artmaya devam edecek” dedi.
TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı Öztürk, elektriğin yüzde 80.3’ünün doğalgaz, kömür ve petrol kullanan santrallerden elde edildiğini söyledi. Türkiye’de, kişi başına elektrik tüketiminin yılda 2 bin 50, ABD’de 13 bin 250, Yunanistan’da 5 bin 50 ve Almanya’da 6 bin 900 kilovat/saat olduğunu belirten Öztürk, “Ülkemizde, hem yeni enerji kaynaklarının devreye girmesi hem de mevcut enerjinin verimli kullanması çok önemlidir” diye konuştu. Ülkede, 24 milyon 197 bin 271 konuttan 24 milyon 169 bin 80’inin elektrik abonesi olduğunu anlatan Öztürk, sadece konutlarda yılda 35 milyar 377 milyon 541 bin 128 kilovat elektrik tüketildiğini ifade etti. Elektriği verimli kullanarak daha az bedel ödemenin mümkün olduğunu kaydeden Öztürk, “Ülkemizde 2007 yılı verilerine göre, yılda yaklaşık 190 milyar kilovat/saat elektrik tüketilmektedir. Elektrik fiyatları artan akaryakıt fiyatlarından dolayı önümüzdeki dönemde artmaya devam edecektir. Bu nedenle, elektriğe daha fazla bedel ödemeyerek, israf etmeden, verimli olarak kullanmak için öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.
|
10.07.2008
|
|
|
G-8 hububatı masaya yatıracak |
RUSYA Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Rusya’nın hububat zirvesi düzenleme önerisinin G-8 liderlerinden destek gördüğünü söyledi.
Medvedev, G-8 ülkelerinin Japonya’nın Toyako şehrinde düzenledikleri zirve toplantısının üçüncü gününde düzenlenen basın toplantısında, ülkesinin küresel gıda sıkıntısını gidermek için tarımsal üretimi ve arzı artırmayı düşündüğünü belirterek, bunu sadece iç piyasa için değil dünya piyasaları için de taahhüt ettiklerini söyledi. Rusya’nın tarım bakanlarının bir araya gelip bir toplantı yapması ve bunu bir hububat zirvesinin takip etmesi önerisinin, G-8 liderlerinden destek aldığını ifade eden Medvedev, büyük ülkelerin bu konudaki politikalarının sadece G-8 zirvesinde değil, Birleşmiş Milletler gibi başka platformlarda da tartışılması gerektiğini belirtti. Rusya’nın önerisinin değerlendirilmesi durumunda bu toplantılarda, Medvedev’in gıda sektöründeki ciddi küresel problemler olarak niteliği ihracat vergileri ve korumacılığın da gündeme gelmesi bekleniyor.
|
/ Toyako
10.07.2008
|
|
|
KOBİ’lerin borcu yeniden yapılandırıldı |
KOBİ'LERİN, Finansal Yeniden Yapılandırma Programı kapsamında yapılandırılan borç tutarı 44 milyon 276 bin YTL’ye ulaştı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), KOBİ Finansal Yeniden Yapılandırma Programı Haziran 2008 Raporunu açıkladı. Raporda, KOBİ Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması uyarınca Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan 17 banka, 4 katılım bankası, 9 banka dışı mali kurum ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Tasfiye Halinde Emlak Bankası A.Ş.’den derlenen veriler yer aldı. Buna göre, Haziran itibariyle 112 küçük ve orta ölçekteki işletme (KOBİ) Finansal Yeniden Yapılandırma Programı kapsamına alındı. Kapsama alınan firmalardaki istihdam 2 bin 413 kişi olarak belirlendi.
|
/ Ankara
10.07.2008
|
|
|
|