Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, "Hazırladığımız taslak, şu anda AK Parti tarafından düzenleniyor. Bu ay halka açıklanacağı belirtildi. Bu yaz da halk oylaması yapılması bekleniyor" dedi.
Yeni anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu'nda yer alan Prof. Dr. Atar, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce düzenlenen "Sivil Anayasanın Temel Nitelikleri'' başlıklı konferansta yaptığı konuşmada 1982 Anayasası'nın bazı maddelerinin değiştirilmesinin "yeni anayasa etkisi yaratmayacağını'' ifade ederek, "Artık, sivil toplum tarafından anayasa hazırlanması gerekiyor. Psikolojik ve sosyolojik olarak bunun tam zamanı'' görüşünü dile getirdi.
Yeni anayasa taslağının temel felsefesinin "bireyin özgürlüğünü güvence altına almak'' olduğunu belirten Atar, taslaktaki insan hak ve hürriyetleri konusunda, "uluslararası sözleşme hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarını'' esas aldıklarını anlattı.
Atar, yeni anayasa taslağını AKP'li hukukçularının da hazırlayabileceğini ancak Bilim Kurulu'nca hazırlandığını belirterek, "Bu bilimsel bir öneridir. Taslak, bir partinin bakış açısından hazırlanmadı. Hazırladığımız taslak, şu anda AK Parti tarafından düzenleniyor. Bu ay halka açıklanacağı belirtildi. Bu yaz da halk oylaması yapılması bekleniyor'' diye konuştu.
Atar, bazı kesimlerin "Üniversitelerde kılık-kıyafet özgürdür'' şeklindeki taslak maddesi sebebiyle "Laiklik elden gidiyor'' şeklinde eleştirilerde bulunduklarını ifade ederek, "Sanki anayasayı örtü için değiştiriyormuşuz gibi bir intiba yaratılıyor. Halbuki, bu anayasa insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi temelinde hazırlanıyor'' dedi.
Atar, taslakta tüzük ya da programına aykırı hareket eden siyasî partilere, ilk etapta kapatma dâvâsı açılması yerine "ihtar'' sistemi getirdiklerini bildirdi.
Küresel ısınma sebebiye bütün dünyanın gündeminde olan "çevre'' konusuna taslakta özel bir bölüm ayırdıklarını ve devlete çevre konusunda önemli yükümlülükler getirdiklerini belirten Atar, yüksek yargı organları personelinin seçiminde de yeni düzenlemelere gidildiğini, Sayıştayın da yüksek mahkemeler arasında yer aldığını kaydetti.
|