Ekmek zammına ilişkin eleştirilerin odağı haline gelen fırıncılar, un fiyatları yükseldiği sürece, “Fiyat arttırmaktan ya da fırın kapatmaktan” başka çarelerinin olmadığını savundu.
Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Oğuz, ekmek fiyatlarına 8 aylık bir aradan sonra zam yapmak zorunda kaldıklarını, zammın özellikle orta ve alt gelir grubundaki ailelerin yaşadığı geçim sıkıntısını daha da artıracağını bildiklerini söyledi. Zam kararıyla 30 YKr’den sattıkları 150 gramlık francalanın fiyatını 35 YKr’ye yükselttiklerini belirten Mehmet Sevim, şöyle konuştu: ‘’Un ve diğer girdi fiyatları artmaya devam ederse, istemiyoruz ama bizim de ekmek fiyatlarına zam yapmamız kaçınılmaz olur. Halka izah edemeyeceğimiz, hesabını veremeyeceğimiz bir zammı asla tercih etmeyiz, edemeyiz. Son zammı da girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle mecburen yaptık.’’
“GIDA GÜVENLİĞİNDEN MAHRUM KALIYORUZ”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir de şunları kaydetti; ‘’Türkiye, özellikle dar gelirlileri üzen ekmek zamlarının önüne geçmek için mühendislik hizmetlerine önem vererek buğday üretimini artırmak zorunda. Öncelikli çiftçiyi buğday ekmekten alıkoyan etkenler ortadan kaldırılmalı. Bu etkenlerin başında çiftçinin buğday ekerek bir kazanç elde edememesi geliyor. Kuraklık ve diğer nedenlerle çiftçi tarlasından beklediğinin çok altında bir miktarda ürün alabiliyor. Ürününü erken elinden çıkarmak zorunda olduğundan önerilen düşük fiyata razı oluyor. Kazanç elde edemeyince de buğday etmekten vazgeçiyor, Türkiye adım adım buğdaya ilişkin gıda güvenliğinden mahrum kalıyor.”
ÇİFTÇİNİN 6 KİLO BUĞDAYINA 1 KİLO EKMEK
Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep de açıklamasında, Türkiye’de ezelden beri buğdayın çiftçinin elinden çıkış fiyatı ile ekmek fiyatı arasında derin uçurum yaşandığını vurguladı. Bir çiftçinin 6 kilo buğdayına karşılık elde ettiği hasılatla bir kilo ekmek alabildiğine dikkati çeken Zihni Kepkep, ‘’Vatandaşın ekmek zamlarından dolayı yaşadığı mağduriyetin temelinde çiftçinin buğday yetiştiriciliğinden kaçışı var. Bu konuda çiftçiler en fazla mağdur olan kesim. İki kere mağdur oluyorlar, ürettikleri buğdayı satarken de mağdurlar, ihtiyaçları olan ekmeği satın alırken de mağdurlar. Türkiye sahip olduğu tarım potansiyeli ile isterse ekmeğini güvenceye alır, vatandaşına çok ucuza ekmek yedirebilir. Kuraklık ve çiftçilerin buğday üreticiliği konusunda yaşadığı isteksizlik nedeniyle halkımızın gelecekte sık sık ekmek zamlarıyla karşı karşıya kalması kaçınılmaz.’’
|