Konya Kapalı Havzası’nda sayısı 50 bine ulaşan yer altı su kuyularından aşırı su çekilmesi sebebiyle Tuz Gölü’nün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.
Tuz Gölü’ne basın gezisi düzenleyen WWF-Türkiye’nin Su Kaynakları Programı Alan Koordinatörü Çağrı Deniz Eryılmaz, Türkiye’de son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın ekolojik ve ekonomik işlevini yitirdiğini bildirerek, ‘’Ülkemizdeki 26 su havzasından biri olan Konya Kapalı Havzası, aşırı su kullanımından en fazla etkilenen havza. Burada bulunan 50 bin yer altı su kuyusunun 26 bini kaçak. Aşırı su kullanımı sebebiyle havzada her yıl su seviyesi 2-3 metre düşüyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak ülkemizde 2025 yılında yağışların yüzde 25 azalması bekleniyor. Konya Havzası’nda ise hali hazırda yağışlar yüzde 40 ile 60 oranında azalmıştır’’dedi.
Alanı 260 bin hektar olan Tuz Gölü’nün de sulak alanının 130 bin hektara düştüğünü vurgulayan Eryılmaz, gölün 40 yılda yüzde 50 küçüldüğünü belirtti. Beslendiği yüzey suları tükenen Tuz Gölü’nün kaynağının sadece yeraltı suları olduğunu ifade eden Eryılmaz, şöyle konuştu: ‘’Konya Kapalı Havzası’nda sayısı 50 bine ulaşan yeraltı su kuyularından aşırı su çekilmesi sebebiyle, Tuz Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 26 bin kaçak kuyunun bulunduğu havzada, bilinçsiz ve aşırı su kullanımı var. Türkiye’nin en sığ gölü olan Tuz gölü, tarımsal, endüstriyel ve kentsel faaliyetler nedeniyle kirlenme ve kuruma gibi ciddî sorunlarla karşı karşıyadır.’’
|