YAĞLI GÜREŞLERİN OLİMPİYATI OLARAK KABUL EDİLEN TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİNDE YAPILAN GÜREŞ MÜSABAKALARININ MİSYONUNA UYGUN YAPILMADIĞI İLERİ SÜRÜLDÜ.
EDİRNE Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği İkinci Başkanı ve eski Kırkpınar Ağası Mehmet İriş, yağlı güreşlere çeki düzen verilmesi gerektiğini söyledi. Mehmet İriş, yaptığı açıklamada, yağlı güreşlerin olimpiyatı olarak kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde yapılan güreş müsabakalarının misyonuna uygun yapılmadığını savundu. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birincileri belirlemek için yapılan kura çekimleriyle, bu sporun temelleriyle oynandığını ve bunun da yağlı güreşe yapılan en büyük kötülük olduğunu ifade eden İriş, ''Yağlı güreşlerde süre olmamalı. Pehlivanlar kıran kırana güreşmeli. Her ne kadar bu fikir çağdışı görülse de nasıl ki tarihi eserler değiştirilemiyorsa, güreşlerin geleneği de değişmemeli'' dedi.
GÜREŞTE KISITLAMA OLAMAZ
Yağlı güreşlerde 100 kadar güreş oyunu bulunduğunu ifade eden İriş, bugün yağlı güreşe getirilen kısıtlamalarla bu oyunlardan ancak 8-10'unun uygulanabildiğini vurguladı. Bu nedenle yağlı güreşlerde seyircinin uyutulduğunu ve güreş heyecanının yitirildiğini anlatan İriş, ''Güreş Federasyonu'ndaki arkadaşlarımız, minder güreşlerinde oldukça tecrübeliler. Yağlı güreşe ise biraz ilgileri az gibi görünüyor. Yağlı güreşin değerini ortaya çıkaracak uygulamalar yapılmalı.'' İriş, bu yıl 4-6 Temmuz tarihleri arasında 647.'si yapılacak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde çıkacak pehlivanların titizlikle seçilmesi gerektiğini ve açılış töreninin yapılacağı Sarayiçi mevkindeki Er Meydanı'nda güreşçilerin ve diğer görevlilerin tek tip giysiler giymeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
|