Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü ile hükümlüleri topluma kazandırma politikası izlediklerini bildirdi. Başsavcı Tosun, yaptığı açıklamada, hükümlü sayısının Türkiye’de 93 bini, Isparta’da ise 700’ü aştığını belirterek, cezaevlerindeki yer azlığı sebebiyle Türkiye genelinde ilave 24 cezaevi yapıldığını kaydetti.
Isparta’daki cezaevinde sosyal alan olarak kullanılan mekânların bile koğuş haline dönüştürüldüğünü dile getiren Tosun, cezaevlerindeki bu yoğunluğu azaltmak, hükümlülerin devlete kambur olmalarını engellemek ve onların topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünde dosya sayısının da her geçen gün arttığını ifade etti. Cezaevine giren hükümlülerin psikolojilerinin bozulduğunu belirten Tosun, mahkûmların cezaevinde boş, atıl kalıp, olumsuz düşüncelere sahip olduklarını ve bunun da onları suç makinesi olmaya teşvik ettiğini söyledi.
Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi veren Tosun, şöyle konuştu: ‘’Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü ile hükümlüleri devlet kamburu olmaktan kurtarıp, yeniden topluma kazandırma politikası izliyoruz. Çeşitli suçlardan dolayı cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin toplumdan dışlanmaması için alternatifler sunan Denetimli Serbestlik Yasası, bazı hükümlülerin hapis cezalarını açık alanlarda çalışarak çekmelerini öngörürken, küçük yaştaki suçluların eğitilmesini ve madde bağımlılarının da tedavi edilmesini içeriyor.’’
Cezaevinden tahliye olanların eskiden başıboş bırakıldığını ve bu kişilerin topluma adapte olmakta zorlandıklarını anlatan Tosun, ilgili müdürlüğün artık başta iş imkânı olmak üzere toplumsal hayata adaptasyon konusunda ciddî rehabilite çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Erol Tosun, yasa gereği küçük yaştaki suçluların eğitim çalışmalarına da ağırlık verildiğini ifade ederek, ‘’Suçlular arasında henüz hayatının baharında olan çocuklar da var. Bu çocukların hatalarını yinelememeleri ve hayata sıkıca bağlanmalarını sağlamak amacıyla eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda da hakimin kararı önemli. Suçun işlevine göre incelemede bulunan hakim, dosyayı bize gönderdiğinde biz çalışmalara başlarız.’’ Tosun, yapılan bu çalışmaların gerek cezaevlerinde gerekse toplum genelinde huzuru sağlama konusunda etkili olduğunu dile getirdi.
|