Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO heyetinin Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan İstanbul’da incelemelerde bulunmasını değerlendirdi. Bakan Günay, “UNESCO’nun, İstanbul’a ilgisinden memnunum. Nihayet bizim emanetimize bırakılan alanların iyi korunması ve geleceğe taşınması ortak duyarlılığını taşıyorlar. Bir resmî kuşatma altında tutmadan, kendi diledikleri tarzda çalışmaları için uygun ortam hazırlıyoruz.” dedi.
Bursa’da merkez Osmangazi Belediyesi tarafından restore elen Ördekli Hamamı Kültür Merkezi’nin açılışına katılan Bakan Günay, yapılan restorasyon konusunda gayret sarf eden belediye başkanlarına ve tarihçi profesörlere teşekkür etti.
Türkiye’de bütün şehirlerde tarihin ayağa kaldırıldığına dikkat çeken Günay, Osmanlı dönemi, Cumhuriyet dönemi, Osmanlı öncesi ve daha öncesine ait mücevher niteliğinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar bulunduğuna işaret etti.
Türkiye’nin, bu yapılarıyla bir açık hava müzesi olduğunu vurgulayan Bakan Günay, bütün kesimlerin bu yapıların ayağa kaldırılması için seferber olduğunu kaydetti.
“BENDE UNESCO KADAR, HATTA DAHA FAZLA DUYARLILIK TAŞIYORUM”
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Günay, bir gazetecinin UNESCO heyetinin İstanbul’da yaptığı incelemeleri sorması üzerine, şöyle konuştu: “UNESCO inceleme heyeti İstanbul’da. İstanbul dünya kültür mirası listesindeki önemli kentlerden birisi. Buradaki uygulamaları ilgiyle bir inceleme süreci var. UNESCO’nun, dünya miras komis-yonunun İstanbul’a ilgisi ve diğer mirasla ilgili ilgilerinden memnunum. Nihayet bizim emanetimize bırakılan alanların iyi korunması ve geleceğe taşınması ortak duyarlılığı taşıyorlar. İstanbul’da sivil toplum örgütleriyle ve incelemelerle değerlendirmeler yapıyorlar. Bize sorulacak her türlü soruya cevap vereceğimizi söyledik. Ama bir resmî kuşatma altında tutmadan, kendi diledikleri tarzda çalışmalar için uygun ortam hazırlıyoruz. Her türlü destekleyici bilgiyi sunmaya çalışı-yoruz. Salı’ya kadar diledikleri mekânlarda incelemelerde bulunacaklar. Bende Unesco’dan daha fazla bir duyarlılıkla İstanbul’daki ve diğer bölgelerdeki kültür mirasını yakından takip etmeye çalışıyorum.”
Diğer tarihî bölgelerle ilgili de bilgi veren Bakan Günay, 18 Mayısta Çorum’da müze açmadan önce Yazılıkaya’ya yeniden gideceğini, burada binlerce yıllık yontulara insanlar elle dokunmasını önleyecek çit yapacaklarını belirterek, İstanbul ve surlarla ilgili şu bilgileri verdi: “İstanbul’da tarihsel alanları koruyacak olan önlemler geliştiriyoruz. Bu dönemde Gülhane ve Topkapı içinde haksız yapıları yıktım. Bunlar devam edecek. Surlar büyük kaynak gerektiriyor. Şimdilik koruma çalışması yapıyoruz. Deniz surlarında kısa bir çalışma başlattık. Altın Kapı’da bir proje hazırlıyoruz. En azından koruma çalışması başlayacak. Mekânı ortaya çıkaracak bir düzenleme yapılıyor” şeklinde konuştu.
|