Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayide göstergeler kötüleşiyor

ABN Amro tarafından yapılan araştırma, sanayide göstergelerin olumsuzlaştığını ortaya koydu. ABN Amro’nun araştırma raporuna göre, Ocak ayında yüzde 48.9 düzeyinde bulunan Türkiye Satın Alma Yönetici Endeksi (PMI) şubat ayında yüzde 46.4’e gerileyerek, 33 ayın en düşük seviyesine indi.

PMI’a göre Türk imalat sektörünün genel çalışma şartları da kötüleşerek en düşük seviyesine geriledi. Rapora göre, üretim, yeni siparişler, istihdam, satın alma faaliyeti ve birikmiş işlerin hepsi rekor oranlarda düşerken, girdi fiyat enflasyonu ise 17 aydaki en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

ABN AMRO ve dünyanın önde gelen ekonomik araştırma şirketlerinden NTC Research tarafından yayınlanan, Türkiye imalat sanayii sektörünün durumu hakkında bilgi vermek üzere tasarlanmış bir bileşik gösterge olan ABN AMRO Türkiye Satın Alma Yöneticisi Endeksi’nin (PMI™) Şubat ayı verileri, araştırmaların başladığı Haziran 2005 tarihinden bu yana otuz üç aylık seriler tarihindeki en düşük değeri gösteriyor.

Ocak ayında 48.9 olan ABN AMRO Türkiye PMI Şubat’ta 46.4’e gerileyerek, üst üste dördüncü ayda da büyümeyi daralmadan ayıran, değişim olmayan 50 seviyesinin altında kaldı. ABN AMRO Kıdemli Ekonomistlerinden Debbie Orgill, yaptığı değerlendirmede, Şubat ayı PMI raporunun, talebin zayıflaması ve yüksek fiyat dinamikleri ile oldukça olumsuz olduğunu belirtti. Bu zayıflık ve fiyatlardaki yükselişin kısmen, kötüleşen hava şartlarıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Orgill, “İmalatçılar, yurt dışı siparişlerdeki azalmanın arkasında yatan etken olarak Türk lirasının güçlü olmasını göstermeye devam etmektedirler. Araştırma, Türkiye Merkez Bankası’nın da son dönemlerde vurguladığı gibi, Şubat ayında da gıda fiyatlarının arttığına işaret etmektedir” dedi.

/ İSTANBUL

05.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayide göstergeler kötüleşiyor

  2,4 milyar dolarlık özelleştirme borca gitti

  Enflasyon mağdur ediyor

  Enerji ve gıdada risk sürüyor

  Elektriğe cepten 1,3 milyar YTL ödedik

  Otomatik tarife Temmuz’a kaldı

  ‘Kıdem tazminatı fonu’ işçileri ikiye böldü

  Kamu alacaklarında uzlaşmada son gün 31 Mart

  Terziler giysi daraltarak geçiniyor

  LPG’li araç satışına yasak

  Yargıdan Petkim özelleştirmesine vize

  Tekel için iptal dâvâsı

  KİT’lerin görev zararı katlandı

  TÜSİAD'dan Türkiye'nin tanıtımı raporu


 Son Dakika Haberleri