|
|
|
Halkın enflasyonu daha yüksek |
Memur-Sen Konfederasyonu Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, hükümetin enflasyonu ile halkın enflasyonunun farklı olduğunu belirterek, "Türkiye İstatistik Kurumunun enflasyon hesabı ile kamu çalışanlarının mutfak hesabı çatışmaktadır" dedi. Kır, enflasyonun tahmin edilenin 5-6 katı olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Memur-Sen Konfederasyonu Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, hükümetin enflasyonu ile halkın enflasyonunun farklı olduğunu belirterek, ''Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) enflasyon hesabı ile kamu çalışanlarının mutfak hesabı çatışmaktadır'' dedi.
Kır, konfederasyon genel merkezi M. Akif İnan Toplantı Salonu'nda ''Gerçek Enflasyon Karşısında Memurun Durumu'' konulu basın toplantısı düzenledi. Bugünün, üst düzey bürokratlar dışında hiçbir memurun aldığı maaşa sevinemediği gün olduğunu ileri süren Kır, memurun insan gibi yaşama ümidinin ''suya düştüğünü'' savundu. Kır, ''En düşük memur maaşı bordro üzerinde 959 YTL olarak gösteriliyor. Varsayalım ki bu rakam doğru. Maaşının yüzde 42'sini kira ve konut giderlerine, yüzde 52'sini gıda harcamalarına ayırmak zorunda kalan bir memur, geri kalan yüzde 6'lık bir parayla yani 59 YTL ile giyim, ulaşım, eğitim, öğretim, temizlik gibi hangi ihtiyacını giderecek'' dedi.
Kır, son günlerde temel gıda maddelerine yüzde 24, sebze ve meyvelere yüzde 26, içecek maddelerine yüzde 18, ilaca yüzde 15 ve temizlik maddelerine yüzde 24 zam yapıldığını iddia etti. Enflasyonun tahmin edilenin 5-6 katı olarak gerçekleştiğini öne süren Kır, ''Görülüyor ki hükümetin enflasyonu ile halkın enflasyonu farklıdır. TÜİK'in enflasyon hesabı ile kamu çalışanlarının mutfak hesabı çatışmaktadır. Memurların aile gemileri su alıyor. Yapılan artışı ele aldığımızda, tek başına ulaşıma, kiraya, akaryakıta, elektriğe veya doğal gaza dahi yetmiyor'' diye konuştu.
Yapılan zamlar sonrasında Şubat ayı enflasyon rakamlarını merakla beklediklerini ifade eden Kır, kurumlar arasındaki maaş ve ücret adaletsizliğine son verilmesini, sosyal ve ekonomik yönden onurlu ve huzurlu yaşayacak bir hayat talep ettiklerini kaydetti.
''Ulufe değil, çalışmamızın karşılığını istiyoruz'', ''Gelir dağılımında adalet, eşit işe eşit ücret'' ve ''İnsan onuruyla yaşamak bizim de hakkımız'' yazılı dövizlerin bulunduğu salonda, üzerinde 2007 ve 2008 fiyatlarının bulunduğu temel gıda maddelerinin yer alması dikkat çekti.
Kır, açıklamadan sonra ''TÜİK'in sepetinde olan ama memurun sepetinde olmayanlar: Et, bal, sucuk, salam, sosis, giyim, turizm, seyahat, eğlence, güvenli gelecek ve umut'' yazılı dövizi göstererek, kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan zammı eleştirdi.
|
/ ANKARA
17.01.2008
|
|
|
Altın fiyatlarındaki artış, kuyumcuları vurdu |
Hızlı bir tırmanışa geçen altın, yatırımcısını sevindirirken kuyumcuları üzdü. Doların düşmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle 900 doların üstüne çıkan altında beklenin aksine tüketim azaldı.
Güvenli yatırım aracındaki rekor artış, sarrafların işlerini artırmak yerine durgunluğa sevk etti. Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Orhan Tolunay, altın fiyatlarındaki artışın kuyumcu esnafına yansımadığını söyledi. Yükselişin başladığından bu yana perakende satışlarının yüzde 30 azaldığına işaret eden Tolunay, "Altın fiyatlarındaki artış halkın alım gücünü olumsuz etkiledi. Dünya piyasasındaki yükseliş sektörün ticaret hacmini daralttı. İşlerimiz yüzde 30 daraldı" dedi.
Fiyatın yükselmesi nedeniyle vatandaşın kuyumculara hücum etmediğini ifade eden Tolunay, şöyle konuştu: "Sıcak parasını değerlendirmek isteyen cumhuriyet ve külçe altını tercih ediyor. Takı ve mücevhere ilgi yok. Bu nedenle takı satan perakendeci esnafın işlerinde azalma oldu. Tasarruf amacıyla alanlar ise, fiyatının yüksek olmasından dolayı satmaya çalışıyor."
|
/ ANTALYA
17.01.2008
|
|
|
Ankara'da ulaşım zammına iptal dâvâsı |
Tüketici Hakları Derneği (THD), başkentte ulaşıma yapılan zammın iptali ve yürütmenin durdurulması için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesinde dava açtı.
THD Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine dava dilekçesini sunduktan sonra, mahkeme önünde ellerinde zammı protesto eden dövizler taşıyan bir grup öğrenciyle birlikte gazetecilere açıklama yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan zammın asgari ücretli, memur ve memur emeklisinin maaşına yapılan artışı fazlasıyla götürdüğünü savunan Çakar, ''Normal çok binişli kartlarda yüzde 20, öğrenciler için çok binişli ve indirimli kartlarda ise yüzde 22 olarak, enflasyonun çok üzerinde zam yapılmıştır'' dedi.
|
/ ANKARA
17.01.2008
|
|
|
Dünya Bankası: Carî açık endişe verici |
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, küresel dalgalanmalar karşısında dalgalı kur, sıkı maliye politikaları, ulusal rezervin risklere karşı tampon görevi yaptığını belirterek, "Ancak Türkiye'nin sahip olduğu cari açık endişe verici" dedi.
Dünya Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan raporun sunum toplantısında konuşan DB Türkiye Direktörü Zachau, Türkiye'nin sahip olduğu cari açığın endişe verici olduğunu söyledi. Zachau, dalgalı kur, sıkı maliye politikaları, ulusal rezervin risklere karşı tampon görevi üstlendiğini belirtti.
"MESLEKİ EĞİTİM GÜÇLENDİRİLMELİ"
Türkiye ekonomisinde önem verdiği iki konu olduğunu vurgulayan Zachau, bunlardan birinin iş gücü piyasası, diğerinin ise eğitim olduğunu söyledi. Zachau, Türkiye'nin artan genç nüfusunun bir avantaj olduğunu, ancak çalışan yetişkin nüfusunun yüzde 40 olduğunu, bunun da uluslararası standartların altında kaldığına dikkat çekti. İstihdam artırıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Zachau, bu anlamda kıdem tazminatının esnetilmesi, yarı zamanlı iş imkanlarının artırılması ve işsizlik fonunun istihdamı geliştirici olarak kullanılması gerektiğini kaydetti.
Zachau, bir diğer önemli konu olan eğitim için Türkiye'nin halen istenen seviyede olmadığını söyledi. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve özendirilmesi gerektiğinin altını çizen Zachau, ortaöğretim müfredatının güçlendirilmesi ve okul öncesi eğitimin artırılmasının bu anlamda önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bu iki konunun dışında kalan reformlara devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Zachau, yargı reformu, mali kontrol ve sıkı maliye politikalarında yapısal düzenlemeler yapması gerektiğini dile getirdi.
|
/ ANKARA
17.01.2008
|
|
|
Türkiye Finans 2008'de de büyüyecek |
Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, 2008 yılında toplanan fonlarda yüzde 30 artış hedeflediklerini belirterek, "Yeniliklerimiz ile 2008 yılında büyümemize ivme kazandıracağız" dedi.
Türkiye Finans'ın 2007 yılı içinde aktif büyüklükte yüzde 36 büyüyerek 5.617.249 bin YTL'e ulaştığını açıklayan Nacar, bankanın toplanan fonlarını yüzde 26'lık büyüme ile 4.509.238 bin YTL'ye yükselttiğini belirtti. 2007 yılı verilerine göre nakdi ve gayri nakdi krediler toplamının 7.033 milyon YTL olduğunu belirten Nacar; kredilerin yaklaşık yüzde 80'nin KOBİ'lere kullandırıldığını açıkladı. 2007 yılında öz kaynaklarında da yüzde 36 artış yaşayan Türkiye Finans, 590.066 bin YTL'lik öz kaynak büyüklüğüne ulaştı. Vergi öncesi kâr bir önceki yıla göre yüzde 29 artarak 179.865 bin YTL'ye yükselmiş olup, 2007 yılı net kârı 149.417 bin YTL olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılında şubeleşme çalışmalarına ağırlık veren Türkiye Finans, şube sayısını da 137'ye, 500 yeni personel daha ekleyerek çalışan sayısını da 2611'e yükseltti. Türkiye Finans'ın yüzde 60 hissesinin Suudi Arabistan'ın en büyük bankası The National Commercial Bank'a (NCB) satışı konusunda prensip anlaşmasına varıldığını hatırlatan Nacar; "Dünyada katılım bankaları sektöründe bugüne kadar yaşanan en büyük hisse devri şu an Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun onayını beklemektedir. BDDK'nın onayının ardınan prensip anlaşması hayata geçecektir" açıklamasında bulundu. Türkiye Finans olarak fonlarda yüzde 30 oranında artış hedeflediklerini belirten Nacar; "2008 yılında nakdi kredi toplamımızı 6.280 milyon YTL'ye, gayri nakdi krediler toplamımızı ise 4.024 milyon YTL'ye yükselterek reel sektöre desteğimizi devam ettireceğiz" dedi. Nacar, "Şube ve insan kaynaklarına yönelik yatırımlarımıza hız vereceğimiz 2008 yılında şube sayımızı 175'e, yaklaşık 1000 kişilik yeni istihdam ile çalışan sayımızı da 3500'e yükselterek yaygın hizmet ağımızı Anadolu'nun farklı bölgelerine ulaştırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
Türk halkını yeni ürünlerle tanıştıracaklarını da belirten Nacar, "Bu ürünlerle piyasaya canlılık kazandıracak ve özellikle KOBİ'lerin yaşadığı mali sıkıntılara çözümler bulacağız" dedi. 2008 yılı ekonomik verilerine ilişkin öngörülerini de paylaşan Nacar; 2008 yılı enflasyon beklentisinin yüzde 6,5 seviyesinde, USD kur artışı beklentisinin ise yüzde 7 civarında olduğunu açıkladı.
|
Ümit Kızıltepe
/ İSTANBUL
17.01.2008
|
|
|
UEA: Petrol fiyatları gerileyebilir |
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), bu ay varili 100 doların üzerine çıkarak rekor kıran, ancak son günlerde gerileyen petrol fiyatlarının daha da çok düşebileceğini bildirdi.
Ajansın aylık petrol piyasası raporunda, bu ay 100 dolar seviyesine kadar çıkan petrol fiyatlarındaki hızlı gerilemenin piyasanın ne kadar dalgalı olduğunu gösterdiği belirtti. Raporda, Çin'de artan talep, Nijerya ve Ortadoğuda gerilimin artması ve petrol stoklarının düşmesinin, halen fiyatlar için destekleyici unsurlar olduğu, buna karşılık fiyatların aşağıya düşme potansiyeli bulunduğu kaydedildi.
Uluslararası ajans, bu yıl için küresel petrol talebini de yüzde 2.3 oranında artırarak günlük 87.8 milyon varile çıkardı. Ancak raporda, küresel petrol talebinin, en büyük petrol tüketicisi konumundaki ABD ekonomisindeki gelişmelerden etkilenebileceği üzerinde duruldu.
|
/ PARİS
17.01.2008
|
|
|
Kapasite kullanımı Aralık'ta düştü |
İmalat sanayinde kapasite kullanımı geçen yılın Aralık ayında yüzde 81.2'ye indi. 2006'nın Aralık ayında kapasite kullanımı yüzde 81.7 düzeyindeydi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayinde kapasite kullanımı en yüksek olan sektör yüzde 91.1 ile kok kömürü rafine edilmemiş petrol ürünlerinde oldu. Kapasite kullanımı en düşük sektör ise yüzde 68 ile işlenmiş deri ve bavul, çanta imalatı olarak belirlendi. İç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli sebebi oldu. Kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 90.6, özel sektörde ise yüzde 79.7 düzeyinde gerçekleşti.
|
/ ANKARA
17.01.2008
|
|
|
Borsa 48 bin 785 puana kadar geriledi |
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi dün birinci seansta, önceki günkü ikinci seans kapanışına göre 1.370,01 puan düşerek 49 bin 7 puandan kapandı.
Hisse senetleri ortalama yüzde 2.72 değer yitirdi. Endeks birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 922.36 puan düşerek 49 bin 454 puan seviyesinde açıldı.
Böylece endeks, 13 Eylül 2007'den bu yana ilk kez 49 bin seviyelerinde bir açılış yapmış oldu. Endeks, 13 Eylül'de 49 bin 84 puandan güne başlamıştı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 1.83 oranında değer yitirdi.
|
/ İSTANBUL
17.01.2008
|
|
|
Gözler PPK toplantısında |
Para Politikası Kurulu'nun bugün yapacağı toplantıdan çıkabilecek yeni bir faiz indirimi kararı, faizde dünya ile aradaki büyük marjın kapanmasına yetmeyecek.
Dünyanın en yüksek faizini vererek, rekor tutarlarda "sıcak para" çeken Türkiye'nin, son üç aydır yaptığı indirimlerle yüzde 15.75'e çektiği gecelik faiz oranında dünya ile arasında hala oldukça büyük bir marj bulunuyor.
Merkez Bankası'nın 18 Eylül'de gittiği 0.25 puan ve 16 Ekim, 14 Kasım ve 13 Aralık'ta yaptığı 0.50'şer puanlık indirimler Türkiye'nin, dünyada merkez bankası gecelik borçlanma faiz oranında şampiyonluk konumunu değiştirmedi. Banka'nın Eylül'den bu yana gerçekleştirdiği toplam 1.75 puanlık indirimlere rağmen Türkiye, yüzde 15.75 oranıyla gecelik faizde rekortmenliğini sürdürüyor.
Piyasalarda 0.50 puanlık indirim bekleniyor. Bu da gecelik faizin yüzde 15.25'e inmesi anlamına geliyor.
|
/ ANKARA
17.01.2008
|
|
|
|