Son günlerde buğday ve buna bağlı olarak undaki zammı gerekçe göstererek ekmeğe zam yapan fırıncılar, 1 kilogram ekmeğin 2,5 YTL olması gerektiğini bildiriyor.
Fırıncılar undaki artışın yüzde 60’a dayandığını ileri sürerken, un sanayicileri ise son 1 yılda una en fazla yüzde 33 oranına zam geldiğini söylüyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıkladığı rapora göre, unda son bir yılda artışın yüzde 35 civarında olduğu kaydedilerek, ekmekte una dayalı sadece yaklaşık yüzde 10 zam yapılması gerekirken, son 1 yılda ekmeğe yapılan zamların ise yüzde 60’ı bulduğu belirtiliyor. Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney, un fiyatlarının 1 yıl öncesine göre buğdaya bağlı olarak arttığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Geçen yıl 30-32 YTL’ye satılan ekmeklik unun çuvalı şimdi 38-40 YTL oldu. Undaki artış en fazla yüzde 33 civarındadır. Fırıncılar pasta ve böreklik unun fiyatını ortaya atıp zamma gerekçe gösteriyorlar ancak bu unu ekmekte kullanan yok ki. Fırıncı geçen yılın ekmeklik un fiyatını, bugün de böreklik unun fiyatını söylüyor. Bu durumda fiyatlar 30 YTL’den 45 YTL’ye çıkmış gibi görünüyor. Şu anda ekmeklik unun fiyatı 38-40 YTL arasında seyrediyor. Burada yanlış yönlendirme var.’’
UN SANAYİCİLERİ: ASIL SORUMLU, TMO
Ekmekteki artışta uncuların sorumlu tutulamayacağını ifade eden Güney, ‘’Undaki artışın ekmeğe yansıması yüzde 9-10 civarında olması gerekiyor. Ama sürekli zamma unu gerekçe gösteriyorlar. Burada asıl suçlu, TMO’dur. TMO, regülasyon görevini yerine getirmediği için buğdaydaki fiyat artışının önüne geçilemiyor’’ dedi. Güney, belediye ekmek fırınlarının toplu alım yaptıkları için bir çuval unu 36 YTL’ye bile edinebildiğini sözlerine ekledi.
|