|
|
|
Genç işsizlikte dünya 10.cusuyuz |
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programının (UNDP) ‘’Türkiye 2008 - İnsani Gelişme Raporu’’na göre, Türkiye, genç işsiz oranında 177 ülke arasında 10’uncu sırada, eğitim endeksinde ise 104’üncü sırada bulunuyor. UNDP’un Türkiye’ye ilişkin İnsani Gelişme Raporunda, sağlık, eğitim, bilgi ve düzgün bir yaşam standardı konularındaki ortalama başarının ölçüldüğü insani gelişim endeksine de yer verildi.
Değişik alanlarda bir ülkenin elde ettiği ilerlemenin küresel düzeyde değerlendirilmesini sağlayan insani gelişme endeksinde, Türkiye’nin 177 ülke arasındaki durumu da irdelendi. Buna göre, Türkiye, sağlık alanındaki kamu harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı bakımından 41’inci, insani gelişme endeksinde 84’üncü, bilim, mühendislik, üretim ve inşaat dallarında okuyan yüksekokul öğrencilerinin toplam öğrencilere oranında 54’üncü sırada, gençliğin okur yazarlığında 66’ıncı sırada yer alıyor.
Raporda, eğitimdeki kalite de ele alınıyor. Türkiye’de zorunlu eğitimin süresi uzamış bile olsa, bu durumun modern temel becerilerin kazanılmasını güvence altına almadığı vurgulanan raporda, 2001 yılında yapılan bir araştırmada, Türkiye’de 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 42’sinin okur yazarlık derecesinin en alt seviyede olduğunun tespit edildiğine işaret ediliyor.
EĞİTİMİN KALİTESİNE ÖNEM VERİLMİYOR
Çok fazla sayıda öğrencinin bazı asgari becerileri iyice öğrenemeden okullardan mezun olduğu kaydedilen raporda, şu görüşlere yer veriliyor: ‘’Eğitimin ne ölçüde kişisel, sosyal ve gelişimsel yararlar sağladığı hayati önem taşıyor. Ancak birçok ülkede tüm çocuklara eğitim sağlayabilme çabası, eğitime ulaşma üzerinde odaklanırken, genellikle eğitimin kalitesine verilen önem göz ardı ediliyor. Türkiye, bu ülkelerden birisi. UNESCO’nun hazırladığı Herkes İçin Eğitim Gelişme Endeksi Türkiye’yi 125 ülke arasında 77’inci sırada gösteriyor.’’
Raporda, Türkiye’deki özel dershanelerle ilgili bir değerlendirme de yapılıyor. Ülkemizdeki dershaneleri ‘’sektör içinde sektör’’ olarak niteleyen rapora göre, Türkiye’deki dershane sayısı son 23 yılda 23 kat artış gösterdi. 2006-2007 ders yılında dershane sayısı 4 bine yaklaşırken, genel lise sayısı 3 bin 690 ile bu sayının altında kaldı.
|
/ ANKARA
25.03.2008
|
|
|
İş çok, kalifiye elaman yok |
TÜRK gemi inşa sanayi dünyada ön sıralarda yer alırken, 2011 yılına kadar siparişlerin dolu olduğu sektörde 30-40 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyuluyor. Bir başka deyişle, ağır işçilik ve eğitimsizlik sebebiyle sektördeki iş gücü açığı kapatılamıyor.
Kocaeli Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ’de (KOSBAŞ) kurulu Admarin Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ Tersane Müdürü Turgay Karabulut, gemi inşa sanayinin Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu, hızla büyüyen sektörde kalifiye eleman sorunu yaşandığını bildirdi. Bazı kaynaklara göre Türkiye’nin dünyada yat sanayinde dördüncü, gemi inşa sanayinde ise sekizinci sırada yer aldığını ifade eden Karabulut, pek çok tersanenin 2010-2011 yılına kadar dolu olduğu için sipariş alamadığını, sektörde 30-40 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü. Türkiye’de gemi inşa sanayindeki gelişmenin tonaja da yansıdığını, önceleri 5-10 deight weight tonluk (DWT) gemi inşa ederken, şimdi 20-25 bin DWT’lik gemiler inşa edildiğini anlatan Karabulut, 20 bin DWT’lik bir geminin maliyetinin 35-45 milyon dolar arasında değiştiğini söyledi.
Sektörde taleple birlikte kâr marjının da arttığını, kârlılığın yeni tersanelerin açılmasına ve kalifiye elemana ihtiyacın artmasına neden olduğunu dile getiren Karabulut, tersanelerin artan işçi talebini taşeronlar vasıtasıyla giderme yolunu seçtiğini, bunun özellikle verim ile işçi sağlığı ve güvenliği konularında istenen sonucu vermediğini savundu.
|
/ KOCAELİ
25.03.2008
|
|
|
Devlet ile vatandaş mahkemelik |
DEVLET ile vatandaşı karşı karşıya getiren yaklaşık 495 bin dava mahkemelerde sonuçlandırılmayı bekliyor.
İstanbul, Ankara, Adana, İzmir ve Van, Hazine ile vatandaş arasında en fazla ihtilaf bulunan iller olarak sıralanıyor. Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 2007 yılı sonu itibariyle mahkemelerde, vatandaş ile Hazine arasındaki uyuşmazlıklardan kaynaklanan 494 bin 856 dava bulunuyor. Bu davaların 340 bin 890’ında davacı koltuğunda Hazine, 153 bin 966’sında ise vatandaş oturuyor.
494 bin 856 davanın 266 bin 806’sını hukuk, 124 bin 147’sini ceza, 4 bin 46’sını idari, 7 bin 508’ini vergi, 7 bin 502 sini de icra davaları oluşturuyor. İcra takiplerinin sayısı da 84 bin 847 olarak belirleniyor. Böylece hukuk davaları, mahkemelerde görülen davaların yüzde 53,9’unu, ceza davaları yüzde 25,1’ini, icra takipleri ise yüzde 17,1’ini oluşturuyor.
Verilere göre, Hazine ile vatandaş arasında en fazla ihtilaf da İstanbul’da yaşanıyor. Bu ilde, Hazine ya da vatandaşın davacı olduğu 66 bin 856 dava görülüyor. Yetkililer, Van’ın listeye, kaçakçılık davaları ile girdiğini belirtiyor. Hazine ile vatandaş arasındaki dava sayısının en az olduğu il ise 424 dava ile Bayburt olarak belirleniyor. Bu arada mahkemeler 2007 yılı sonuna kadar Hazine ile vatandaş arasındaki 117 bin 415 davayı sonuçlandırdı.
|
/ ANKARA
25.03.2008
|
|
|
Arap turist, Avrupalıdan daha çok para harcıyor |
TÜRK-Arap İşadamları Ülkeleri Derneği (TURAB) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sedat Kutlu, ‘’Arap turistlerin ailece tatile çıktığını, çarşı-pazar gezdiğini, Avrupalı turistin ise (her şey dahil) anlaştığı otellerden dışarı çıkmadığını’’ belirterek, Arap turisti çekme yollarının aranması gerektiğini bildirdi.
Kutlu, geçen yıl 30 bin olan Çukurova’ya gelen Arap turist sayısının bu yıl 2 katına çıkmasının beklendiğini bildirdi. Türkiye’ye genellikle Avrupa ülkelerinden turist geldiğini belirten Kutlu ‘’Yanı başımızda, zengin ve ülkemize gelmek için adeta can atan binlerce Arap turist var. Bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmeliyiz’’ dedi. Kutlu, Arap turistlerin, deniz ve tarihi yer ziyaretlerinin yanında alış veriş yapma isteğinin daha fazla olduğunu belirterek, ‘’Gelen turistler mutlaka alış veriş merkezlerini gezmek istiyor. Tur planlamalarının iyi yapılması durumunda daha fazla harcamaları sağlanabilir’’ dedi.
|
/ ADANA-MERSİN
25.03.2008
|
|
|
Organik Pazar’a yoğun ilgi |
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Organik Pazar’a Antalyalılar yoğun ilgi gösteriyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte Cam Piramit alanında 16 Mart Pazar günü açtığı ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazar’a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar, ikinci kez kurulan pazara çabuk alıştı. Ailecek pazar alanına gelen vatandaşlar, bir yandan stantlarda satılan organik ürün alırken bir yandan da organik gözleme yiyip çay içerek güzel bir hafta sonu tatili geçirme fırsatı buldu. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’ne bu hizmeti için teşekkür etti.
|
Müşerref Aksoy
/ ANTALYA
25.03.2008
|
|
|
Komşulara ihracat 40.5 milyar dolar |
SON yıllarda komşu ve çevre ülkelere ihracat artış trendini sürdürürken, geçen yıl da söz konusu ülkelere ihracat, yüzde 35,5 artışla 40,5 milyar doları buldu.
Bu ülkelerin ihracattaki payı ise yüzde 37,8 olarak gerçekleşti. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın raporuna göre, toplam 7 ülkeden oluşan komşu ülkelere ihracat, yüzde 28,5 artış göstererek 11 milyar 137,3 milyon dolara yükseldi. Bu grup içerisinde ilk sıraları yüzde 2,6’lık payla Irak, yüzde 2,1’lik pay ile Yunanistan ve yüzde 1,9’luk payla Bulgaristan, yüzde 1,3 pay ile İran aldı. Irak’a 2 milyar 834,5 milyon dolarlık, Yunanistan’a 2 milyar 293,6 milyon dolarlık, Bulgaristan’a 2 milyar 62,1 milyon dolarlık, İran’a 1 milyar 394,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam 45 ülkeden oluşan çevre ülkelere ihracat ise bir önceki döneme göre yüzde 38,4 artış göstererek 29,4 milyar dolara ulaştı. Çevre ülkeler arasında en büyük ihraç pazarları, yüzde 4,5 pay ile Rusya Federasyonu, yüzde 3,5 ile Romanya, yüzde 2,7 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 1,6 ile İsrail ve yüzde 1,4 pay ile Suudi Arabistan oldu. 7 ülkeden oluşan komşu ülkelere Ocak ayında 945,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.
|
/ ANKARA
25.03.2008
|
|
|
Çinliler, tarımı mercek altına alacak |
TARIMSAL faaliyetlerden uzaklaşan Çinlilerin, Mersin Tarım Fuarı’na katılarak, Türk tarımını mercek altına alacakları bildirildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Fuar Komitesi Başkanı Şahin Öder, 2008 yılındaki fuar sezonunun 2-5 Nisan tarihleri arasında gezilebilecek olan ‘’Mersin tarım Fuarı’’ ile açılacağını, bu fuarla ilgili hazırlıklar sürerken, Çinlilerden gelen katılım talebinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Çinlilerin Türkiye’de ilk kez bir tarım fuarına katıldığını belirten Öder, “Tarımsal faaliyetin kan kaybettiği Çin’den misafir ağırlamamız, Türkiye’den tarımsal ürün ihracatı için umut verici bir adım olacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle misafirlerimize kendimizi ve tarımsal üretimlerimizi çok iyi anlatma gayesi içerisinde olacağız. Ümit ediyoruz ki, fuar sayesinde tanışacağımız Çinlilere önümüzdeki günlerde ihracat yapar hale geliriz’’ diye konuştu.
|
/ MERSİN
25.03.2008
|
|
|
Nükleerde son teklif tarihi 24 Eylül |
HÜKÜMETİN planladığı 4 bin megavat (+/-) yüzde 25 kapasiteli nükleer santral yapıma için düzenlenecek yarışmada son teklif verme tarihi 24 Eylül 2008 olarak belirlendi.
Resmi Gazete’de Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ) tarafından yayınlanan duyuruda yer alan bilgiye göre, Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan santral ile ilgili olarak katılımcı firmaların 35 milyon YTL teminat da tedarik etmeleri gerekecek. Yarışma sonrasında nükleer güç santralini kurup işletecek ve TETAŞ’a elektrik enerjisi satacak şirket belirlenecek. İhalede teklifler de 24 Eylül’de açılacak. Yarışma belgeleri TETAŞ’ın resmi web sitesinde görülebileceği gibi TETAŞ’tan da 10 bin YTL karşılığında satın alınabilecek. İhaleye katılmak için belgeleri satın almak gerekecek. Yarışma şartnamedeki katılma koşullarını taşıyan yerli ve yabancı tüm isteklilere, iş ortaklıklarına ve konsorsiyumlara açık olacak ve tekliflerin geçerlilik süresi, yarışma tarihinden itibaren 360 takvim günü olacak. Bu yarışma sonucunda, kazanan firma ve firma grubu ile elektrik enerjisi alım sözleşmesi imzalanacak.
|
/ ANKARA
25.03.2008
|
|
|
Bilişim sektöründe daralma beklentisi |
BİLİŞİM sektörünün 2008 yılı ilk çeyreğinde geçen yıla göre daraldığı iddia edildi.
Gama Bilgisayar Genel Müdürü Erdal Aksünger, son dönemde yaşanan durgunluğun bilişim sektörüne etkisini gösterdiğini, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre önemli miktarda daralmanın görüldüğünü savundu. Aksünger, son yıllarda talebi hızla artan donanım ürünlerinde firmaların 2008 yılıyla birlikte alımlarını yavaşlattığını kaydetti.Bireysel pazarda önemli bir değişiklik gözlenmediğini, ancak kurumsal pazarda alımların ertelenmeye başladığını dile getiren Aksünger, şunları söyledi: ‘’Geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 25 artışla PC ve diz üstü bilgisayar satışı 2 milyon 600 bin adetlere ulaşmıştı. Özellikle diz üstü bilgisayarda 750 bin adet olan satış miktarı bir yılda 1 milyon 190 bine yükseldi. Bu artış, dünya çapında dikkati çeker seviyelerdeydi. Ancak 2008 yılı ilk çeyreğinde ekonomide durgunluk beklentisi piyasada da etkisini göstermeye başladı.”
|
/ İZMİR
25.03.2008
|
|
|
|