Küresel ısınma sebebiyle dünyada pirinç üretiminde yaşanan daralmanın ardından Türkiye’de de pirinç fiyatları yükselirken, pirince alternatif olarak bulgur ve makarna tüketiminin arttırılabileceği ifade edildi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlbilge Saldamlı, küresel ısınmanın dünyada ve Türkiye’de en çok tarım alanlarında etkili olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Saldamlı, ‘’Bugün kıtlığı çekilen ilk ürün pirinç oldu. Halbuki ben olayı öyle görmüyorum. Bütün hububat endüstrisinde ciddî bir verim düşüşü var. Buna hem küresel ısınmanın iklimlere yansıttığı kötü klimatik olaylar ve buna bağlı verim düşüklüğü hem de ürünlerde kalite açısından olumsuzluklar yaşıyor Türkiye’’ dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Erkan Yalçın, özellikle pirinçte pahalılaşmanın söz konusu olduğunu kayde-derek, ‘’Pirince alternatif olarak mutfaklarımızda bulgur tüketimini arttırabiliriz. Bulgur da besinsellik olarak zengin bir ürünümüz. Beslenmeyi sadece pirince dayalı olarak yapamayız. Bulgur da oldukça ucuz ve kolayca elde edilen bir ürün. Ayrıca Türkiye’de makarna tüketimi oldukça az. Makarna da pirince alternatif olabilir. AB ile kıyaslayacak olursak makarna tüketimimiz oldukça az’’ dedi.
Yrd. Doç. Dr. Yalçın, küresel ısınmanın günün bir gerçeği olduğunu anlatarak, ‘’Ciddî tarım politikaları ve uygun alanlarda tahılların yetiştirilmesi de çözüm olabilir. Bu sorunun üstesinden gelinebilinir. Pirince alternatif olarak bulgur ve makarnayı öne-riyorum. Hem besleyici, hem protein acısından zengin ve enerji verici bir ürün. Makarna ve bulgur pirince alternatif bir ürün diyebiliriz’’ görüşünü dile getirdi.
|