Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ömer Karahan, ‘’Hekimler şu anda yol ayrımına gelmiş durumda. Genellikle özel sektörü tercih ediyorlar. Son aylarda ülke genelinde birçok kamu hastanesinden hekim istifaları artarak sürüyor’’ dedi.
Karahan, Türkiye’nin sağlıkta bir geçiş dönemi yaşadığını, bunun da bazı sorunlara yol açabildiğini söyledi.
Son dönemde kamu hastaneleri ve çalışanlarıyla ilgili bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını söyleyen Karahan, şunları kaydetti:
‘’Bu tasarıya göre kamuda görevli hekimlerin tam gün çalışması söz konusu. Böylece Türkiye’de özel muayenehanecilik bitiyor demektir. Tam gün yasasıyla hekimler şu anda yol ayrımına gelmiş durumda. Genellikle özel sektörü tercih ediyorlar. Son aylarda ülke genelinde birçok kamu hastanesinden hekim istifaları artarak sürüyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir hekimin hastasına 20 dakika ayırması gerekirken Türkiye’de bir doktor günde 150 hastaya bakıyor. Türkiye’de hekim, bir hastaya ortalama 10 dakika ayırsın diyelim. Günde 8 saat çalışan bir hekim, yemeden içmeden, tuvalete gitmeden en fazla 48 hastaya bakabilir. Ama bunun 3 katı hastayla ilgileniyor.’’
Karahan, bu şartlar altında kaliteli sağlık hizmetinden söz edilmesinin mümkün olmayacağını belirterek, ‘’Buna karşın Sağlık Bakanlığı özel hastanelerdeki hekimlere günde en fazla 50 hastaya bakma sınırı getiriyor. Bu durumda hekimler ne yapıyor? Hekimler günde 150 yerine 50 hastaya bakacakları ve iki katına yakın daha fazla ücret alacakları özel hastanelere geçiyor’’ dedi.
İstifaların sürmesi durumunda kamu hastanelerine giden hastaların mağduriyetinin artacağını vurgulayan Karahan, bunun giderilmesinin tek yolunun kamuda görevli doktorların teşvik edilmesinden geçtiğini bildirdi.
|