Hükümetin elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yaptığı zamlar birbirini izlerken, tüketicilerin tepkisi artarak sürüyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, son zamlarla ısınma giderlerinin, asgarî ücretin yüzde 20'sine ulaştığını, akaryakıt zamlarının da ulaşım başta olmak üzere birçok alanda yeni fiyat artışlarına yol açtığını vurguladı.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ''2008 yılı tüketiciler için şimdiden giden yılı arattı'' dedi.
Çetin yaptığı yazılı açıklamada, zamları değerlendirdi. 2006 yılının Ekim ayında (Ha geldi, ha gelecek) denen elektrik zammının yeni yıl müjdesi gibi IMF buyruğu ile yüzde 15 olarak yapıldığını hatırlatan Çetin, ''Zam kararını resmileştirdikleri halde başka bir hükümet üyesi hala inkarda ve aldatmacada (Zam tüketiciye yansımayacak) masalını anlatıyor. Oysa tüketiciye yansıdı ve tüketiciyi çarpacak. Çünkü hesap ortada'' dedi.
Yine ortalama hayat şartları altında yaşayan bir ailenin mutfak ve ısınma için aylık doğal gaz tüketiminin 140 metreküp olduğuna işaret eden Çetin, gaz fiyatının 0,523502 YTL olduğunu kaydetti. Bu ailenin aylık doğal gaz giderinin vergi dahil 85,87 YTL olduğunu ve yeni zamla birlikte ödeyeceği doğal gaz faturasının 22,74 YTL'ye çıktığını bildirdi. Yani Asgari ücretin yüzde 20'sinin ısınmaya gittiğini belirten Çetin, akaryakıt ve ulaşım zamlarını eleştirirken, şunları kaydetti: ''Hükümetin Ekim ayında akaryakıt zammı ile içki ve sigarada yaptığı ÖTV-KDV artışı zammı hayatı daha da pahalılaştırmıştır. Taksi ücretleri yüzde 20 zamlanmıştır. Yeni yılda toplu taşıma ücretlerine yüzde 16-20 oranlarında yeni ulaşım zamları yapılmıştır. Akaryakıt zammı sadece ulaşımı değil ısınmayı, sebze-meyve fiyatlarını da yükseltmiştir. Petrol ürünlerinin kullanıldığı her çeşit mala bu gerekçe ile zam yapılmaktadır. Çiftçinin kullandığı gübreye son 6 ayda yüzde 50 zam yapılmış ve mazot zamlanmıştır.
SU VE EKMEK ZAMLARI
Tüketicilere içilebilir ve temiz su bulma ve bunu düzenli olarak sağlama kamunun görevidir. Kamu görevini yapan Belediyeler bu görevleri yerine kentin-kentlinin gözünü boyamakla uğraşmışlardır. Alt yapı yatırımı yapmayan, su kaynakları için ayrılan payı başka alanlarda harcayan Belediye Başkanları, görevleri dışında safahat harcamaları yapmışlardır. Lale devri özentileri ile susuz kenti lale ve şelalelerle doldurarak, her gün caddeleri sulayarak büyük kentleri bir kova suya muhtaç hale getirmişlerdir. Birde bunun sorumlusu sanki kentli tüketicilermiş gibi faturayı yüzde 134 zamlarla tüketici ödetmektedirler.
Ülkemizde tüketicilerin en büyük günlük enerji kaynakları ekmektir. Ancak ekmekte oyunlar hiç bitmemmiş ve 2007 sonlarına ekmek zamları damgasını vurmuştur. Sağlıksız, besin değeri düşük, kimyasallarla şişirilmiş ekmekler tekel oluşturularak fahiş fiyatlarla tüketiciye sunulmuştur. Halk ekmeğinden özeline kadar yüzde 10 maliyet artışına karşılık yüzde 33 oranında zam yapılmış ve zamma karşı çıkan tüketiciler yeniden zam yapmakla tehdit edilmişlerdir.''
KANAYAN YARA, KREDİ KARTLARI VE
BANKALARDAKİ SOYGUN
Yıllık kart aidatının ortalama 30 YTL olduğunu hatırlatan Çetin, sadece kartlardaki aidat vurgununun 1 milyar 90 bin YTL'ye çıktığını, buna ise yıllık 4 milyar YTL Banka Hesap İşletim Ücreti Soygunun dahil olmadığını söyledi. Çetin, ''Bankalar Birliği verilerine göre tüm bankların faiz gelirleri 27 milyar 927 milyon YTL iken ücret komisyon gelirleri 6 milyar 952 milyon YTL'dir. Yani Bankalar asıl faaliyet gelirlerinin dörtte biri kadar tüketiciden masraf almaktadır'' dedi.
DOLAYLI VERGİLER, DOLAYSIZ SOYGUN
Yapılan tüm zamlar yüzde 20'ler civarında iken ücrete yapılan yüzde 4 zammın AKP iktidarının kimin hükümeti olduğunu gösterdiğini belirten Çetin, ''Bu iktidar tüketicinin, halkın değil sermayenin ve IMF'nin hükümetidir'' dedi. Çetin, kayıt dışının öncü sektörleri olan özel eğitim hizmetleri ve tekstil gibi alanlarda yapılan KDV indirimlerinin de hiçbir şartta tüketiciye yansımadığını belirtirken, özellikle son 5 yılda tüketicilerin her geçen gün daha da yoksullaştığını, IMF direktifleriyle yoksul kesimden alınan vergilerle yerli ve yabancı sermeyenin fonlandığını bildirdi.
|