MHP Milletvekili Gündüz Aktan, “temel millî yararlara karşı fiiller” hakkındaki 305. maddeyi laiklikle ilişkilendirdi. Aktan, “Buradaki temel millî yararlar deyimi tanımında, Cumhuriyetin Anayasada elirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik” dedi.
TBMM AB Uyum Komisyonunda TCK’nın 301 ile 305. maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri sırasında MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, 301. madde ile 305. madde arasında bir ilişki bulunmadığını ileri sürerek, şunları söyledi: ‘’305. madde, kovuşturma iznini Cumhurbaşkanına vermek üzere değiştiriliyor. 305. maddede 301’e ilişkin atıfta bulunulmuyor. 305. madde, ‘Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayanlara’ diye devam ediyor. Buradaki temel milli yararlar deyimi tanımında,
Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik. Laiklikle ilişkisi bulunan bir konunun kovuşturma izni yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor.’’ MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Türkiye’de sürdürülen 37 mozaik tartışmasının terörü azdırdığını söyledi. Durmuş, ‘’Türklük’’ ibaresinin, ‘’Türk Milleti’’ olarak değiştirilmesi halinde Batı Trakya, Kafkas veya Kerkük Türklerine hakaret edilmesi halinde kimsenin buna ses çıkaramayacağını öne sürerek, ‘’Avrupa Parlamentosunda Türklere sövülecek, Türkler dinleyecek. Olur mu böyle şey?’’ diye konuştu. Yapılacak düzenlemenin tüm sorumluluğunun Hükümete ait olacağını söyleyen MHP’li Durmuş, ‘’Türkiye’de ciddi huzursuzluk, etnik kargaşa yaratacak bir yasadır. AB’nin öyle normları var ki hiç itibar edilmiyor. Önce kendilerinin ne olduğunu tarif etsinler, sonra bizden talep etsinler’’ dedi.
MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, Türkiye’nin dağına ve taşına yazılı bulunan ‘’Ne Mutlu Türk’üm Diyene’’ sözünün bir tarafa bırakılmak istendiğini ileri sürerek, ‘’(Ne Mutlu Türk’üm Diyene) sözünü nereye koyacağız? Bu sözü söyleyenlere hakaret edenlere ne yapacağız?’’ diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ise söz konusu teklifin yasalaşması halinde Anayasaya aykırı olacağını savunarak, bu yasanın Cumhurbaşkanının yargıya müdahalesi sonucunu doğuracağını, Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığını tartışılır hale getireceğini ileri sürdü.
DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, kendilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını, aynı zamanda Kürt olduklarını söyledi. 301. maddenin tamamen yürürlükten kaldırılmasını isteyen Yıldız, ‘’Şimdiye kadar Kürtlere, Lazlara, Çerkezlere hakaret edenlerin yargılandığını görmedim. Kürtlere ‘şeytan soyundan gelenler’, Ermenilere ‘Ermeni dölü’ diyenlere dava açılmıyor’’ diye konuştu. TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, görüşmelerin tamamlanmasının ardından TCK’nın 301 ile 305’inci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin maddelerini oyladı. Teklif, Komisyonda benimsendi. Söz konusu teklif, esas komisyon olarak 18 Nisan cuma günü Adalet Komisyonunda ele alınacak.
|