Avrupa'nın karasal anlamda en yüksek rüzgar verimliliğine sahip bölgesi olan Çeşme yarımadasında, ekonomik büyüklüğü 460 milyon Avroya varan 15 rüzgâr santralı yapılacak.
Zengin rüzgâr potansiyeli olmasına rağmen, bölgede mevcut bağlantı ve iletim hattı kapasitesinin sınırlı olması sebebiyle yaklaşık 10 yıldır sonuçlandırılmayı bekleyen Çeşme yarımadasındaki rüzgâr santralı yatırım başvuruları Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından karara bağlandı.
Kurul, aldığı kararla, Çeşme bölgesinde kurulu güçleri 10 Megavat (MW) ile 50 MW arasında değişen 15 proje için, aralarında Çalık, ENDA, Ayen, Güriş, Bilgin Enerjinin de bulunduğu şirketlere üretim lisansı verilmesini kararlaştırdı. Böylece 3 yıl içinde tamamlanması planlanan bu yatırımlarla bölgede toplam 426 MW gücünde rüzgâr tesisi kurularak yılda yaklaşık 1 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çeşme bölgesinin zengin rüzgâr potansiyelinin elektriğe dönüşmesi için çok önemli bir adımın atıldığını söyledi.
Türkiye’nin rüzgâr potansiyelinin yatırıma dönüşmesi konusunda çok büyük bir talep olduğunu belirten Köktaş, şunları söyledi: "Ancak bu talebin gerçekleşmesinin önünde teknik olarak iletim ve trafo altyapısındaki kısıtlardan kaynaklanan engeller bulunuyor. Özel şirketler de ‘madem öyle iletim hattı yatırımlarını da biz yapalım ve rüzgâr santrallarımızı sisteme bağlayalım’ diyordu. Aldığımız Kurul kararı çerçevesinde, Çeşme bölgesi için lisans verdiğimiz özel şirketler Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bir havza planlaması çerçevesinde hem yaklaşık 10 milyon Avroluk iletim şebekesi yatırımını üstlenecekler hem de 460 milyon Avroluk rüzgâr santralı yatırımını yapacaklar.’’
Çeşme’ye EPDK’dan lisans alan şirketlerden Çalık Grubu 72 MW kurulu gücünde 2 santral, Egeli sanayici ve işadamlarının kurduğu ENDA Enerji Holding’in Egenda şirketi 68 MW kurulu gücünde 5 santral, Bilgin Grubu 49,5 MW kurulu gücünde bir santral yapacak.
|