Lübnan’da iktidardaki koalisyonun liderlerinden eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel, Suriye karşıtı çoğunluğun Hizbullah önderliğindeki muhalefetle silâh tehdidi altında diyaloğu kabul etmeyeceğini söyledi.
Cemayel, düzenlediği basın toplantısında, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın kamuoyu, Arap ülkeleri ve hatta İran önünde Lübnanlılara karşı silâh kullanmayacağı taahhüdünde bulunmasını istediklerini belirtti. Diyalog istiyorlarsa muhalefet liderlerinin güç dengelerini değiştirmek için silâh kullanmaması gerektiğini kaydeden eski Cumhurbaşkanı, “Silâh tehdidi altında diyaloğun anlamı yok” dedi. Lübnan’da, 7 Mayısta başlayan şiddet olaylarında bugüne kadar 81 kişi öldü, 250 kişi yaralandı.
TRABLUSGARP’TA SİLÂHLAR SUSMUYOR
Bu arada, Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam’da iktidar yanlılarıyla muhalefet arasındaki çatışmaların yeniden başladığı bildirildi. Lübnanlı güvenlik yetkilileri, çatışmaların Lübnan birliklerinin bölgeden çekilmesinden sonra başladığını belirtti. Yetkililer, muhalefetteki Suriye yanlısı Hizbullah yandaşlarıyla hükümeti destekleyenler arasında çıkan çatışmalarda ağır makineli silâhlar ve roketler kullanıldığını söyledi. Başşehir Beyrut’tan sonraki ikinci büyük şehir Trablusşam’da daha önce başlayan çatışmalar önceki sabah ordunun müdahalesiyle sona ermişti. Trablusşam’daki çatışmalarda bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı, çok sayıda dükkânın da ateşe verildiği belirtilmişti. Lübnan’ın başşehir Beyrut’un güneydoğusundaki dağlık bölgede iktidar yanlısı Dürzi lideri Velid Canbolad’ın yandaşlarıyla muhalefet arasında çıkan çatışmalarda da 36 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Hükümet, Hizbullah tarafından kullanılan bir telekomünikasyon ağının yasa dışı olduğunu ve devlet güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, bununla ilgili soruşturma başlatılacağını açıklamıştı. Hükümet ayrıca, Hizbullah’la bağlantısı olduğu gerekçesiyle Beyrut havalimanı güvenlik şefini görevden almayı kararlaştırmış, bunun ardından taraflar arasında, Hizbullah’ın Beyrut’un batısının kontrolünü ele geçirmesine kadar giden çatışmalar başlamıştı.
Lübnan ordusu ise hükümetin havaalanı güvenlik şefinin görevinden alınmasına yönelik talebinin geri çevrildiğini, İran’ın yardımlarıyla kurulduğu iddia edilen telekomünikasyon şebekesindeki faaliyetlerin de ordu gözetiminde sürdürüleceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Hizbullah, başşehirdeki silâhlı mevcudiyetine son vereceğini açıklamıştı. Ancak yine de çatışmalar başşehrin güneydoğusuyla kuzeydeki Trablusşam’a sıçramıştı.
|