|
|
|
Reformlar devam etmeli |
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, yeni kurulacak hükümete önemli görevler düştüğünü belirterek, ‘’Yeni hükümetin en öncelikli ekonomi politikalarının, iş ve yatırım ortamını daha sağlıklı hale getirecek reformların devamını sağlaması gerekir”dedi.
Boydak, KAYSO’nun Kaysobilgi isimli dergisinde yayınlanan yazısında, uluslararası piyasalarda, kimi alanlarda Türkiye’deki reel sektör temsilcilerinin başarı hikayeleri tescillenirken, kimi alanlarda da Türkiye’nin etkinliğinin azaldığını vurguladı. Boydak, izlenen ekonomi politikalarına bazı sektörler ayak uydururken, bazı sektörlerin geride kaldığına dikkat çekti. Önümüzdeki dönemde ‘’Yeni hükümete büyük görevler düşüyor’’ diyen Boydak, şunları kaydetti: ‘’Yeni hükümetin en öncelikli ekonomi politikalarının, iş ve yatırım ortamını daha sağlıklı hale getirecek reformların devamını sağlaması gerekir. AB üyelik müzakereleri noktasında hiçbir zaman moralimizi bozmadan, özellikle AB’ye halk desteğinin devamını sağlayacak, halkın güveninin ve bu projenin yeniden halkımıza anlatılmasının önemini ifade etmeliyiz. Yeni oluşacak hükümetin özellikle sanayileşmede öne çıkan illerimize, gelişme, göç alma ve sektörel pozisyonlarını da dikkate alarak yeni bir yol çizgisi çizmesi gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz için özel teşvik tedbirleri getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.’’
Terörün ana sebeplerinden birinin ekonomik yetersizlikler olduğuna işaret eden Boydak, Doğu ve Güneydoğu bölge insanına ekonomik olarak, özellikle istihdam yoğunluklu işler konusunda devletin öncülük rolü üstlenmesi gerektiğini belirtti.
|
/ KAYSERİ
22.08.2007
|
|
|
Kuraklık çiftçiyi vurdu |
Küresel ısınma nedeniyle İç Anadolu’da başgösteren kuraklıktan etkilenen 23 bin 265 çiftçi devletin kapısını çaldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği’ne bağlı İç Anadolu’daki 5 ilde çiftçiler, hükümet tarafından 4 Temmuz 2007 günü çıkartılan ‘Kuraklık Kararnamesi’nden yararlanarak borçlarının ertelenmesi için devlete başvurdu.
Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Çorum ve Kastamonu’da bulunan 163 Tarım Kredi Kooperatifi’ne giden 23 bin 265 çiftçi, kuraklıktan dolayı zarar gördüklerini bildirdi. 4 Temmuz’da kararname ile başlayan başvurular 6 Ağustos’ta sona erdi. Bir ayda 5 ildeki 28 bin kayıtlı çiftçiden yüzde 80’i devlete olan kredi borçlarının bir yıl ertelenmesini talep etti.
Konuyla ilgili olarak konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği Müdürü Bekir Akbey, ‘’Bu yıl yaşadığımız kuraklıktan etkilenen bölgeler arasında yer alan iç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgesinin beş vilayetinde faaliyet gösteren tarım kredi kooperatifleri Ankara Bölge Birliğine bağlı 163 kooperatif ortağından yaklaşık 23.000’i kuraklık kararnamesinden faydalanmak için kooperatiflerimize müracaatta bulundu. Ancak henüz bazı vilayetlerde il ve ilçe tarım müdürlüklerince tanzim edilecek olan hasar tespit raporları kesinlik kazanmadığından müracaatta bulunan çiftçilerin tamamının kapsama alınıp alınmayacağı şu anda belli değil. 6 Ağustos’da başvuruların sona ermesiyle birlikte gerekli kuraklık hasarı incelemeleri başlatıldı’’ dedi.
|
/ ANKARA
22.08.2007
|
|
|
Piyasalar yine dalgalı |
FED’in faiz hamlesinin ardından biraz olsun nefeslenen piyasalarda tedirginlik yeniden arttı. Borsa düşerken, faiz yükseldi. Dolar 1.3750 YTL’ye çıktı.
Uluslararası kredi kriziyle ilgili endişelerin yenilenmesi sebebiyle Avrupa borsalarında değer kaybı yaşanmaya başlandı. Buna bağlı olarak İMKB birinci seansı yüzde 1.84’lük kayıpla tamamladı. Dün güne 1,3570 YTL’den başlayan dolar, öğle saatlerinde 1.3750 YTL’den işlem gördü. Uzmanlar, yurtdışı odaklı hareketlerin bir süre daha sürmesini bekliyor.
Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,3710 YTL, en yüksek 1,3760 YTL, satışta en düşük 1,3780 YTL, en yüksek 1,3830 YTL olarak belirlendi.
Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3477, sterlin-dolar paritesi 1,9805, yen-dolar paritesi ise 114,46 düzeyinde seyrediyor.
FAİZ YÜKSELDİ
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında 6 Mayıs 2009 vadeli, valörlü tahvilin saat 12.00 itibariyle basit getirisi yüzde 19,83, bileşik getirisi yüzde 18,62 seviyesine yükseldi.
|
/ İSTANBUL
22.08.2007
|
|
|
Pahalı enerji rekabete engel |
Türk sanayicisinin dünya piyasasında rekabet edebilmesi için, enerji maliyetlerinin düşürülmesinin kritik önem taşıdığı bildirildi.
Gebze Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (GOSBSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör, Türkiye’de üretilen enerjinin yaklaşık üçte birinin sanayide tüketildiğini belirtti.
Sanayide üretilen ürünün dünya çapında rekabetçi olabilmesi için en büyük harcamalarından biri olan enerji tüketiminin en ekonomik şekilde karşılanmasının, sanayi tesisleri için kritik bir önem taşıdığını vurgulayan Güngör, “Yüksek enerji maliyetleri rekabet gücünü olumsuz etkilemekte’’dedi. Avrupa’da, Ukrayna’da ve Türkiye’de bir enerji krizi olduğunu öne süren Güngör, bu krizin tüm dünyayı yeni enerji arayışlarına sürüklediğini söyledi. Son 150 yılda dünyada artan sanayileşme ve gelişme, enerji ihtiyacı ve talebini görülmemiş ölçüde arttırdığına değinen Güngör, şöyle devam etti: ‘’Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde enerji ihtiyacının 2030 yılına kadar en az yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor.
Bilindiği gibi Türkiye’nin sadece Rusya’ya doğal gazda bağımlılığı yüzde 60 oranında. Üstelik doğal gazdan elektrik üretimi de yüzde 45’e dayanmış durumda. Bağımlı olduğumuz doğal gaz fiyatları arttıkça elektrik enerjisi fiyatlarının da artması kaçınılmaz olacaktır.’’
Sanayide enerji maliyetlerinin yükselme ihtimali ile karşı karşıya bulunduklarını ifade eden Güngör, bu nedenle ucuz elektrik temini için, gerekirse yatırıma gidilmesi gerektiğini kaydetti.
|
/ KOCAELİ
22.08.2007
|
|
|
Pamuk ithalatında rekor kırıldı |
Türkiye’nin bu yıl yaptığı pamuk ithalatının yılın 7 ayı dolmadan 720 bin tona ulaştığı, dünya borsalarındaki fiyat yükselişinin ise devam ettiği bildirildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Odası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, pamuk fiyatlarındaki yükselişin Türk tekstilini zorladığını belirtti.
Çoşkuntuncel, dünyanın en büyük pamuk üreticileri arasında yer alan ABD’nin, önümüzdeki sezondan itibaren pamuk ekim alanlarını daraltacağı yönündeki kararını açıklamasının ardından başlayan fiyat artışının devam ettiğini vurguladı. Pamuğun kilosunun dünya borsalarında 155-160 sentten işlem gördüğünü, Türk tekstilcisinin bugün kilosu 2,90 YTL’den pamuk ithal etmek zorunda kaldığını ifade eden Coştuntuncel, ‘’Fiyatlardaki yükseliş böyle devam eder, dolar kuru da yükselirse Türk tekstili batar’’ dedi.
Coşuntuncel, geçen yıl Türkiye’nin çoğunluğu ABD’den olmak üzere 610 bin ton pamuk ithal ettiğini, bu yılki ithalatın ise 7 ayda 720 bin tonu bularak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını ifade etti.
|
/ ADANA
22.08.2007
|
|
|
7 ayda 12.8 milyon turist geldi |
Turist sayısında artış sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan turist sayısı yüzde 16.5 arttı ve 3 milyon 624 bin 156 kişi olarak gerçekleşti.
Bu rakam geçen yıl Temmuzda 3 milyon 109 bin 727 kişi olmuştu. Giriş yollarına bakıldığında; geçen yılın aynı ayına göre kara yolunda yüzde 21.6, hava yolunda yüzde 16.4 ve deniz yolunda yüzde 7.3 artış, demir yolunda ise yüzde 19.5 azalma oldu.
Milliyet ayrımına bakıldığında ise geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan ilk 10 ülke sıralamasında Almanya yine birinci oldu. Bu ülkeyi sırasıyla; Rusya Federasyonu, İngiltere ve Hollanda izledi. Bu ülkelerden giriş yapanlar toplam giriş yapan yabancıların yüzde 65.6’lık bölümünü oluşturdu.
7 AYDA YÜZDE 16.6’LIK ARTIŞ
Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı bu yılın Ocak-Temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.6 artarak, 12 milyon 808 bin 264 kişi olarak hesaplandı. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 10 milyon 985 bin 880 kişi olmuştu.
Turistlerin ülke gruplarına bakıldığında ise en fazla artış, yüzde 39.8 ile Amerika ülkelerinde gerçekleşti. Okyanusya ülkelerinde ise yüzde 37.9’luk azalış oldu.
|
/ ANKARA
22.08.2007
|
|
|
Sebze-meyve fiyatları borsa gibi |
Üretim merkezlerinden Antalya Toptancı Halinde sebze ve meyve fiyatlarındaki dengesizlik sürüyor. Geçen haftaya göre biber fiyatları düşerken, domates, patlıcan ve salatalığın fiyatları arttı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal ve Zabıta Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle tarla ve seralarda bazı ürünlerde büyük zararlar olduğunu, bu nedenle de sebze ve meyve fiyatlarındaki dengesizliğin devam ettiğini belirtti. Aşırı sıcakların meyve ve sebzeyi yaktığını, bu yüzden kaliteli ürün bulmakta zorluk çekildiğini kaydeden Ecemiş, şunları söyledi: ‘’Bu nedenle fiyatlardaki dengesizlik sürüyor. Pazara bazı ürünlerde fazla miktarda giriş olurken, bazı ürünlerde azalma yaşanıyor. Böyle olunca fiyat dengesi de değişiyor. Geçen haftaya göre biber fiyatları ucuzlarken, domates, salatalık, patlıcan fiyatları arttı. Meyve sebze fiyatları borsa gibi... Her şeyden etkileniyor.’’
|
/ ANTALYA
22.08.2007
|
|
|
62 bin kilometre devlet yolu var |
Türkiye’de 2007 yılı başı itibariyle toplam 61 bin 764 kilometre devlet ve il yolu, 2 bin 41 kilometre otoyol bulunuyor. Yurt genelinde köy yolu uzunluğu 285 bin 632 kilometre, orman yolu uzunluğu ise 201 bin 810 kilometreye ulaşıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğünün 2007 Ocak verilerine göre, otoyolların dışında mevcut yolların 50 bin 159 kilometresini sathi kaplama, 9 bin 245 kilometresini asfalt beton oluşturuyor. Geri kalan yolların 2 bin 132 kilometresi stabilize, bin 226 kilometresi toprak, 135 kilometresi parke, 908 kilometresi de geçit vermez yollardan meydana geliyor. Yurt genelindeki duble yol uzunluğu da 11 bin 818 kilometre olarak belirleniyor. 2003 yılından bu yana ağırlık kazanan duble yol çalışmaları kapsamında en fazla yol, Ankara’da bulunuyor. 494,5 kilometre duble yolun bulunduğu Ankara’yı, 389,4 kilometre ile Konya, 320,9 kilometre ile İzmir, 303,7 kilometre ile de Antalya izliyor.
Ardahan’da ise 2007 yılı başı itibariyle hiç duble yol bulunmuyor. Duble yol çalışmalarının sınırlı kaldığı diğer iller arasında yer alan Gümüşhane’nin 980 metre, Tunceli’nin 5 kilometre, Sinop’un 7,1 kilometre ve Hakkari’nin de 8,5 kilometre duble yolu olduğu dikkati çekiyor. Türkiye’de devlet ve il yolları dışında ‘köy yollarının’ uzunluğu da 285 bin 632 kilometreyi buluyor.
|
/ ANKARA
22.08.2007
|
|
|
Üniversite, kendi enerjisini üretecek |
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini belirterek “Güneş enerjisiyle bin metrekarelik bir alanı aydınlatmayı planlıyoruz’’ dedi.
Kılıç, yaptığı açıklamada, tabiatı tehdit etmeyen alternatif projelerinin bulunduğunu belirterek “Güneş enerjisi için paneller kuruldu, çalışma devam ediyor. Güneş enerjisini alıp elektrik enerjisi üreteceğiz. Rüzgâr tribününü de kurduktan sonra fazlalık enerjimizi de ana şebekeye vererek tasarruf sağlamış olacağız. Bin metrekarelik bir alanı güneş enerjisiyle aydınlatmayı düşünüyoruz’’ diye konuştu. Atilla Kılıç, yurtlarının sıcak su ihtiyaçlarının da güneş enerjisinden sağlanması için Yapı İşler Daire Başkanlığının çalışma yürüttüğünü bildirdi.
|
/ BOLU
22.08.2007
|
|
|
KESK’ten, grev çağrısı |
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen’e grev çağrısı yaptı ve ‘’Gelin birlikte grev yapalım, hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanalım’’ dedi.
KESK Genel Başkanı Tombul, Kızılay’da ‘’Sözleşmeli çalışmaya hayır. İş güvenceli ve kadrolu istihdam istiyoruz’’ başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin “orta oyununa dönüştüğünü’’ savunan Tombul, görüşmelerden sonuç elde etme imkanı olmadığını ileri sürdü. Kamuda 100 bini aşkın memurun sözleşmeli statüde çalıştığını anlatan Tombul, bu sayının devletin artan sayıda sözleşmeli personel alımı ve özelleştirmelerle beraber hızla arttığını iddia etti.
|
/ ANKARA
22.08.2007
|
|
|
|