Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen ''Geleneksel Lezzetler Şenliği''nin 3'üncüsü, Karabük Valiliği ve Safranbolu Belediyesinin ev sahipliğinde 23-25 Mayıs tarihlerinde Safranbolu'da gerçekleştirilecek.
Şenliğin tanıtımı dolayısıyla Feriye Lokantasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Karabük Valisi Can Direkçi, demir çelik fabrikalarıyla bilinen Karabük'e 1995 yılında il statüsü verildiğini hatırlatarak, ''Karabük yeni ilimiz, ancak Anadolumuzun kültürel mirasının zengin katmanlar olarak birikmiş bulunduğu Batı Karadeniz Bölgesinin en önemli mirasçılarından biri oldu'' dedi.
Bölgenin, gerek somut, gerekse somut olmayan kültürel mirası ile kültür turizmi için çok önemli imkânlara sahip bulunduğuna işaret eden Direkçi, kültür turizminin bütün turizm türleri içinde en yenisi olmakla birlikte en hızlı gelişeni olduğunu anlattı.
Vali Direkçi, 1994 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras listesinde bulunan Safranbolu'nun, gerek koruma, gerekse turizm konusunda bir hayli yol aldığını ve bu açıdan benzer yerleşmeler için olumlu bir örnek olduğunu vurgulayarak, ''Ancak iyi korunmuş fiziki yapı içinde somut olmayan kültürel mirasın da yaşatılması gerekir. Yemek, bunların en önemlilerinden biri. Ne yazık ki, birçok tarihi kentimizde artık geleneksel lezzetleri bulma imkânı kalmadı'' diye konuştu.
Direkçi, evleriyle ün kazanan Safranbolu'nun Osmanlı saray mutfak kültürünü bünyesinde barındıran gizli kalmış bir yönü de bulunduğuna dikkati çekti.
BATI KARADENİZ MUTFAĞI
Ev sahipliğini yapacakları şenliğe, Batı Karadeniz Bölgesinden Bartın, Bolu, Çankırı ve Kastamonu'yu da uygulamacı olarak davet ettiklerini belirten Direkçi, ''Amacımız, 23-25 Mayıs'ta gerçekleşecek şenlikte 5 il olarak sizlere Batı Karadeniz geleneksel mutfaklarının tam bir sunumunu yapmak. Bu sunum, bölgemizin kültürel mirasının zenginliğini göstermek yanında, benzerlikler arasındaki küçük ayrıntılarda gizli incelmişliği de sergileyecektir. Safranbolu'da lezzetler sofrasında damak zevkinizi yeni tatlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşayacağız'' dedi. Can Direkçi, yakın geçmişte Safranbolu'nun yalnızca bir köyünde iki yaşlının tarımını sürdürmeye çalıştığı, dünyanın en pahalı baharatı ''safranın'' üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için bir projeyi uygulamaya koyduklarını anımsatarak, şu an 3 köyde bunun tarımının yapıldığını ve bu yıl 10 kilogram kadar çok kaliteli Safranbolu safranı üretildiğini bildirdi.
Direkçi, ''Büyük şehirlerde yöresel mutfakların çok az olduğunun'' hatırlatılması üzerine, önce kendilerinin kültürel mirası tanımaya, sonra da yöre dışına taşımaya çalıştıklarını söyledi. Direkçi, sonraki aşamada da büyük şehirler ve uluslararası tanıtımın yapılabileceği ülkelere mutfaklarını götürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Hironao Matsutani de, Türkçe yaptığı konuşmasında, Japonya ile Türkiye'nin ilişkilerinin 120 yıl önce başladığını, o tarihten bu yana dostane ilişkilerin devam ettiğini ve daha gelişip, pekişeceğine inandığını söyledi.
Safranbolu'ya davet eden yetkililere teşekkür eden Matsutani, ''Sizin 'dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur' diye bir atasözünüz var. Fırsatım olursa şenliğe katılmak isterim'' dedi. Mutfak Dostları Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği ve Assos Vakfının da destek verdiği şenlikte gurmeler ve yemek yazarları bir araya gelecek, yapılan yemekler tadılacak ve kayıt altına alınacak. Kent meydanında geleneksel ve organik ürünler sergisi açılacak. Ayrıca, hamam ve Safranbolu kına gecesi ritüelleri gerçekleştirilecek.
|
Azerbaycanlı Fotoğraf Sanatçısı Alyat Burç'un "Anılar" ismini verdiği fotoğraf sergisi, Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi'nde fotoğraf severlerin beğenisine açıldı. Sergide satılan fotoğrafların geliri ise, engelli çocuklara tekerlekli sandalye olarak geri dönüyor.
Kırk sekiz yıllık sanat hayatı buyunca çektiği 7642 fotoğraftan ellisini seçerek sergi ve satışa sunan Burç, 14 Ocak tarihinden beri satılan fotoğraflarıyla, 33 adet tekerlekli sandalyeyi Türkiye'nin çeşitli illerinde oturan engelli çocuklara ulaştırdı. Burç'un fotoğrafları 1 Şubat'a kadar fotoğraf severlerin ve yardımseverlerin ilgisine açık olacak.
|
Neyzen Süleyman Erguner, Şah Ney'i ile bugün sahne alacak. Sazlı ve sözlü eserlerin icra edileceği "Tende Cânım" isimli konserde üstada İhsan Özgen kemençesiyle, Murat Necipoğlu ise gazel ve kasideleriyle eşlik edecek.
Üfleme güçlüğü ve uzunluğu sebebiyle musikimizde kullanılmaz hale gelen Şah Ney, yaklaşık 50 yıl sonra Süleyman Erguner'in nefesiyle CRR'de dile gelecek. Konserde enstrümanlar Şah Ney'e ve hanendeye göre akort edilecek. Böylelikle sesler hiçbir kayıp olmadan kullanılabilecek.
Neyzen Süleyman Erguner CRR'de vereceği konserle ilgili; "Son zamanlarda musikimizde yoğun hale gelen koro icraları ses ve saz sanatçılarının özgürlüklerini önemli bir derecede engellemektedir. Bizler bu konserimizle, eskiden musikimizde varolan icra âhenklerini ve özgürlüğünü hatırlatmak istedik" dedi. Bilgi için: 0 (216) 556 98 00
|
Ege Üniversitesi (EÜ) Ebru Sanatı Topluluğu, kaybolmaya yüz tutmuş ebruyu sevdirmeyi amaçlıyor. Son yıllarda gençlerin bu sanata daha fazla ilgi duyduğunu ifade eden Topluluk Başkanı Seçil Duyar, "Önemli olan, duyguları açığa çıkarmada etkili bir araç olan ebrunun yaşamaya devam etmesini sağlamak ve eğitmen yetiştirebilmek" dedi.
Topluluğun 1993'te aktif hale geldiğini belirten Duyar, "Şu anda yaklaşık 40 üyemiz çalışmalarımıza katılıyor. Haftanın üç dört günü, 15.00 ile 19.00 saatleri arasında çalışıyoruz. İlk dönem fırça ve boya hazırlama gibi ön hazırlıkları ve temel ebru tekniklerini, ikinci dönemse şal ebru, hatip ebru, çiçekli ebru gibi gelişmiş çeşitleri öğretiyoruz" şeklinde konuştu. Her yıl genellikle EÜ Kampüs Kültür Merkezi'nde sergi açtıklarını hatırlatan Duyar, "Şu anda gezici sergimiz var. 2007 Ekim ayında başlayan bu sergi 2008 Haziran'da sona erecek" dedi.
|