TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Şeker Ahmet Paşa Sergisi, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde açıldı. Şeker Ahmet Paşa’nın sanatının karakteristik özelliklerini yansıtan eserlere yer verilen sergide toplam 28 yağlı boya ve sulu boya tablo bulunuyor.
Açılışına Şeker Ahmet Paşa’nın torunu Sönmez Uzunoğlu’nun da katıldığı sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.
ŞEKER AHMET PAŞA KİMDİR?
Gerçek adı Ahmet Ali olan Şeker Ahmet Paşa, 1841 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde dünyaya geldi. 1855 yılında Tıbbiye Mektebi’ne girdi. Tıp öğrenimini tamamlamadan Harbiye Mektebine geçti. Resme olan ilgisi ortaya çıkınca Paris’e gönderildi. Burada yedi yıl Gerome ve Boulanger atölyelerinde çalıştı. 1871 yılında İstanbul’a döndü. Bir yandan askerî kariyerini sürdürürken, diğer yandan resim yaptı. 1873’te dönemin ressamları ve öğrencileri ile Türkiye’nin ilk resim sergisini açtı. 1896’da yabancı misafirleri ağırlama işleriyle ilgilenen Yabancı Konuklar Teşrifatçısı (Protokol Sorumlusu) oldu. İlk saray ressamlarından biri olan Şeker Ahmet Paşa, yaver olduğu ve Şehzade Yusuf İzzettin’in huzurda bulunduğu bir sırada II. Abdülaziz “Yaver Ahmet Efendi’yi çağırınız” diye emretmiş, mabeynci hangi Ahmet olduğunu anlamamış, Şehzade Yusuf İzzettin “canım bizim Şeker Ahmet” demiştir. Bundan hoşlanan Abdülaziz kahkahalarla gülmüştür. O zamandan sonra Ahmet Ali, iyi kalpliliğinin ve uysallığının karşılığı olarak bu lâkapla anılmıştı.
|