Kenya'da, 27 Aralık'taki genel seçimlerden sonra patlak veren şiddet olaylarında, 300'ten fazla kişi öldü. Manzaranın, 1994'teki Ruanda katliamını hatırlattığına dikkat çekilirken, Müslüman İnsan Hakları Forumu Başkanı Ali Emin Kimathi, siyasî protestoların eski meselelerin hıncını çıkarmak isteyenlerce kullanıldığını belirterek "Yeni bir Ruanda'ya doğru gidiyoruz" dedi.
Kenya'da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan etnik şiddet olaylarındaki manzaranın, 1994'teki Ruanda katliamını hatırlattığı belirtiliyor.
Sığındıkları kilisenin ateşe verilmesiyle yanarak ölen 50 kadar kişinin, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin de mensubu olduğu Kenya'nın en büyük etnik grubu olan Kikuyulardan oldukları bildiriliyor.
Kenya'nın diğer 41 kabilesi, Kikuyuları iktidarı ve ticareti tekeline almakla suçluyorlar. Söz konusu ithamı yapanlar arasında, seçimi az bir oy farkıyla kaybettiği açıklanan muhalefet lideri Raila Odinga'nın mensubu olduğu Luolar da bulunuyor.
Seçimi Kibaki'nin ikinci kez kazandığının açıklanmasından sonra başlayan şiddet eylemlerinde, tüm ülkede Kikuyuların hedef alındığı, bu etnik grubun üyelerinin evlerinin yağmalandığı ve ateşe verildiği bildiriliyor. Eldoret bölgesinde birkaç gündür evleri yakılan binlerce Kikiyu'nun kiliselere, havalimanına sığındığı veya ormana kaçtığı belirtiliyor.
Ancak Kikuyular sığındıkları kilisenin de sabah erken saatlerde saldırganlarca yakıldığına şahit oldular. 2000 kişinin sığındığı kilisedeki yangında, 25'i çocuk 50 kadar kişinin öldüğü bildirildi.
Bir kilise yetkilisi BBC'ye, saldırganların kiliseyi ateşe vermeden önce içerideki insanları dövmeye başladıklarını anlattı. Başkent Nairobi'nin gecekondu mahallerinde rakip grupların bıçak ve sopalarla birbirlerine saldırdıkları, başkentin iki gündür hayalet kente döndüğü, insanların gıda ve su stoku yapıp evlerinden çıkmadıkları belirtiliyor. Yağma olayları yüzünden birçok dükkanın da kepenklerini açmadığı bildiriliyor.
Kenya hükümeti sözcüsü Alfred Mutua, Odinga yandaşlarını ''sistematik bir etnik temizlik kampanyası'' yürütmekle suçladı. Kenya'daki manzaranın, Ruanda'da, aralarında kiliselere sığınmış olanların da bulunduğu yüzbinlerce kişinin katlediği 1994'deki soykırımı hatırlattığı belirtiliyor.
Müslüman İnsan Hakları Forumu Başkanı Ali-Emin Kimathi, siyasi protestoların eski meselelerin hıncını çıkarmak isteyenlerce kullanıldığını belirterek ''Yeni bir Ruanda'ya doğru gidiyoruz'' dedi.
Kenya'daki şiddetin daha da süreceği tahmin ediliyor. Zira muhalefet lideri Odinga, hükümetin yasakladığı gösteriyi yarın yapacağını açıkladı. Kibaki şiddeti sona erdirmek için Odinga ile görüşmek istediğini söylüyor ancak Odinga, Kibaki Kenya'nın meşru başkanı olmadığını kabul edene kadar kendisiyle görüşmemekte ısrar ediyor.
|