Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce yaptırılan bir araştırmaya göre üniversiteli gençler evlilik müessesesinin önemli olduğunu düşünüyor ve çocuk sahibi olmaya sıcak bakıyor.
Dr. Nesrin Türkarslan ve Semra Yurtkuran Demirkan'ın yaptığı ''Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin Evliliğin Kuruluşuna İlişkin Görüş ve Düşünceleri'' konulu araştırma kapsamında, 12 üniversitede okuyan 1682 son sınıf öğrencisiyle görüşüldü.
Araştırmaya katılan gençler, kadın için en uygun evlilik yaşının 25-29 olduğunu belirtiyor. Erkek öğrencilerin yarısı kadın için uygun evlilik yaşının, 20-24, kız öğrencilerin yüzde 60.3'ü ise 25-29 olduğunu düşünüyor. Erkek için uygun evlilik yaşı konusunda ise yaklaşık oranlarda olmak üzere kız ve erkek öğrencilerin yüzde 60'ı 25-29 yaş görüşünü dile getirdiler.
Öğrencilerin yüzde 81,2'si, eş seçerken kararı kendilerinin vereceğini daha sonra ailelerinin onayını alacağını belirtiyor. Kız öğrencilerde bu oran yüzde 87,1 iken, erkeklerde yüzde 74,8 olarak ortaya çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 1,9'u ''kararı ailem verir, sonradan benim onayımı alır'' derken, ''ailem karar verir ben karışmam'' diyenlerin oranı ise yüzde 0,4'de kalıyor.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 56,5'i sanal ortamda tanışarak evlenmeye karşı çıkıyor. Batı Anadolu doğumlu öğrencilerin yüzde 16,4'ü sanal ortamda evlenmeye sıcak bakarken, Kuzey Anadolu doğumlu gençlerin yüzde 64,9'u bu şekilde evlenmeye karşı olduklarını belirtiyor.
EVLENMEDEN BİRLİKTE YAŞAMAK DOĞRU DEĞİL
Üniversite gençliğinin yarıdan fazlası, evlenmeden birlikte yaşamayı onaylamıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 57.4'ü evlenmeden birlikte yaşamaya karşı olduğunu belirtiyor. Bunu onaylayanların oranı yüzde 27,8 iken, konu hakkında fikri olmadığını ifade edenlerin oranı yüzde 14,8...
EŞ SEÇİMİNDE DİN TERCİHİ
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 68,8'i kendi dininden biriyle evlenmenin önemli olduğunu belirtiyor. Kız öğrenciler, evlenilecek kişinin dinini erkek öğrencilere göre az bir farkla daha önemli görüyor. Kız öğrencilerin yüzde 70,6'sı, erkek öğrencilerin yüzde 66,8'i eşlerinin aynı dinden olmasının önemine inandığını vurguluyor.
ERKEKLER DÜZENLİ BİR HAYAT İÇİN EVLENİYOR
Araştırmaya göre, üniversiteli gençlerin çok büyük bir çoğunluğu evliliğin önemli olduğunu düşünüyor. Evliliğin neden önemli olduğu sorusuna, kız öğrencilerin yüzde 84'ü ''hayatımı sevdiğimle paylaşmak için'', erkeklerin yüzde 74,1'i ise ''daha düzenli bir hayat için" cevabını veriyor.
GENÇLER, ÇOCUK SAHİBİ
OLMAYA SICAK BAKIYOR
Araştırmaya göre, üniversiteli gençler, çocuk sahibi olmaya sıcak bakıyor. Kızların yüzde 60,6'sı, erkeklerin ise yüzde 53,4'ü ideal çocuk sayısını 2 olarak belirtiyor. Erkekler, daha fazla sayıda çocukları olmasını isterken, kızlarda 3 ve daha fazla çocuk isteği konusundaki oran düşüyor. Hiç çocuk istemeyen gençlerin oranı ise sadece yüzde 2,8...
Erkek öğrenciler eşlerinin eğitim seviyesinin kendileriyle aynı olmasını isterken, kızlar eşlerinin eğitim seviyesinin kendileriyle aynı düzeyde ya da daha yüksek olmasını tercih ediyor. Eğitim farkının önemli olmadığını belirten erkek öğrenci oranı yüzde 17,6 iken, kız öğrencilerde bu oran yüzde 5,5'e düşüyor.
|